HABERLER>GÜNCEL
28 Ocak 2016 Perşembe - 12:39

Kıble ayarlama enstitüsü: 86 bin camiye inceleme!

Diyanet "kıblesi hatalı camiler" konusuna el koydu. Camilerin kıbleleri incelenecek ve Erzurum Karakaya Tepesi'ne elektronik sistemler yerleştirilerek sürekli ufuk gözlemi yapılacak. Yurtdışına gönderilecek personele astronomlar kıble tayini, namaz vakitleri ve hilal gözlemi eğitimi verecek.

Kıble ayarlama enstitüsü: 86 bin camiye inceleme!

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) 2016 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. TBMM’ye sunulan bütçe tasarısında “kıble” çalışmalarına da yer verildi. Tasarıya göre Türkiye genelindeki yaklaşık 86 bin caminin kıble tespitleri tek tek yeniden yapılacak. Diyanet, yeni inşa edilecek camilerin kıblelerinin doğru belirlenmesi amacıyla da her ilde bir personeline eğitim verecek.

HİLAL GÖZLEMİ EĞİTİMİ

Habertürk'ten Murat Gürgen'in haberine göreErzurum Karakaya Tepesi’ne de elektronik sistemler yerleştirilerek sürekli ufuk gözlemi yapılacak. Diyanet yetkilileri, yurtdışına gidecek personele astronomlar tarafından verilecek eğitimlere kıble tayini, yurtdışındaki namaz vakitleri ve hilal gözlemlerinin de ekleneceğini belirtti. Yetkililer, “Afrika’da, Amerika, Avrupa, Avustralya gibi yerlerde personelimiz var. Diyanet olarak yaptığımız hesaplamaları, görevlilerimiz tarafından yapılacak gözlemlerle de teyit etmek istiyoruz” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı 2016 yılında “hicri takvim birliği” adı altında İstanbul’da mayıs ayında kongre düzenleyecek. Kongreye Avrupa’dan, Afrika’dan, Amerika’dan fıkıh âlimlerinin yanı sıra astronomlar da davet edilecek. Kongre, tüm Müslümanlar için ortak bir hicri takvim oluşturmayı hedefliyor. ‘Hata’ iddialarına karşı, 86 bin caminin kıble tespiti yapılacak Diyanet “kıblesi hatalı camiler” konusuna el koydu. Camilerin kıbleleri incelenecek ve Erzurum Karakaya Tepesi’ne elektronik sistemler yerleştirilerek sürekli ufuk gözlemi yapılacak. Yurtdışına gönderilecek personele astronomlar kıble tayini, namaz vakitleri ve hilal gözlemi eğitimi verecek.

ŞERİTLE DÜZELTİLİYOR

Camilerde kıble yönünün hatalı olduğu tespit edildiğinde yapının yıkılması yerine cami içerisine şerit çekilmesi tercih ediliyor. Böylece yüksek maliyetli düzenlemelerin önüne geçiliyor. Cemaat, çizilen şeride göre yüzünü kıbleye dönerek namaz kılıyor.

"NAMAZA BİR ŞEY OLMAZ"

İlahiyatçı Abdülaziz Bayındır, Türkiye’de yaşayan insanların kıble için güneye dönmeleri gerektiğini belirterek, “Tam Mekke’yi göstermesi gerekmez. Güneydoğu olur, güneybatı olur... Dolayısıyla namazlara bir şey olmaz. Cami güneyi göstermiyorsa bile yine de kılınan namaza bir şey olmaz. Onlar kıblenin doğru olduğunu düşünerek kılmışlardır. Namazlara bir şey olmaz. Yüzde 100 ters olsa bile namaz kılanlar doğru kıbleye döndükleri düşüncesiyle kılmışlardır” dedi.

Hatalı kıble konusu, sadece son 1 hafta içerisinde 2 kez gündeme geldi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cizre’de şehit olan Üsteğmen Uğur Taşçı’nın İstanbul’daki cenaze töreni sırasında cenazenin kıblesinin yanlış olduğunu fark ederek imamları uyarmıştı. Kütahya’da da 60 yıllık Kakaç Camii’nin kıble açısının 69 derece hatalı olduğu ortaya çıkmıştı.

 
Soma tazminat davasında şirket reddi hakim istedi!
 
Boşanmış Babalar Derneği Başkanı’na yakalama kararı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soma tazminat davasında şirket reddi hakim istedi!
Manisa’nın Soma İlçesi'ndeki faciada hayatını kaybeden 301 madenci ailesinin ...
Sur'da şehit sayısı beş oldu!
Diyarbakır'ın Sur İlçesi'nde dün PKK'lı teröristlerce düzenlenen saldırıda ...
Soğuklara mola: İzmir'de güneşli günler!
Kenti bir süredir etkisi altına alan dondurucu soğuklar mola veriyor! ...
 
6 kuruşluk kuponla 91 bin TL kazandı!
Bursa'daki at yarışlarında bütün koşuları tek yazarak oynadığı 6'lı Ganyan ...
İzmir-Menemen arası ulaşım bilmecesini Danıştay çözecek!
Menemen ile terminal arasında çalışan minibüs sahipleri, aynı güzergahta ...
TÜİK açıkladı: İşte ülkenin ve İzmir'in yeni nüfusu
Türkiye nüfusu, 2015'te bir önceki yıla göre 1 milyon 45 bin 149 kişi ...
 
Büyükşehir’e dava açan işçiler Davutoğlu’yla görüştü
Büyükşehir Belediyesine muvazaa davası açan İZELMAN işçileri Ankara’ya ...
Isparta'dan geldi, İzmir'de ölüme atladı
Isparta'da yaşayan ve eşiyle İzmir'deki yakınlarını ziyarete gelen 21 ...
Rusların aradığı Elazığlı cenazede ortaya çıktı!
Hava sahamıza girdiği için düşürülen Rus savaş uçağından paraşütle atlayan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Böyle mi olacaktı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva