HABERLER>GÜNCEL
15 Ağustos 2021 Pazar - 09:17

Mimarlar Odası ile Depremzede Derneği arasında 'plan' tartışması

2020 yılında İzmir'de meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi deprem sonrası mevcut yapıların güvenli bir şekilde dönüştürülebilmesi için ilçe belediyelerine K planlarının hazırlanması talimatı vermişti. Hazırlanacak planlara Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi dava açacağını duyururken, plan tartışması Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman ile İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan karşı karşıya getirdi.

Mimarlar Odası ile Depremzede Derneği arasında  plan  tartışması

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'in Seferihisar açıklarında yaşanan 6,9 şiddetinde bir deprem yaşanmış ve deprem anında birçok ev yıkılırken 118 vatandaş hayatını kaybetmişti.

Depremin üzerinden 1 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen özellikle felaketten en fazla etkilenen ilçe olan Bayraklı da depremzedeler gerek hükümete gerekse yerel yönetimlere karşı 'destek' çağrısında bulmaya devam ediyor.

Deprem sonrası hasar alan yapıların dönüştürülmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ilçe belediyelere korunacak alan yani K planı hazırlaması yönünde talimat göndermişti. Hazırlanacak olan planlar ile evini dönüştürmek isteyen vatandaşların hak kaybı yaşamadan yeni konutlarını yapabileceği belirtilirken, Sonsöz TV'ye katılan Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı İlker Kahraman ise planlar ile ilgili flaş bir iddia ortaya attı.

K planlarına rağmen dairelerde küçülme olabileceğini belirten Kahraman, SonSöz TV’de katıldığı yayında İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan üzerinden örnek verdi.

DEPREMZEDE BAŞKANININ EVİ BİLE 3+1’DEN 2+1’E DÜŞMÜŞ
Büyükşehir'in talimatı ile ilçe belediyelerinde hazırlanan ve Büyükşehir Belediye Meclisi'nden geçirilen K planları hakkında da konuşan Kahraman, "Karşıyaka'daki K planlarında da kat sıkıştırmaya izin verildi ancak sesimizi çıkarmadık şimdilik. Diğer alanlardaki kanayan yara ile ilgili bir duruma karar verelim. Yeni  bir bina yaparken maliyetler çok yüksek. O yüzden devlet bir fiyat biçmiyor. Bir kat versek yetecek mi… Bir kat versek bu yüzde 1 azaltılacak, bir kat daha verelim denecek… Bu nereye kadar gidecek? Yani tüm şehrin kullanıcı alanlarından gidiyor sürekli. Şehrin tüm alanlarında kullanılacak alanlar vardır Büyükşehir'in kentsel dönüşüm yaptığı yerler gibi… O zaman oralarda yapılabilir. İZDEDA’nın başkanının K planlarında kalan binasında 1 oda eksik çizmek zorunda kalmışlar. Bunlar böyle olmaz zaten. Otopark yapmayın diyemez tek başına biri. K alanları bir miktar imkan sağlıyor ancak birebir aynı yamayı sağlamıyor. Şimdiki yönetmelik yüzde 10 kooperatif artışına izin veriyor ancak K alanlarında ise bundan faydalanıyorsunuz. Keşke uygulama yönetmeliği de çıksaydı. Öyle bir şey de yok. Bu nedenle kafa karışıklığı ilçe belediyelerinde de devam ediyor" dedi.

BİZ NEDEN PLANLIYORUZ O ZAMAN
Şehir Plancıları Odası'nın K planlarına açtığı dava hakkında da konuşan Kahraman, "K alanlarına biz dava açmadık, şehir plancıları açtı. Yüzde 10 emsal artışı iptal olmuş çünkü kente vereceğiniz yoğunluğun sınırını belirlemeniz lazım. Sonra ortaya yönetmelik maddesi ile yüzde 10 arttırdım diyorsunuz. Bunu neden planlıyoruz ki o zaman? Bundan dolayı da bir karşı duruş ortaya çıkıyor. Kat sıkıştırma da aynı durumda aslında.  Planların getirdiği sorunları herkes biliyor ve görüyor bu yüzden de hayır diyor. Bu işi en fazla peşinden koşturan dernek başkanının dairesini 3+1 iken 2+1 olarak çizdiler" ifadelerini kullandı.

ÖZKAN: SÖZLERİMİZ TAM ANLAMIYLA ÇARPITILMIŞ
Mimarlar Odası İzmir Şubesi İlker Kahraman'ın açıklamalarını değerlendiren İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan'da, Kahraman'ın sözlerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Kahraman ile diyaloğunu anlatan Özkan, "Yanımızda Bayraklı Belediyesi eski başkan yardımcısı Ziya Bey, TMMOB Aykut Bey var, İnşaat Mühendisleri Odası  ve kendisini o gün bizim yanımızdayız.  Ben orada konuşurken  'K' planı olsa da plan notunun hiçbir faydası yok ki, örneğin benim kendi apartmanımda dairem 96 metrekare, benim de 10 metrekare düşmüş, ancak benim düşecek diye de herkesin dairesinde düşüş olacak diye bir şey yok' diye konuştum. Hatta orada 'benim dairemde küçülme olmasına rağmen ben toplumun yararına olduğu için bunu savunuyorum' dedim ancak beni o gün konuştuğum sözler tam anlamıyla canlı yayında çarpıtılmış durumda" ifadelerini kullandı.

BİZ KENDİSİNİ SAMİMİ SANIYORDUK
K planları sayesinde Kahramanın iddiasının aksine daha az küçülme olduğunu belirten Özkan, "Bu K planlarında benim dairemde düşüş oldu ama başka birinde düşüş olmadı. Zaten K planı olmasa 20 metrekare düşecekti, K planı sayesinde 10 metrekare düştü sadece. "Ben bencil biri değilim. Bencil olsam benim dairem 10 metrekare küçülüyor ancak ben buna rağmen plan notlarına katılıyorum! Bencil olsam buna katılmazdım. Ancak sadece bende oldu diye başkalarında da bu olacak demem mümkün değil. Biz Mimarlar Odası Başkanımızı samimi görürdük ancak gerçekten bizi çok kırdı" dedi.

SAMİMİ İSELER DAVAYI KENDİLERİ AÇSAYDI
Plan notları için açılan davalar üzerinden Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’ne yüklenen Özkan, "Kendileri mahkemeye vermeye cesaret edemediler İzmir halkına karşı. Bu nedenle gidip Ankara'daki genel merkezlerinden mahkemeye verdirttiler. Samimi iseler kendileri verselerdi. Neden kendileri vermedi?" diye konuştu.

OTOPARK YASASINDA AYRICALIK TANINMALI
Depremzedeler için ayrıca otopark yasası konusunda da bir ayrıcalığın sağlanması gerektiğini belirten Özkan, "Bizi bu süreçte tek zora sokan konu otopark yasası. Bizim burada ekstra olarak istediğimiz tek konu bu. Zaten çok büyük kayıplarımız var, çok büyük zararımız var ve maddi olarak büyük bir yükün altına girdik, bari en azından depremzedeler bu otopark yasasının dışında tutulabilir. Bu da bizim için güzel bir hamle olacaktır" dedi.

 
Bornova'dan zafere pedal çevirecek
 
Taksi ile kaçak göçmen taşımacılığına 2 gözaltı
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Öğrenci 16 Ağustos 2021 Pazartesi 08:28

Pes! İzmir'in planına Ankara şpo neden karışır?

Yorumu oyla      2      5  
Cesur Odabaşoğlu 15 Ağustos 2021 Pazar 18:16

Bu zamana kadar tüm yapılanlar ve çabalar hepsi nafile. 2+1 veya 3+1 ne olacaksa olsun.63 dairelik sitemizi 11 Şubatta yıktık. 14 Haziranda Belediyeye imar için başvurduk. Hala bekliyoruz. Her gün ayrı bahane. Mütehit işe başlıyamadığı için haklı olarak devalüasyondan dolayı fark istedi. Sözleşmemizi Şubat ayında yaptık. Ama bu belediyeler bizi öldürecek. Şimdide bir kot meselesi çıkardı. Kardeşim şu kadar yüksek yap evini yap dedi. Oraya soruyor buraya soruyor. Kimse kimseyi dinlemiyor. Şehir plancıları odası gidip gökdelenlere dava açsın. Su anda 50 ye yakın gökdelen var. Daha 100 ün üzerinde yapılacak. Herkes bir makamı işgal ediyor. Ama halktan yana olan yok. 2023 yaklaşıyor.Halk ne yapacağını bilir. YETER ARTIK BIRAKIN YAKAMIZI.ÇILDIRMAK ÜZEREYİM.

Yorumu oyla      2      4  
Lombak 15 Ağustos 2021 Pazar 13:55

Bence Belediyeler depremden hasar gören binalara 1 kat fazla izin versin. Zemin ve 1. Katlar otopark olsun. Yeni apartmanların 2 katlı otoparkları olsun. Büyükşehir ucube binası da acilen yıkılsın!

Yorumu oyla      2      3  
Bülent Cingöz 15 Ağustos 2021 Pazar 13:48

Ne derlerse desinler biz depremzedeler sadece hakkımızı istiyoruz ne bizi yönetenlerden ne yerel yönetimlerden fazladan birşey istemiyoruz. Zaten bizim olanı tekrar bize satıyorlar. Birde sahip olduklarımızı bize vermemek için uğraşıyor devmlı yokuşa koşturuyorlar. Afetzedeler içinde ayrıca yasalar çıkarılmalı nasılsa afetler bitmiyor.

Yorumu oyla      2      3  
Bu nasıl iş? 15 Ağustos 2021 Pazar 13:07

30-40 sene oturduğun apartmanı yıkıp, aynısını yapamıyorsun. Diğer tarafta yatırımcılara(!) her türlü kolaylık(!) sağlanıyor. Zengin iş adamı AVM, gökdelen yaparken sorun yok, vatandaş hakkını isteyince 140 metrekarede oturma, 90 neyine yetmiyor deniyor. Bu iş ayda 30-40 bin TL geliri olup da iş beğenmiyorlar, yoksa iş var demeye benziyor.

Yorumu oyla      2      3  
Mustafa kayahan 15 Ağustos 2021 Pazar 12:57

Otopark konusu ciddi ciddi maliyet yaratıyor

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yangınlar 15 milyon ton karbondioksit emisyonu yarattı
Sydney Teknoloji Üniversitesi’nden Dr. Nic Surawski, Türkiye’deki son ...
Su israfına karşı Bakanlık'tan yeni hamle
Su israfının önlenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı, 'Sulama Yönetimi ...
Sığınmacı tartışmasına DİSK ne dedi?
Siyasiler arasında son hız devam eden 'göçmen' tartışmaları hakkında konuşan ...
 
Muhittin AKBEL sordu... ASKF İzmir Başkanı Efkan MUHTAR yanıtladı...Hizmet amatörün ayağına gidecek!
Muhittin AKBEL sordu... ASKF İzmir Başkanı Efkan MUHTAR yanıtladı...Hizmet amatörün ayağına gidecek!
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Benimle gel’ dediği ilk ve tek kadın!
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Benimle gel’ dediği ilk ve tek kadın!
İstanbul Valiliği'nden cemevi açıklaması
İstanbul Valiliği, Pendik Ertuğrulgazi Mahallesi'ndeki Ali Baba Sultan ...
 
Çılgın Sayısal Loto sonuçları açıklandı
14 Ağustos 2021 Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı. Milli ...
Evlilik öncesi estetik şoku: Benim sana düğün hediyem
Avusturya'da yaşayan Güllü Gökçe (25), burun estetiği yaptırmak için İstanbul'a ...
DSİ'den 'HES patladı' sözlerine yalanlama
DSİ Genel Müdürü Yıldız, sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'ta HES kapaklarının ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva