HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Ocak 2013 Çarşamba - 10:14

İzmirli başkan 550 bin esnafı cezadan kurtardı

İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Yusuf Vangöl, mecliste aldıkları kararın Bakanlığın dikkatini çektiğini ve İzmir'de 57 bin, Türkiye genelinde 550 bin esnafı ilgilendiren yönetmelik değişikliğinin yapıldığını açıkladı.

İzmirli başkan 550 bin esnafı cezadan kurtardı

İZMİR - İzmir İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı ve aynı zamanda İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Gıda Danışmanı Yusuf Vangöl, esnafın almak zorunda olduğu işyeri kayıt veya onay belgesi için istenen ruhsatın 10 Ocak 2013 tarihinde yapılan bir yönetmelik değişikliği ile bundan böyle müracaat sırasında istenilmeyeceğini bildirdi. 9 Eylül Gazetesi'nin haberine göre Okul kantinleri, imar izni olmayan yerlerdeki işyerleri, Sit alanında kalanlar gibi pek çok işyerinin ruhsatının olmamasından dolayı bu belgeleri alamadığını ve 1750 TL'den başlayan cezalar ödediklerini belirten Vangöl, çalışmaları sonucu esnafı bu yükten kurtardıklarını kaydetti. Konuyla ilgili 7 Haziran 2012'de İl Genel Meclisi'ne önerge verdiğini ve 7 Ağustos 2012'de oy birliği ile ruhsat istenmemesi kararının alındığını ve bu kararın Bakanlığa gönderildiğini anlatan Vangöl yönetmelik değişikliğinin 10 Ocak itibariyle Resmi Gazete'de yayımlandığını ve konunun İzmir'de 57 bin, tüm Türkiye'de ise 550 bin esnafı ilgilendirdiğini belirtti.
 
RUHSATA ENGEL SİT YA DA 2B
Vangöl binlerce esnafı mağdur eden konuya nasıl dikkat çektiğini şu sözlerle aktardı: “İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bünyesinde Gıda Birimi Müdürü olarak görev yaptığım dönemde yönetmelik yürürlüğe girmişti. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı nezdinde çeşitli girişimlerde bulunarak, gıdacı esnaf ve sanatkarlarımızın mağdur olmamaları amacıyla yönetmelikte değişiklik yapılması taleplerinde bulundum. Bilindiği gibi başta SİT ve 2B olmak üzere çeşitli nedenlerle ruhsatsız ya da kaçak yapı olan çok sayıdaki binada, uzun yıllardır gıda işi yapan ve vergisi ödeyen, istihdama katkı sağlayan, reel ekonomimizin can damarı olan esnaf, sanatkar ve tacirlerimiz, ellerinde olmayan nedenlerle, müracaat ettikleri halde ilgili belediyeden işyerlerinin tapusu olmadığı gerekçesiyle, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı alamıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık il ya da ilçe müdürlükleri gıda denetçileri ise bu gibi işyerlerinde yaptıkları denetimlerde, İşletme Kayıt Belgesi ya da İşletme Onay Belgesi olmadığı gerekçesiyle, işyeri sahiplerine 1750 TL'den başlayan idari para cezası uyguluyor ve işyeri hakkında işlem yapılması için durum ilgili belediyeye bildiriliyordu. Ayrıca bu işyerleri kayıt altına alınamıyordu.”
 
MECLİS KARARI DEĞİŞİKLİĞİ GETİRDİ
Hipermarketlerin haksız rekabeti karşısında kötü durumda olan ve sayıları her geçen gün azalan gıdacı esnaf, sanatkar ve tacirleri mağdur eden bu uygulamaya son verilmesi için, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin girişimlerinin yanı sıra, İzmir İl Genel Meclisi’ni de devreye soktuğunu belirten Vangöl, “Gaziemir’den seçilmiş bir il genel meclisi üyesi olarak, 7 Haziran 2012'de meclise bir önerge verdim. Verdiğim önerge üzerine İl Genel Meclisimizin Sanayi, Ticaret ve Esnaf Komisyonu tarafından düzenlenen ve meclisimizin 7 Ağustos 2012 tarihli toplantısında, oy birliği ile kabul edilen rapor, 288 sayılı meclis kararı olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na gönderildi. İzmir İl Genel Meclisimizin bu temenni kararını dikkate alan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 10 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği ülkemiz genelindeki binlerce gıdacı esnafı rahatlattı. Bakanlığa bu olumlu girişimi nedeniyle teşekkür ediyorum” şeklinde açıklama yaptı.
 
YÖNETMELİKTE NE DEĞİŞTİ?
Veteriner Hizmetleri, Bitki Koruma, Gıda ve Yem Kanunu gereği, gıda maddesi üreten, satan Türkiye genelindeki 550 bin gıda işyerinden kayda tabi olanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan almak zorunda oldukları İşletme Kayıt Belgesi ile onaya tabi olanların almak zorunda oldukları İşletme Onay Belgesi için Bakanlığın il ya da ilçe müdürlüklerine vermek zorunda oldukları, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı, 10 Ocak 2013 tarihinde yapılan bir yönetmelik değişikliği ile bundan böyle müracaat sırasında istenilmeyecek. (Figen Bican/Mehmet Ali Varış/9 Eylül)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
1974 BUCA LİSELİLER 16 Ocak 2013 Çarşamba 23:35

YILLARDIR UNUTULAN ESNAF VE SANATKARLARIN MAĞDURİYETİNİ ÖNLEYEN BU UYGULAMA İÇİN SAYIN VANGÖL'Ü KUTLUYORUM.ESNAFI YALNIZ BIRAKAN TÜM POLİTİKACILARA KARŞIN BU ÇIKIŞ BİZİ HEM SEVİNDİRDİ HEM DE ŞAŞIRTTI.TEŞEKKÜRLER...

Yorumu oyla      12      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak Nazım'ı Melike Demirağ ile andı
Şiirimizin çınarı Nazım Hikmet, doğumunun 111’inci yılında Konak Belediyesi’nin ...
Ballıkuyulu Ahmet kışlıkları kaptı, iş istedi
Konak Belediyesi Giysi Bankası elinde kalan son kışlık giysiyi görme engelli Ahmet Orak’a verdi.
İzmir'in 'tekno-otopark'ı yola çıkıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Alsancak Hocazade Camii karşısına yapacağı ...
 
İzmir'den Nazım Hikmet'e sevgilerle...
Türk edebiyatının ölümsüz ismi, usta şair Nazım Hikmet, 111. doğum gününde ...
Kocaoğlu 'eski danışmanı' Denizli’ye patladı: Hodri meydan!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Söz Meclisten İçeri programında ...
Egedesonsöz duyurdu… İzmir ‘o rezaletten’ kurtuldu!
Kahramanlar’da bulunan eski Sümerbank Arazisi’nin kısmında boş alana konulan ...
 
Kocaoğlu'ndan çarpıcı İzmir yorumu: Bu kente kimse...
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin önünün açıldığını, yükselişinin ...
Liman'da ilk raunt Büyükşehir'in: Danıştay freni
Özelleştirme İdaresi tarafından hazırlanan projeye ve ticaret alının büyüklüğü ...
Bornova'da kültür ve anma dolu hafta
Bornova Belediyesi 2013 yılının ilk ayında yoğun bir etkinlik programıyla ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva