HABERLER>EKONOMİ
28 Ekim 2013 Pazartesi - 08:14

Polis, devleti zengin etti: 3 yılda kasaya...

Polisin son 3 yıl içinde yaptığı operasyonlarda gözaltına alınan 23 bin 867 sanıktan suçtan elde ettiği gelirlerle aldığı tespit edilen gayrimenkul, şirket hissesi ve araçlarına el koyan devlet, kasasına 709 milyon TL ekledi.

Polis, devleti zengin etti: 3 yılda kasaya...

ANKARA - Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na (KOM) bağlı Suç Geliriyle Mücadele Şubesi’nin narkotik, organize, kaçakçılık ve mali suçları değerlendirilerek hazırladığı verilere göre, son 3 yılda KOM bünyesinde toplam 2186 planlı operasyon yapıldı. Söz konusu operasyonlarda 23 bin 867 kişi gözaltına alırken, mali durumları da tek tek incelendi. Sanıkların suç işledikleri tarihlerde satın aldıkları tespit edilen gayrimenkul, şirket hissesi ve araçlar ile nakit paralara mahkeme kararıyla el konuldu ve bunlar devletin kasasına gelir olarak eklendi.

Yapılan araştırmalara göre, sanıklar suçtan elde edilen gelirin büyük bir kısmını arsa, ev ya da lüks araç satın alarak değerlendiriyor. Son 3 yılda yaklaşık 266 milyon TL değerinde 1308 gayrimenkul, 214 milyon TL değerinde 6 bin 243 araç ele geçirildi. Sanıkların banka hesaplarında yapılan incelemeler sonucunda ise 82 milyon TL nakit paraya el konuldu. Bazı sanıkların yatırım amaçlı satın aldığı 147 milyon TL değerindeki şirket hisseleri de devlete gelir kaynağı oldu.

KATLANARAK ARTIYOR
Mahkemelerin, TCK’nın 55’inci maddesinde yer alan, “Suçun işlenmesiyle elde edilen veya suçun konusunu oluşturan ya da suçun işlenmesi için sağlanan maddi menfaatlerle, bunların değerlendirilmesi veya dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan ekonomik kazançların müsaderesine karar verilir” hükmüne dayanarak verdiği el koyma kararlarındaki büyük artış da dikkat çekici. 2011’de mahkemeler sadece 82 gayrimenkule el konulması kararı verirken, 2013’ün 10 ayında 721 gayrimenkule el konuldu. Yine 2011’de 1.9 milyon TL değerinde şirket hissesine el koyan mahkemeler, 2013’ün 10 ayında 78 milyon TL değerinde şirket hissesini devletin kasasına dahil etti.
Son 3 yılda suçlulardan alınarak devletin kasasına konulan 709 milyon TL’yle polis teşkilatının bir aylık maaşı ödenebilirken, tam teşekküllü 300 yataklı 70 hastane ya da 30 sınıflı 270 okul yapılabiliyor. Suçtan elde edilen 709 milyon TL, Sermaye Piyasası Kurulu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, Kamu İhale Kurumu, Rekabet Kurumu, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu’na ayrılan toplam yıllık bütçeden daha fazla.

İçişleri Bakanlığı’nın 2012 Aralık ayındaki onayıyla kurulan Suç Geliriyle Mücadele Şubesi, Maliye Bakanlığı’na bağlı Mali Suçları Araştırma Kurulu’yla da (MASAK) işbirliği içinde çalışıyor. Polisin yaptığı operasyonlarda sanıklara ait gelir bilgilerinin önemli bir kısmı MASAK’ın incelemesi sonrasında, soruşturma dosyalarına ekleniyor. Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair 4208 sayılı Yasa, Resmî Gazete’de yayımlandığı 19.11.1996 tarihinden beri yürürlükte. Yasa, suçtan elde edildiği tespit edilen her türlü gelirin devlet tarafından el konulmasını öngörüyor. Suç Gelirinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkındaki 5549 Sayılı Kanununda desteklediği yasa kapsamında, TCK maddeleri de bazı cezaları öngörüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li vekilden soyadı açılımı: Erkek karısının...
AİHM eski yargıcı ve CHP milletvekili Rıza Türmen, erkeklerin de eşlerinin ...
Bostanlu Ratary'den Kalyoncu'da hizmet ödülü
Rotary tarafından her yıl mesleğinde üstün başarı göstermiş, yüksek etik ...
Bakan Çelik ‘ilk kez’ İzmir’de: Turizm zirvesi
Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Türkiye’ye gelen turist sayısının ...
 
İzmir’de Autoshow rüzgarı tam gaz
Otomobil dünyasının kalbi, İzmir’de atıyor. İzmir Autoshow 2013 – 8’inci ...
Bağış’tan ürünler için serbest ağ önerisi: Helal Schengen!
AB Bakanı Egemen Bağış, helal ürünlerin denetim altında serbestçe dolaşabileceği ...
'Küçük esnafın ortalama ömrü 9 ay'
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa ...
 
Fitch Ratings Türkiye'yi üzmedi: BBB- devam!
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin ...
Hazineye 2B’den 1,3 milyar lira
Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda soruları cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet ...
Erdoğan'ın 'Milli içki'sinde büyük kriz!
Yılda yaklaşık 1 milyon 600 bin ton ayranın tüketildiği Türkiye ile Almanya ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva