HABERLER>EKONOMİ
10 Şubat 2017 Cuma - 09:24

Kapıda vizenin kalkmasına İzmirli turizmciler ne tepki verdi?

AB Komisyonu Ege'deki Yunan adalarına seyahatte kolaylık sağlayan geçici vize uygulamasına gelecek sezon için onay vermemesi İzmirli turizmcileri hayal kırıklığına uğrattı. Turizmciler, “Seyahat özgürlüğüne kısıtlayan her şeye karşıyız” dedi.

Kapıda vizenin kalkmasına İzmirli turizmciler ne tepki verdi?

Ender ALDANMAZ/EGEDESONSÖZ - AB Komisyonu, Türkiye ile Yunan Adaları arasında devam eden ve ‘kapıda vize’ olarak adlandırılan uygulama için yeni sezon izni vermedi. 

‘Kapıda vize’nin kaldırılması kararı İzmirli turizmcilerin tepkisine neden oldu.

Alınan kararı değerlendiren İzmirli turizmciler iki yakanın vatandaşlarının doğrudan etkileneceği kararın iç turizmde bir etkileşimi de beraberinde getireceğini öngördüklerini belirtti.

KENDİ AYAKLARINA KURŞUN SIKTILAR
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, alınan karar ile turizmin karşılıklı olarak bu durumdan etkileneceğini söyledi. Son yıllarda Türkiye’ye gelen Yunan turist sayısında büyük düşüş yaşandığını belirten İşler, “2015 yılında 857 bin turist Türkiye’ye gelirken bu sayı geçen yıl 457 bine düştü. Adalar’a giden Türk sayısı ise 457 binden 1 milyon 200 bine yükseldi. Adalar’a giden turistlerin yüzde 50’si Türk vatandaşlarından oluştu. Adalar’dan İzmir’e ise 30 bin turist gelirken İzmir’den 150 bin Türk Adalar’a gitti. Bize oradan ağırlıklı olarak inşaat malzemesi gibi tedarik malzemeleri alınması için İzmir’e gelinirken bizden oraya turizm için gidildi. Bu durumda alınan karar ile kendi ayaklarına kurşun sıkmış olacaklar. Zararı maalesef Yunanlı meslektaşlarımız çekecek. Biz iki yakanın bir denizde birleştiği bir coğrafyayız. İki kardeş ülkeyiz ve denizlerimizde barış ve kardeşlik istiyoruz” dedi.



‘YEMEK YEMEK İÇİN BİLE ADALAR’A GİDİLİYOR’
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇOŞTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel ise konuyu turizmci ve vatandaş olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Öncel, “Bir Türk vatandaşı olarak değerlendirdiğimde bu karar beni derinden yaraladı. Kapıda uygulanan vize hem biz turizmciler hem de vatandaşlarımız için büyük kolaylıktı. Bu tür uygulamalar hem bizleri hem vatandaşlarımızı üzüyor. Gezme serbestliğine ve seyahat özgürlüğüne yapılan her türlü kısıtlamaya karşıyız. Turizmci gözüyle değerlendirirsem Çeşme ve diğer ilçelerden alış veriş için hatta yemek yemek için bile Yunan Adaları’na gidiliyor. Bu uygulama ile döviz girdisi Türkiye’de kalacak. Bu kötü giden turizm sezonunda bizi bir nebze olsun rahatlatabilir. Kapıda vize uygulamasından yararlanan vatandaş sayımız çok fazla değil. Bu gidenlerin yüzde 10-15’ini oluşturuyor. Diğerleri uzun süreli vize alan yurttaşlarımız. Bu giden sayısını çok etkilemeyecektir. Yüzde 15’lik kesimin harcamaları Türkiye’ye kalacaktır” dedi.



‘GEMİLER BOŞ GELİYORDU’
İzmir Ticaret Odası Konaklama Grubu Komisyonu Başkanı Serkan Aksu, kararın olumsuz olduğunu ancak iç turizmi artırabileceğini belirtti. Aksu, “Yunanistan’daki kriz nedeniyle ülkemize Adalar’dan gelen turist sayısında yıllara dayalı ciddi düşüş var. AB’nin aldığı bu karar Yunanistan’a zarar verir. Bize vereceği karar zararın altında kalır. Yunan Adaları, Türk tatil beldelerine göre fiyatlar açısından daha makul geldiği için vatandaşlarımız tarafından ciddi rağbet görüyordu. Özellikle Çeşme, yaz sezonu çok pahalı olduğundan vatandaşlarımız Yunan Adaları’nı tercih ediyorlardı ve günü birlik gidişler çok yoğundu. Gidişler büyük oranda bizden olurken karşıdan gemiler boş geliyordu. Bizdeki pozitif ekonomik gelişmelerin bunda etkisi çok fazla. Bu karar, iç turizmimizi arttırabilir. Ancak turizmin gelişmesi ve uluslararası etkileşimin artması için alınan bu tür karar olumsuzluk yaratıyor. Kararın politik bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

 
Engelleri kaldırdı, 3 yıldızlı kırmızı bayrağı astı
 
Başkan Soylu’dan Yıldırım'a 'can suyu' teşekkürü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
selçuk 10 Şubat 2017 Cuma 22:44

gitmeyiz bizde çokta mahkumuz sizin ülkenizi gezmeye

Yorumu oyla      11      5  
M.E.Aslan 10 Şubat 2017 Cuma 20:32

Veysi beyin dediği gibi; yemek yemek için bile adalara gidildiğine göre ülkemizdeki restoran, otel gibi turizm işletmeleri de kendilerine çeki-düzen verse nasıl olur dersiniz?

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ve Tesco Kipa resmen Migros’un oldu!
Kipa hisselerinin yüzde 95,5'nin Tesco Overseas Investments Limited'den ...
Benzinde yeni fiyatlar: Bu kez indirim var!
Benzinin litre fiyatına 6 kuruş indirim yapıldı.
İki yakanın turizmcilerinden AB'nin kararına tepki!
AB Komisyonunun aldığı karar, iki kıyıdan turizmcilerin tepkisine neden oldu.
 
Türk Telekom'dan rekor büyüme
Türk Telekom’un 2016 yılındaki gelirleri, halka arzdan bu yana yıllık ...
Sektörden ortak görüş: IF Wedding Avrupa’yı salladı!
Bu yıl 11. kez açılan “Avrupa’nın en büyüğü” IF Wedding Fashion İzmir, ...
Yorgancılar: Kadınlarımıza ne yapsak az!
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, kadınların ...
 
BASİFED'den Erdoğan'ın çağrısına destek
Batı Anadolu Sanayici İş Adamları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) Yönetim ...
PETKİM işçilerinden uyarı eylemi
Petrol-İş üyesi yaklaşık 250 işçi, PETKİM'deki çalışma koşulları ve devam ...
Yabancı kabin memuru dönemi
Havayolu işletmesi tarafından istihdam edilecek yabancı uyruklu kabin ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva