HABERLER>GÜNCEL
16 Ağustos 2018 Perşembe - 21:25

Merakla beklenen sonuçlar açıklandı

ÖSYM, 2018 DGS sonuçlarını az önce açıkladı. 21 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen DGS sınavı sonuçları sonuc.osym.gov.tr adresi üzerinden T.C kimlik numarası ve aday şifresi ile sorgulanabiliyor. DGS sonuçlarının ardından tercih heyecanı başlayacak. Tercihler ne zaman yapılacak?

Merakla beklenen sonuçlar açıklandı

DGS sonuçları 16 Ağustos 2018 tarihinde (bugün) akşam saatlerinde açıklandı. Lisans adayları DGS sonuçlarına ÖSYM'nin resmi sitesi üzerinden ulaşabilecek. DGS sonuçlarına göre adaylar tercih işlemlerinde bulunacak. DGS tercihleri ne zaman başlayacak? Sınav sonuçları nasıl sorgulanır? İşte ayrıntılar...

DGS SONUÇLARI SORGULAMA 2018
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. İnternet sayfasında ilân edilen sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir. Adayın sınav sonuç bilgisinde;

a) Testin sayısal ve sözel bölümlerindeki doğru ve yanlış cevap sayıları
b) Ön lisans başarı puanı
c) 2018-DGS puanları (yerleştirmede kullanılabilecek puan türlerine uygun puanları) yazılı olacaktır.

DGS TERCİHLERİNE ZAMAN?
Adaylar; sınav puanlarını öğrendikten sonra, tercih işlemlerini ne zaman ve nasıl yapacaklarını ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden öğreneceklerdir. Adayların yükseköğretim lisans programları tercihlerini yaparken, tercih süresince ÖSYM'nin internet adresinden yayımlanan Tercih Kılavuzundan yararlanmaları gerekmektedir.

Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemelidir. Koşulları kendisine uymadığı halde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya aittir. Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun bir yoldur.

Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacaklardır. Bir aday yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, en çok 30 tercih yapabilecektir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir. Tercih işlemi tamamlandıktan sonra yazıcıdan tercih listesi alınmalı ve saklanmalıdır.

Tercih bildirim işlemini tamamlayan adaylar, "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinde değişiklik yapabileceklerdir. Tercihlerinde değişiklik yapmak isteyen adaylar, bu işlemi elektronik ortamda yapacaklardır. Tercih iptali yapılmaz. Tercihlerde değişiklik, tercihlerin kısmen ya da tamamen iptali vb. değişiklik taleplerini içeren dilekçeler Merkezimizde kesinlikle işleme alınmayacaktır. Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz. Adaylar tercih işlemini tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden tercih bilgilerini mutlaka kontrol etmeli ve yazıcıdan tercih listesini alarak saklamalıdır.

 

DGS Puanları

Sayısal Standart Puan

Sözel Standart Puan

Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP)*

Sayısal DGS Puanı (DGS - SAY)

 

3

 

0,6

 

0,6

Sözel DGS Puanı (DGS - SÖZ)

 

0,6

 

3

 

0,6

Eşit Ağırlıklı DGS Puanı (DGS - EA)

 

1,8

 

1,8

 

0,6

ÖSYM'DEN DGS ADAYLARINA İKİ MÜJDE

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÖSYM Değerlendirme Raporları Serisinin ikincisinde meslek yüksekokulları (MYO) ve açıköğretim fakültesi (AÖF) önlisans programlarından mezun olan öğrencilerin, lisans programlarına geçişleri için yapılan 2017 Dikey Geçiş Sınavı'nın (DGS) incelendiğini ve raporda sınava ilişkin iki önerinin yer aldığını söyledi.

Birinci önerinin sınav süresiyle ilgili olduğuna işaret eden Özer, "DGS'de sayısal testte 60 ve sözel testte 60 olmak üzere adaylara toplam 120 soru için 140 dakika cevaplama süresi verilmekteydi. ÖSYM raporunda testlerde işaretleme yapmayan aday sayılarının yüksek olması nedeniyle sınav süresinin iyileştirilmesi önerilmekteydi. Bu öneri, YÖK tarafından kabul edildi. 2018 DGS sınavında 120 soru için 140 dakika yerine 150 dakika cevaplama süresi verilecek." bilgisini paylaştı.

0,5 ham puan koşulu
Özer, ÖSYM'nin değerlendirme raporunda yapılan ikinci önerinin ise DGS puanının hesaplanması ile ilgili olduğunu belirtti.

Raporda, sayısal ve sözel testlerde negatif ve ham puanlarda yoğunlaşma görüldüğü için adayların puanlarının hesaplanabilmesi için her iki testten de 0,5 ham puan alma koşulunun getirilmesinin önerildiğini kaydeden Özer, "Bu öneri de YÖK tarafından kabul edildi. 2018 DGS sınavında adayın puanının hesaplanabilmesi için 60 sorunun yer aldığı sözel testten en az 0,5 ham puan ve yine 60 sorunun yer aldığı sayısal testten en az 0,5 ham puan alması gerekiyor." dedi.

DGS, ilk kez 81 ilde yapıldı
ÖSYM Başkanı Özer, DGS'ye başvuran aday sayısının her geçen yıl arttığını, 2017'de 350 bin seviyesinde olduğuna dikkati çekerek, bu adayların, DGS sınavına erişimlerini kolaylaştırmak için yeni bir karar daha aldıklarını bildirdi. ÖSYM olarak önceki yıllarda sadece 17 il merkezinde yapılan DGS'yi 2018'de 81 il merkezinde yapma kararı aldıklarını kaydeden Özer, "Artık adaylar, 2018 DGS sınavı için 17 il merkezine gitmeden kendi illerinde sınava girebilecekler." açıklamasında bulundu.(Habertürk)

 
Ödemiş Belediyesi'nden ABD ürünlerine boykot
 
ABD'den Türkiye'ye küstah tehdit
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FETÖ'nün firari imamı İzmir'e getiriliyor
İzmir'de görülen askeri casusluk soruşturmasının sanıklarından, firari ...
ABD'li Senatör Graham ile İzmir'deki Rahip Brunson görüşmesi
ABD'de Cumhuriyetçilerin önemli isimlerinden Güney Carolina Senatörü Lindsey ...
Yer: İzmir… Köpeği vurdu, kavga etti, kimseyi umursamadı: Bunu yapan bir polis!
İzmir’in Bayraklı ilçesinde iddiaya göre bir trafik polisi, bir köpeğe ...
 
İzmir'de Ceylin'in davasında şok ifadeler: Aile sinir krizi geçirdi!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde evlerinin önündeki parkta oynadığı sırada kaybolan ...
Adıyaman'dan acı haber: 4 şehit!
Adıyaman Valiliği, 4 askerin şehit olduğu operasyonla ilgili açıklama ...
İzmir jandarmasından 15 günde 41 operasyon!
İzmir’de, jandarmanın 1-15 Ağustos tarihleri arasında yaptığı uyuşturucu ...
 
Oto koltuğu çocukları hayata bağlıyor
Rektör Prof. Dr. Budak, ‘‘Kurban Bayramı tatilinde seyahate çıkacak ailelerimize ...
Dikili'de kaçak göçmen operasyonu: 90 gözaltı
Dikili ilçesinde, yasa dışı yollardan Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçme ...
İzmir'de ölüm içkisi deposuna baskın!
İzmir'in Torbalı ilçesinde, polis ve jandarmanın ortaklaşa düzenlediği ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva