HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Mart 2011 Cuma - 00:00

Karabağlar’’da toplu sözleşme tamam

Başta Konak olmak üzere birçok belediye işçi sorunlarıyla boğuşurken Karabağlar’’dan sevindirici haber geldi. Başkan Kürüm 782 işçisiyle sözleşme imzaladı.’

Karabağlar’’da toplu sözleşme tamam

 
 
 
İZMİR-Karabağlar Belediyesi’’nin şirketi KARBEL’’de çalışan 782 işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi, davullu zurnalı törenle imzalandı. 2 yılı kapsayan sözleşmeyle, işçiler 2010 yılı için yüzde 11, 2012 yılı için yüzde 15 oranında zam aldı. Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm törende, sendika ile yürütülen görüşmelerde ikinci yıl için yüzde 14 olarak belirlenen zam oranını bir puan daha arttırarak yüzde 15’’e yükseltti. Başkan Kürüm, ’“Karabağlar’’a taşeronu sokmayacağız, gerekirse ben de sizlerle sokakta çalışırım’” dedi.
Karabağlar Belediyesi’’nin şirketi KARBEL’’de çalışan 782 işçiyi kapsayan ve DİSK’’e bağlı 5 No’’lu Şube ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Toplu sözleşme imza töreni, Uzundere’’de bulunan Temizlik İşleri Şantiyesi’’nde davullu zurnalı törenle gerçekleştirildi. DİSK Genel İş Sendikası Sekreteri Kani Beko, DİSK Ege Bölge Başkanı Ali Çeltek ve DİSK 5 No’’lu Şube Başkanı Naci Çetin ile Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm toplu sözleşmeye imza attı. Başkan Kürüm’’ün görüşmelerde yüzde 14 olarak belirlenen ikinci yıl zam oranını bir puan daha arttırdığını açıklaması, işçilerde büyük sevinç yarattı. İşçilerin ayakta alkışladığı Başkan Kürüm, ’“23 aydır sizlerle çalıştık. Karabağlar’’ı, İzmir’’in en temiz, en güzel ilçesi haline getirdiniz. Daha fazlasını hak ettiğinize inanıyorum. Ancak, ülkemiz şartlarının üzerinde, sosyal haklarınızı ve gelirlerinizi, çalışma koşullarınızı daha iyiye taşıyacak bir sözleşmeye imza atmaktan mutluluk duyuyorum. İzmir’’deki diğer belediyelere de bu tablonun örnek olmasını diliyorum’” dedi.


 
TAŞERONA GEÇİT YOK
Meclis üyeleri, muhtarların da katıldığı törende, Karabağlar Belediyesi’’ne taşeron girmeyeceğine dair işçilerine söz veren Başkan Kürüm, şunları söyledi:
’“Konak Belediyesi’’nden 590 işçimizi aldık, onları çıkarıp, yerine başka işçiler almayı düşünmedik. Benim hiç kimseye verilmiş bir taahhüdüm yok, sözüm yok. Karabağlar’’a taşeron girmeyecek, sizlere söz veriyorum. İşçimin emeği, alınteri benim için çok değerli. Sizlerin cebinden alıp, taşerona kazandırmayacağım. Gerekirse ben de sizlerle birlikte süpürge yaparım, ama taşeronu buraya sokmayacağız. Hiçbir güç buna engel olmayacak’” 
 
SENDİKADAN KÜRÜM’’E KUTLAMA
DİSK Genel Sekreteri Kani Beko ise sosyal belediyecilik anlayışı ve toplu iş sözleşme görüşmelerinde izlenilen tavır nedeniyle Başkan Kürüm’’ü yürekten kutladığını belirtti. ’“Taşerona geçit yok’” sözlerine destek verdiğini belirten Beko, ’“Sosyal devlet anlayışından uzaklaşıldığı bir dönemde, Sayın Başkan Sıtkı Kürüm’’ün sosyal belediyecilik anlayışından taviz vermemesi, taşerona geçit vermemesi bizi çok mutlu etti, kendisini yürekten kutluyorum. Bu mutlu tablonun tüm Türkiye’’ye örnek olmasını diliyorum. Karabağlar bu sözleşme ve bu tavırla zaten, örnek oldu. Karabağlar’’ın, işçi dostu bir belediye başkanı var’” diye konuştu.
DİSK Ege Bölge Başkanı Çeltek ve DİSK 5 No’’lu Şube Başkanı Çetin de Başkan Kürüm ve ekibini toplu iş sözleşme görüşmelerinde izlediği yaklaşım nedeniyle kutladıklarını belirtti. Çetin, ’“Güvenli, sağlıklı bir çalışma ortamı yaratacak, sözleşmeye imza attık. Bu güzel tablo için Başkanımıza teşekkür ediyoruz’” dedi. İşçilerin halay çekerek, kutlama yaptığı tören, pilav, kavurma ve ayran ikram edilmesiyle sona erdi.
 
EN DÜŞÜK ÜCRET 1.385 TL
Toplu sözleşmeyle en düşük işçi ücreti 1.016 TL’’den 1.385 TL’’ye, en yüksek ücret ise 1.545 TL’’den 1.930 TL’’ye yükseldi. 52 yevmiye olan ikramiye, 56 yevmiyeye çıkarıldı, yemek yardımı günlük 12.55 liraya yükseldi. Daha önce yılda 5 kez verilen gıda yardımı 6’’ya çıkarılırken, 200 TL’’den 250 TL’’ye yükseldi. Yakacak yardımı aylık brüt 56 TL’’den 64 TL’’ye çıkarıldı. Evlenme, ölüm, iş kazası gibi durumlarda verilen net ücretler ile yıllık ücretli izin günleri arttırıldı.
 
İşçilerin, daha sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak amacıyla giyim ve koruyucu eşyalarına yeni malzemeler eklendi. Temizlik işlerinde çalışan işçilerin aldığı koku primi ise aylık 34 TL’’den, 140 TL’’ye çıkarıldı. Sözleşmeye eklenen yeni bir madde ise ilk kez park ve bahçelerde çalışan misinacı, kosacılar ile binada ıslak hacim temizleyenlere de koku ve risk pirimi verilmeye başlanması oldu. Röntgen ışınlarına maruz kalanlar ile zoonasla mücadele ekibinde çalışanlara da 40 TL risk zammı ödenmeye başlandı. Gece çalışan personele ek zam uygulamasının yanı sıra aile, gıda ve sosyal yardım paketleri de toplu sözleşmeye giren diğer yeni maddeler oldu.
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Durak’’a durmak yasak!
Belediye Başkanı Cevat Durak, sorunları yerinde tespit edip anında çözüm ...
Bornova’’dan açılış yağmuruna devam
Hizmetlerinin kurdelesini bir bir kesen Bornova Belediyesi, Naldöken Mahallesi’’ne ...
MARBLE artık 'kabına sığmıyor!'
Kapılarını açmaya hazırlanan fuarın tanıtım toplantısında konuşan Başkaz ...
 
Bornova’’dan Bosna’’ya selam götürdüler
Avrupa’’nın en büyük yerel yönetimler fuarından biri olan ve Saraybosna’’da ...
İnciraltı'nda emlak vergisi indirimi
İzmir 3. Vergi Mahkemesi, emlak vergisinin 10’’da bir oranında alınmasına ...
Gençler haydi buz patenine!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin kente kazandırdığı Aşık Veysel Rekreasyon ...
 
Buca’’da ’‘öğrencilere’’ Kent Konseyi’’ne katılım çağrısı
Buca Kent Konseyi’’nin düzenlediği ve Milli Eğitim Müdürü Yanık’’ın da ...
Başkan Sındır ’‘Avrupa’’ya İzmir’’i anlattı
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Avrupa’’nın değişik ...
Bayraklı büyük şölene hazır
Bayraklı Belediyesi, 20 Mart’’ta Ege Bölgesi’’nin geleneği olan Deve Güreşi ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva