HABERLER>GÜNCEL
15 Ağustos 2021 Pazar - 08:55

Sığınmacı tartışmasına DİSK ne dedi?

Siyasiler arasında son hız devam eden 'göçmen' tartışmaları hakkında konuşan Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi  Memiş Sarı, "Tüm dünyadaki insanların yaşama ve çalışma hakkı var. Burada Afganlar da çalışabilir, Suriyeliler de çalışabilir… Nasıl biz dünyanın dört bir yanında çalışıyorsak, burada da yabancı uyruklu her insan, daha doğrusu insan kimlikli herkesin çalışma ve yaşama hakkı vardır" diye konuştu.

Sığınmacı tartışmasına DİSK ne dedi?

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'ye son dönemlerde yaşanan yoğun Afgan göçü sonrası kriz yaratan 'göçmen' tartışmaları hız kesmeden devam ediyor. Millet İttifakı göçmen politikasının yanlış olduğunu ve savaşların bittiği ülkelerin vatandaşlarının geri dönmesi gerektiğini belirtirken,  hükümet kanadından ise 'göçmenler giderse sanayi çöker' yorumları yapılmıştı.

Yaşanan tartışmalar sonrası ise birçok işsiz göçmenlerin düşük maliyet sebebi ile sigortasız çalıştırılmasını eleştirirken, DİSK Ege Bölge Temsilciliği de tartışmalar hakkında net konuştu.

Gazetemize değerlendirmelerde bulunan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, tüm insanların çalışma ve yaşama hakkı olduğunu belirtirken, asıl sorumluluğun kapitalist düzende kar amacı güden patronlarda olduğunu belirtti.

HERKESİN ÇALIŞMA HAKKI VAR
Türkiye'de son dönemlerde yaşanan 'göçmen krizi' hakkında da konuşan Sarı,  "Tüm dünyadaki insanların yaşama ve çalışma hakkı var. Burada Afganlar da çalışabilir, Suriyeliler de çalışabilir… Nasıl biz dünyanın dört bir yanında çalışıyorsak, burada da yabancı uyruklu her insan, daha doğrusu insan kimlikli herkesin çalışma ve yaşama hakkı vardır. Ama bu göçmenleri ucuz işgücü piyasasına sürerek karına kar katan patronlar, devletin de bunun teşvik edici hikayesi ile istihdamdaki boşluğu doldurarak ucuz işgücü olarak görüyorlar. Bugün 2 bin 815 TL  olan asgari ücreti vermeyen, vergi ve sigortadan muaf tutulan  sadece günü birlikte 50 TL üzerinden çalıştırılan birçok mülteci var. Oysa bu ülkedeki her vatandaş gibi, herkesin sigortalı en az asgari ücreti alabilecek çalışma koşullarının  yaratılabilecek her yerde herkes çalışabilir. Çalışma hakkı herkesindir. Hükümet bunları ucuz işgücü olarak görüp, işverenlere peşkeş çektikleri için o yüzden Gaziantep'te sanayi çöker, Urfa'da tarım çöker diye… Bir taraftan bunlar istihdam edilip kayıt dışı sigortasız çalıştırılırken,  Türkiye'de yaşayan insanlar bırakın iş bulmayı, iş bulma umutlarını dahi yitirmiş topluluklar oluşuyor. Bir yandan sanayinin olmayışı, ekonominin kötü olması da işverenleri bu tür kaçak işçi çalıştırmaya teşvik ediyor. Çünkü kapitalizm kar hırsından başka bir şey düşünmez" dedi.

TÜİK NEREDE YAŞIYORSA BİZDE ORADA YAŞAMAK İSTİYORUZ
Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı verilere sert tepki gösteren Memiş Sarı, "TÜİK nerede yaşıyorsa, hangi ülkede yaşıyorsa bizde orada yaşamak istiyoruz. İstihdamına arttığı işsizliğin düştüğü, enflasyonun olmadığı bir ülkede yaşamak istiyoruz.  TÜİK kendi halkından gerçekleşti  saklayarak, halkına, hükümete ve devlete kötülük yapıyor" diye konuştu.

GERÇEKLERİ GİZLEME POLİTİKASIDIR
Açıklanan rakamların gerçeği yansıtmadığına vurgu yapan Sarı, "TÜİK’in vermiş olduğu verilerin hepsi sahte ve yalan. TÜİK verileri 3 puan düşürürken,  koronavirüsün etkisi ile 2020'de yaşanan toplam iş kaybı 12 milyon kişiydi. Koronavirüs kaynaklı iş kaybı yüzde 34.4 oldu. Geniş tanımlı işlem 27.4'e yükseldi. TÜİK'in vermiş olduğu tüm rakamlar bu ülkenin insanını kandırarak aslında gerçekleri hem enflasyonda, hem işsizlik rakamlarında oynayarak derinleştirilmiş yoksulluğun içindeki vatandaşlardan gerçekleri gizleme politikasıdır" ifadelerini kullandı.

CEBİN GÖRDÜĞÜNÜ VE İŞSİZLİKLERİ KİMSE SAKLAYAMAZ
TÜİK'in kafa karıştırmak amacı ile işsizlik rakamlarını 4 farklı kola böldüğünü belirten Sarı, "Revize edilmiş işsizlik TÜİK'in rakamlarına göre geniş tanımlı 4 milyon 150 bin, normal işsiz sayısı da 3,5 milyon olarak gösteriliyor.  Koronavirüs salgının en  yoğun olduğu Mayıs 2020'dan Mayıs 2021'e kadar işsizlik tablosu ciddiyetin koruyor.  3 milyon 983 bin olan dar tanımlı işsiz sayısı 2021'de  4 milyon 237 bine yükseldi. Aradaki fakra baktığınızda dağlar kadar fark var. TÜİK farklı bir yöntem uygulayarak 4 farklı işsizlik rakamı açıklıyor.  Genç işsizlik, tarım işsizliği gibi işsizlikleri ayrı ayrı açıklayarak milletin kafasını karıştırıyor. İşsizlik işsizliktir. Ayrıntılı işsizlik diyerek farklı bir uygulama getiriyor. Bunun yapılmasının sebebi ise kafa karışıklığı yaratmak. Enflasyonu belirlerken gidip en adi, en kötü ürünün fiyatına bakan ve ortalama fiyata bakmayan TÜİK  bugün işsizlik rakamlarını da bu şekilde döndürüyor. Yani TÜİK öyle bir yöntem uyguluyor ki, 28 yaşında birinin yaşını incelese 14 çıkartır. Kendi gerçeklerimiz ile yüz yüze kaldığımızda cebin gördüğünü ve işsizlikleri kimse saklayamaz" ifadelerini kullandı.

AVRUPA BİZİ GERÇEKTEN KISKANIYOR!
Türkiye'de yaşayan vatandaşların envanterlerinin de çıkarılması gerektiği çağrısında bulunan Sarı, "TÜİK'e çağrı yapıyorum . Lütfen bu ülkede yoksulluk sınırı altında yaşayan vatandaşların envanterini çıkarsınlar. TÜİK bu rakamları devletin ve AKP hükümetinin hizmetine açıklayarak, derinleşmiş yoksulluğu körüklemektedir. Derinleştirilmiş yoksulluk aslında biat eden bir toplum haline getirme, şükreden , kabul eden, lanet olsun ama en azından bu parayı alıyorum diyen bir toplum haline getiriyoruz. Avrupa bizi bu anlamda kıskanıyor. Çünkü kıskandıkları için, pandemide 2 milyon esnafa hibe yardımı yapamayan hükümet TÜİK verileri ile bu ülkedeki gerçekleri gizlemeye çalışıyoruz.

 
Muhittin AKBEL sordu... ASKF İzmir Başkanı Efkan MUHTAR yanıtladı...Hizmet amatörün ayağına gidecek!
 
Su israfına karşı Bakanlık'tan yeni hamle
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İZMİR YERLİSİ 16 Ağustos 2021 Pazartesi 09:09

Hak ise haklının yanında olacaksınız SMA hastası bebekler ölmeden onlara yardımcı olun bırakın afkanı mafkanı

Yorumu oyla      3      3  
16 Ağustos 2021 Pazartesi 08:24

Yav kardeşim onlar ucuz iş gücü. Sigortasız, düşük maaşlı. Bunları işe alan adam, bizim işinin ehli okumuş gençleri işe almıyor. Ondan sonra da işsizlik niye fazla diyorsunuz... Nasıl bir ikilem içindesiniz arkadaşım...

Yorumu oyla      3      3  
Mehmet Şen 16 Ağustos 2021 Pazartesi 07:43

Memiş, madem çok seviyorsun afganı,suriyi al evine 2 tane besle, hatta sendika binasında da iş ver gariplere..

Yorumu oyla      3      3  
Adil ve Eşit hizmet anlayışı 15 Ağustos 2021 Pazar 12:19

DİSK Ege Bölge Temsilcisi sayın Memiş Sarı İzmir BB kamu hizmeti olan toplu taşımada 10.02.2016 tarihinden itibaren merkez ilçeler , çevre ilçeler ayrımcılığı yapıyor. İzmir merkez ilçelerdeki toplu ulaşım araçlarında ( otobüs , metro , vapur, tramvay ) 120 dk. aktarma hakkı var. Çevre ilçelerdeki belediye otobüslerinde aktarma hakkı İzmir BB meclisince 10.02.2016 tarihinde iptal edildiğinden belediye otobüsleri ( ESHOT ) dolmuş işletmesi gibi indi bindi para ödeniyor. DİSK Ege Bölge Temsilciliği olarak toplu taşımadaki bu adil ve eşit olmayan uygulamayla ilgili bir beyanda bulundunuz mu ? Bu uygulamayı CHP li İzmir BB ‘si yaptığı için görmezden mi geliyorsunuz ? İzmir çevre ilçelerindeki vatandaşların 10.02.2016 tarihinden itibaren İzmir merkez ilçelerinde toplu taşımada uygulanan 120 dk. ( 2020 Eylül ‘e kadar 90 dk. ) aktarma hakkı neden yok ?

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Muhittin AKBEL sordu... ASKF İzmir Başkanı Efkan MUHTAR yanıtladı...Hizmet amatörün ayağına gidecek!
Muhittin AKBEL sordu... ASKF İzmir Başkanı Efkan MUHTAR yanıtladı...Hizmet amatörün ayağına gidecek!
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Benimle gel’ dediği ilk ve tek kadın!
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Benimle gel’ dediği ilk ve tek kadın!
İstanbul Valiliği'nden cemevi açıklaması
İstanbul Valiliği, Pendik Ertuğrulgazi Mahallesi'ndeki Ali Baba Sultan ...
 
Çılgın Sayısal Loto sonuçları açıklandı
14 Ağustos 2021 Çılgın Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı. Milli ...
Evlilik öncesi estetik şoku: Benim sana düğün hediyem
Avusturya'da yaşayan Güllü Gökçe (25), burun estetiği yaptırmak için İstanbul'a ...
DSİ'den 'HES patladı' sözlerine yalanlama
DSİ Genel Müdürü Yıldız, sel felaketinin yaşandığı Bozkurt'ta HES kapaklarının ...
 
Seyyar satıcı kadına korkunç saldırı!
Taksim Gezi Parkı'nda seyyar satıcılar ile zabıta arasında 26 Temmuz'da ...
İş vaadiyle soygun... Umut tacirleri gözaltına alındı!
Mersin ve İzmir'de, sosyal medyadan iş vaadiyle dolandırıcılık yaptıkları ...
Burcu Toros Serdar hayatını kaybetti
TMMOB GEMİMO İzmir Şube kurucu başkanlığını yapan Hakkı Toros'un kızı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva