HABERLER>EKONOMİ
3 Ağustos 2018 Cuma - 15:23

Oda'dan açıklama: İzmir'deki o kışla kent park olsun

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, bakanlıkça ikinci kez planları yapılan Doğanlar askeri alanın, ranta açılmaması gerektiğini belirterek, bu bölgenin kent parkı yapılması önerisinde bulundu.

Oda dan açıklama: İzmir deki o kışla kent park olsun

Yapımı devam eden İzmir-İstanbul Otoyolu bitişiğinde, Bornova Stadı yakınında bulunan ve büyük kısmı yeşil alan olan Cemal Gürsel Kışla alanı, Milli Savunma Bakanlığı ile Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) arasında imzalanan protokol kapsamında TOKİ’ye devredildi. Doğanlar Mahallesi, 143 parseli kapsayan alan için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca imar planı hazırlandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi, toplu iş yerleri, ticaret, ibadet alanı, belediye hizmet alanı, akaryakıt ve LPG servis istasyonu ile park alanlarının yer aldığı planların iptali için dava açtı. Dava sürerken, TOKİ, 135 bin 750 metrekarelik alanı İzmir Ticaret Odası eski Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’a sattı. İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme, ‘rant yaratıldığı’ gerekçesiyle planları iptal etti. Askeri alana ilişkin planların mahkeme tarafından iptal edilmesinin ardından bakanlık yeni bir plan hazırladı.

Şehir Plancıları Odası ile Mimarlar Odası, 25 Nisan’da askıya çıkarılan planların, eski planlardan farksız olmadığını savunarak, İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi’nde bir kez daha planların iptali için dava açtı.


'ORMAN VASFINDA DEĞERLENDİRİLMELİ'
Mimarlar Odası İzmir Şubesi, sürece dair bilgi vermek ve önerilerini paylaşmak üzere Mimarlık Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, arsanın üzerinde önemli ölçüde ağaçların bulunduğunu, bu bölgenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayı ile imara açılmak istendiğini savundu. Orman Kadastrosu ve 2/B Uygulama Yönetmeliği 17'nci maddesinde 'Üç hektar büyüklüğündeki ağaç varlığının orman vasfında' olduğunu anımsatan Alpaslan, "Söz konusu bölgede dava konusu parsel ile sınırlandırılamayacak şekilde ve çevresiyle birlikte değerlendirilmesi gereken bir ağaç dokusu yer almakta. Bahsi geçen yönetmelik hükmü kapsamında bu alanın orman vasfında değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca Anayasa’nın 169'uncu maddesine göre de orman sınırlarında daraltma yapılamaz" diye konuştu.

Yıllardır kamu kullanımında olan bu alanın kamu malı niteliğinden çıkarılarak özel mülkiyete devredileceğini söyleyen Halil İbrahim Alpaslan, bakanlıkça yapılan planlarda, planlama bölgesinde tüm sosyal devlet anlayışının, kamu yararı ilkelerinin gözardı edildiğini ileri sürdü. Kamuya ait alanların özel mülkiyete açılarak rant kapısı haline getirildiğini söyleyen Alpaslan, İzmir’deki yeşil alanların azaldığına dikkat çekti.

'ASKERİ ALANLAR İÇİN EMSAL OLACAK'
Halil İbrahim Alpaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kentlerimizde yaşanan ‘rantsal dönüşümün’ yarattığı, insan ölçeğinden çok uzak, devasa yapılar yüzünden kendimizi daha da kapana kısılmış hissettiğimiz şu günlerde, askeri alanların yapılaşmaya açılmadan ve mevcut yeşil dokuları iyileştirilerek, öncelikle, kent parklarına, mesire alanlarına, kültür ve spor alanlarına ve benzeri kamusal kullanımlara dönüştürülmesi önerilmektedir. Anayasaya aykırı imar planı kararı ile orman statüsünde korunması gereken Doğanlar askeri alanının, sahip olduğu ekolojik değer doğrultusunda yapılaşması yerine, kentlilerin yeşil alan ve spor alanları gibi donatı ihtiyaçlarını karşılayabilecek birçok kullanımı içine alan, İzmir için bir ‘Kent Park’ kararı alınması için henüz geç kalınmış değil. Kamuoyunun da desteği ile askeri alanların, hükümet tarafından da söz verildiği gibi, ranta ve yapılaşmaya açılmadan, yeşil alanlar olarak kullanılmasının talep edilmesi, kentlerimiz için hayati önem taşımaktadır."

Başkan Alpaslan, Doğanlar askeri alanın, planlar aracılığıyla, emsal oluşturacak niteliğe kavuşturulması halinde bunun İzmir’deki tüm askeri alanlar için ciddi bir tehdit oluşturacağı uyarısında da bulundu. (DHA)

 
Marmaris'te dehşet! Üzerinden sürat teknesi geçti
 
İzmir'de HDP’lilerden vali ve belediye başkanına ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan açıkladı! Binlerce kişiye istihdam sağlanacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Proje bazlı 4 yatırım ile ...
Başkan Kaya: İzmir maalesef bazı konularda üvey evlat!
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Kaya, “İzmir maalesef bazı konularda ...
Siyasetten iş dünyasına 'Yıldırım' transfer
Ege Karadenizli Sanayici İş Adamları Derneği (EGE KARSİAD)’nın yeni başkanı ...
 
Müdür Aybal'dan yangın söndürme uçağı ekibine ziyaret
İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal, Adnan Menderes Havalimanı'nda konuşlu ...
'Masada çözüm için güçlü bir irade var'
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, katıldığı bir televizyon programında ...
Bayram yaklaştı: İzmir'de kurban fiyatları ne kadar olacak?
Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla, ülkenin birçok bölgesinden gelen büyük ...
 
Kritik enflasyon rakamları açıklandı
TÜİK, temmuz ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilere göre, ...
İş insanlarından Kemeraltı mesajı: Sihirbaz gelse iki senede çözemez!
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Yönetim Kurulu Üyesi, Restorasyon ...
Babası ölen işçiye 3, memura 7 gün izin
İşçi ve memurların mazeret izinleri konusunda önemli farklar bulunuyor. ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva