HABERLER>EKONOMİ
1 Mayıs 2015 Cuma - 08:52

Kruvaziyer şokuna Demirtaş’tan ilk tepki: Biri gider…

İzmir turizminde, kruvaziyer krizi yaşanıyor. Dünyanın iki büyük kruvaziyer firması İtalyan Costa Crociere’ın Ocak ayında İzmir’den çekilme kararının ardından son darbe de İsviçreli MSC den geldi. Firmaların İptal kararı sektörde şok etkisi yarattı. Cenevre’de yaptığı görüşme sonrası MSC’nin İzmir’e sefer düzenleyeceğinin müjdesini veren İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’tan iptal kararı sonrası ilk açıklama geldi. Sektörde bu tip dalgalanmaların normal olduğunu ifade eden Demirtaş, “Bir gemi gider bir gemi gelir” dedi.

Kruvaziyer şokuna Demirtaş’tan ilk tepki: Biri gider…

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - İzmir’de her geçen gün kan kaybeden kruvaziyer turizmine bir darbe de dev kruvaziyer firması MSC’den geldi. İsviçreli firma, 2016 programı dahilinde İzmir’e gelecek iki gemisinden birini çekmiş, bu karar İzmir’e gelecek 30 seferin iptal olmasına neden olmuştu.
 
Firmanın şok kararı üzerine Ocak ayında İzmir’e MSC müjdesini veren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, kararı değerlendirdi. İzmir’e gelen turist sayısındaki azalışa rağmen Demirtaş, “Gemilerin biri, biri gelir” yorumunu yaptı.
 
İKİNCİ DARBE
Geçtiğimiz Ocak ayında ise kruvaziyer turizminin diğer dev firması İtalyan Costa Crociere, 2015 programı için İzmir seferlerini iptal ettiğini duyurarak yönünü Uzakdoğu ülkelerine çevirmişti. Firmanın kararı, İzmir turizmine ağır yara verirken yerini tartışmalara bırakmıştı. Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi’nin son meclis toplantısında ise MSC’nin 2016 yılı için İzmir’e 30 sefer düzenleyecek gemisinin İzmir’den elini çektiği açıklanmış, 2 yılda İzmir’e gelen yolcu sayısında ise 450 binlik azalmanın olduğu ifade edilmişti.
 
BİRİ GİDER BİRİ GELİR!
Firma kararı sonrası kruvaziyer turizmi ile ilgili İzmir’in sorunları tekrar su üstüne çıkarken, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’tan ilk yorum geldi. Sektörde bu tip dalgalanmaların olmasının normal olduğunu ifade eden Demirtaş, “Bir kruvaziyer gemisi gider, bir kruvaziyer gemisi gelir, sektörde bu tip dalgalanmalar olur normal. Bunlarla moral bozmaya gerek yok. Kruvaziyer turizmde Akdeniz çanağında devamlı bir dalgalanma var ama bu bir süre sonra yine tersine dönecektir. Bugün yaşadığımız iptallerde, dalgalanmalarda çok fazla dış kaynaklı olay var. Biz bunlara kendimizden kaynaklanan konular eklemeyelim yeter ki, yeni gemiler mutlaka gelecektir” dedi.
 
YETER Kİ DEVLETTEN OLUMSUZ HAREKET GELMESİN
Devletin sektördeki önemine değinen Demirtaş, “Yeter ki devletten sektörü olumsuz etkileyecek bir hareket gelmesin, birden bire tarifeler yükselmesin. Bu tip hareketlerin kruvaziyer turizmi üzerindeki etkileri çok daha sarsıcı oluyor. Bir tur otobüsüne binişin fiyatı 10 Euro’dan 20 Euro’ya çıktığı zaman, taksi şoförü 10 Euro aldığı mesafeye 15 Euro olmaya başladığı zaman yabancıların tepkisi çok daha fazla oluyor ve çok daha olumsuz etkileniyor. Buradan bakınca bu tip değişiklikler normal gibi gözükebilir ama yabancılara bunu anlatamazsınız” şeklinde konuştu.
 
MÜJDEYİ DEMİRTAŞ VERMİŞTİ
İtalyan Costa Crociere’ın iptal kararının ardından aynı ay İsviçre’nin Cenevre kentinde MSC’nin üst düzey yöneticileri ile bir araya gelen Demirtaş 2016 yılının müjdesini vermişti. Demirtaş, MSC’nin 2016 programına göre İzmir’e 250 bin kişi getireceği öngörüldüğünü açıklamış, konu ile ilgili ”MSC’nin bir önceki yıla göre göstereceği bu ciddi artış, İzmir’in telaşlanmasına gerek olmadığı gösteriyor” ifadesini kullanmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nakit girişi vizesi: Türkiye'ye para yağacak!
Gümrük Bakanlığı’nın 15 Nisan tarihli yeni genelgesi, Türkiye’ye gümrük ...
Euro uçuşa geçti: 15 ay sonra ilk kez...
Euro kuru, dolar karşısında yükselmeye devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın ...
Yazlık sebze-meyve fiyatları el yakıyor
Bahar geldi ve havalar ısındı. Ancak önceki yıllardan farklı olarak yaz ...
 
İzmirli işadamları Makedonya'dan döndü
Makedonya’ya aralarında CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir ...
‘Kapı vizesi’ çıkmazı! Konsolosluk: Hala 35 euro!
Yunanistan’ın Türkiye sahillerine direkt feribot bağlantısı olan Rodos, ...
Petkim’de ‘ilk çeyrekte’ yüzler gülüyor
Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2015 ...
 
Ekmekçiler sektörün sorunları için EBSO'da buluştu
Ekmek üreticileri, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO)’nın önderliğinde gerçekleşen ...
Dış ticaret açığında rekor artış
Dış ticaret açığı, ihracattaki büyük düşüşe bağlı olarak uzun aradan sonra ...
‘Sıfırcı Hoca’dan flaş Türkiye yorumu
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye ile ilgili flaş bir yorum ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva