HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
6 Aralık 2015 Pazar - 12:07

İzmir işkadını kanseri nasıl yendiğini yazdı: Kemo Kafası

İzmirle iş kadını 50 yaşındaki Canan Yemez, meme kanseri tanısıyla bir göğsünün alındığı ameliyat sonrasında başlayan kemoterapi sürecinde hastalığını yok saydı, hikaye yazmaya başladı. Hastalığını değil, sürekli yazacağı hikayeleri düşünen, 16 hikayeden oluşan 'Kemo Kafası' adlı bir kitap çıkaran Yemez, "Kanser olunca bana, 'Güçlü kadınsın, yenersin' dediler. Neyi yenecektim ki? Elle tutulur bir şey mi vardı ortada? Ben de hastalık yerine kaleme sarıldım, kemo kafasıyla içsel yolculuğa çıktım, yazdığım hikayeler ilaç gibi geldi, kanseri yendim" dedi.

İzmir işkadını kanseri nasıl yendiğini yazdı: Kemo Kafası

Aile şirketinde yöneticilik yapan, 2 çocuk, 1 torun sahibi Canan Yemez, kanseri yenen hastalar kervanına katılırken, bu hastalıkla mücadele edenlere ilaç gibi gelecek önerilerde bulundu. Geçen ocak ayında sağ memesinde kitle saptanan Yemez, sağ memesi ile koltuk altı lenflerinin alınmasının ardından İzmir Kent Hastanesi'nde kemoterapi görmeye başladı. Yemez, Doç. Dr. Gürbüz Görümlü tarafından tedavisi sürdürülürken, kemoterapi sürecinde saçlarının da dökülmesiyle birlikte fiziksel ve ruhsal değişimler yaşamaya başladı. Bu değişimlerin neden olduğu kemoterapiyi, sosyal paylaşım sitesi facebook'ta arkadaşlarına anlatmakla her şeyin başladığını belirten Canan Yemez hikayesini şöyle aktardı:
http://ajans.dha.com.tr/images/thumbnail/muhabir/2015_12/2015_12_05/4688068ad219e343f656ed8a0dd10342.jpg


"Mememdeki kitle elime geldiğinde kanserden şüphelendim, endişelerimde de haklı çıktım. Ardından ameliyat, kemoterapiler geldi. Arkadaşlarıma kemoterapiyi tarif etmek istedim, facebook'ta. Ejderha üfledi diye bir yazı yazdım. Gerçekten içime ejderha üflüyormuş gibi yandığımı bütün damarlarımda da o ateşin dolandığını hissettiğimi yazdım. O on satırlık yazı belki beni sevdikleri için çok ilgi gördü. Ben de kağıt kaleme sarıldım. Kemoterapi döneminde geçmişe bir içsel yolculuk yaptım. Bu kitapta kanserle ilgili hiçbir şey yok. Kemoterapinin bende yarattığı o kafa o arafta olma duygusuyla yazdım hikayelerimi. Her insanın hayatında belirli dönemlerde kemoterapi kadar etkili olan olaylar vardır. İlla kemoterapi alması gerekmez. O tür travmalar yaşamış insanların da hayatına dokunan, herkesin okuyup ben de bunları yaşamıştım diyeceği hikayeler bunlar; önyargılarımızın, başarılarımızın, başarısızlıklarımızın, hırslarımızın, hayatı nasıl ıskaladığımızı bize fark ettiren, tokat gibi yüzümüze vuran. Bunlarla yüzleştiğimizde biraz daha hafifleyip insan olmaya yaklaşıyoruz. Bu kitapta bunlar anlatılıyor. Bana kemo kafası vesile oldu, yüzleştim, hafifledim. Tanı koyulduğunda, kemoterapi başladığında 'sen güçlüsün, yenersin', dediler. Neyi yenecektim ki? Elle tutulur bir şey mi vardı ortada? Ben de hastalık yerine kaleme sarıldım. Hastalığımı değil neler yazacağımı düşündüm. Yazdıkça hastalığımı unuttum. Kemoterapi bittiğinde kitap da bitti. Kemoterapiden sonra yazmadım. Benim hastalara önerim, mutlaka bir uğraş bulun. Bu kitap yazmak değil de örgü örmek, yemek yapmak, çiçek yetiştirmek de olabilir, başka bir şey de. Kafayı hastalığa değil sevdiğiniz şeylere takın. Bunlara sarılırken benim gibi hastalıktan kurtulursunuz, çünkü o da ilaçlar gibi etki yapacak size. İkinci kitabımda ise kemoterapi sürecindeki fiziksel ve ruhsal değişimleri hastalara rehber olmak için yazacağım."

Canan Yemez, 'İçsel yolculuğum' diye tanımladığı 'Kemo Kafası' adlı kitabı çıkar çıkmaz soluğu tedavi gördüğü İzmir Kent Hastanesi'nde aldı. Kızları Pınar Yemez ve Canser Canbaz ile birlikte kitabını doktoru Doç. Dr. Gürbüz Görümlü, hemşireleri ve hastalara imzalalayıp armağan etti. Yemez, 10 TL'ye satılan kitabının gelirinin İzmir'de kanser tedavisi gören çocuklar için kullanılacağını söyledi.


 

 
Muğla'da yüzyıllardır can kurtaran baca!
 
Krizde fırsat: Rusya'nın almadığı sebzelerin...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Farklı bir performans gösterisi: Kül Kızı
Sanatçı Mutlu Polat'ın Kül Kızı adlı adlı performansının galası Kıbrıs ...
‘Bornova’nın sahnesi’ Ankara’da ayakta alkışlandı!
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu (BBŞT) Uluslararası Ankara Tiyatro ...
İzmir’in tiyatro festivali ‘özgürlük’le yola çıktı!
Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan ...
 
Dünyaca ünlü rock yıldızı ölü bulundu!
Stone Temple Pilots ve Velvet Revolver topluluklarının eski solisti Scott ...
Uluslararası Tiyatro Festivali'ne Manisa imzası
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu 20. Uluslararası Ankara Tiyatro ...
İzmir’de ‘engel tanımayan’ resital
Doğuştan kolları olmayan ve ayaklarıyla korno çalan Alman sanatçı Felix ...
 
Buca'da Piyanonun 'Küçük Prens'i büyüledi
Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği ve geleceğin Fazıl Say’ı olarak nitelendirilen ...
EGEART 6'ncı kez kapılarını açıyor
6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri, alanında dünyaca ünlü uluslararası ...
İzmir sahnelerinde 2015'e muhteşem veda
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılını yine büyük ilgi görecek konserler, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva