HABERLER>GÜNCEL
30 Haziran 2011 Perşembe - 09:05

Prof. Ercan’dan Bornova uyarısı

Hizmete giren Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi’nin açılışında konuşan deprem uzmanı, jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bornova, Karşıyaka sahili, Mavişehir ve Alaybey’in çok katlı yapılaşma için riskli olduğu uyarısını tekrarladı.

Prof. Ercan’dan Bornova uyarısı

İZMİR - Deprem uzmanı İTÜ öğretim üyesi, jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'de çok katlı yapıların Bornova ovası, Alaybey, Karşıyaka sahili ve Mavişehir gibi zemini uygun olmayan bölgelerde yoğunlaştığını söyledi. Ercan, "Kör gözüne parmak sokar gibi bu bölgeler binayla doldu. Bana göre jöle gibi Bornova ovasına çok katlı yapı inşaa etmek katliamdır" dedi.
 
Bornova Belediyesi Deprem Etüt Merkezi Büyük Park içindeki Uğur Mumcu Kültür Merkezi arkasındaki binasında hizmete girdi. Merkez'in açılışına Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Bornova Belediye Başkan Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel katıldı. Prof. Dr. Ahmet Ercan, Bornova Belediyesi Deprem Etüd Merkezi'nin açanları kutladığını söyedi. Türkiye'nin en aydın kenti olan İzmir'in 1999 Sakarya depreminden sonra deprem konusundaki uyarıları en çok dinleyen il olduğunu söyledi.
 
Prof. Dr. Ercan, sağlam yerde, sağlam binanın depremde yıkılmayacağını söyledi. Türkiye'nin deprem gerçeğini televizyon, gazete ve radyolardan en fazla öğrenen ülke olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını belirten Prof. Dr. Ercan, "toplu ve bireyler ekonomik açıdan belli düzeyde olmadığı için sağlam yer ve sağlım bina yapılmıyor. Türkiye'de çarpık yapılaşma oranı yüzde 75'dir. Türkiye'de belediyelere verilen bina projeleriyle uygulamaların uygunluğu yüzde 60'dır" dedi. Yapı yorgunluğunun da depremlerde binaların yıkılmasında bir faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, yapılarda ortalama yaşın 50-70 yıl arasında olduğunu söyledi. Türkiye'deki yapıların yüzde 65'nin 1979 öncesinde inşaa edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, "Bu yapıların çoğu yıkılmalı. Deprem yönetmeliği kapsamında yenilenmelidir" dedi.
 
BORNOVA OVASI JÖLE GİBİ
İzmir'in deprem gerçeğiyle yaşaması gereken kentlerin başında geldiğini, İzmir kırığı ve Bornova kırığının herkes tarafından bilindiğini belirten Prof. Dr. Ercan, fayın Ege Üniversitesi Hastanesi'nin altında geçtiğini söyledi. Bornova Belediye Başkanı Sındır'a seslenen Prof. Dr. Ercan, "Deprem Etüt Merkezi'nde binaların sağlamlığıyla ilgili testler yapacaksınız. Çalışmaya başlayacağınız ilk yer Üniversite binaları ve hastanesi olmaldır" dedi. İzmir'in deprem beklentisiyle sıkıntı bir sürece girmemesi gerektiğini, bununla yatıp kalkmanın sorun yaratacağını ifade eden Prof. Dr. Ercan, İzmir'de çok büyük depremler olmayacağını söyledi.
 
İzmir'de 7 ve 7. 2 büyüklüğünde depremler olduğunu, bazılarının ise abartıldığını dile ietiren Prof. Dr. Ercan, "Ne yazık ki Bornova çukuru, Karşıyaka sahili, Mavişehir, Alaybey yapılaşma için uygun yerler değil. Ancak, kör gözüne parmak sokar gibi yoğun ve çok katlı yapılaşma buralarda yoğunlaştı. Bana göre jöle gibi Bornova ovasına çok katlı yapı inşaa etmek katliamdır. İzmir'de yer seçimi açısından Yamanlar dağı, Bornova'nın arkasında tepeler uygun alanlardır" dedi.
 
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır ise Bornova ovasının tarım açısından verimli toprağının deprem açısından riskli bir zemin olduğunu söyledi. Deprem yönetmeliği öncesi yapılan kamu ve kişilere ait binaları Deprem Etüt Merkezi'nde test yapacaklarını belirten Sındır, "Tavsiye niteliğinde rapor hazırlayacağız. Binasıyla ilgili bilgi edinenler, sonucuna göre yetkili kurumlara yapacağı başvuruyla kesin raporu elde edecek" dedi. Sındır, Merkez'de binaların sağlamlığını ölçebilecek donanım bulunduğunu, ayrıca zemin etüdü de yapılacağını belirtti. Vali Yardımcısı Mustafa Aydın ise Bayındırlı İl Müdürlüğü ve Bayraklı Belediyesi'nden sonra Bornova'da Deprem Etüt Merkezi açılmasının İzmir için sevindirici olduğunu söyledi. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çeşme’de elektrik çilesi
Çeşme’de sık ve saatlerce süren kesintiler vatandaşı ve turizmciyi isyan ...
İzmir'de patlama: 1 ölü
İzmir'in Bornova ilçesindeki bir kimya firmasında tank sökümü sırasında ...
Ayasuluk 2012'de ziyaretçiye açılacak
İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Ayasuluk Kalesi ve St. Jean Kilisesi'nde ...
 
Eczacıların gurur günü
Ege Üniversitesi (EÜ) Eczacılık Fakültesi’nden 75 öğrenci bugün düzenlenen ...
Ödemişli karpuzcuların fiyat isyanı
Ülkenin önemli karpuz üretim merkezlerinden Ödemiş'te, ürünün pazara çıkmasının ...
Tartışmalı arazi arapsaçına döndü
Altay ve Göztepe’yi karşı karşıya getiren Gaziemir’deki 152 dönümlük Orman ...
 
Menderes protokolü turneye çıkıyor
İzmir’in Menderes ilçe protokolü Türkü gecesinde sahne aldı.
Pekdaş'tan yeni hükümete 'sözleşme' çağrısı
İzmir Barosu Başkanı Sema Pekdaş, yeni hükümetin, Kadına Yönelik Şiddet ...
Ziyaretçi sayısı 1 milyonu aştı
İzmir'in Selçuk ilçesindeki Efes Antik Kenti'ni, yılbaşından bu yana bir ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva