HABERLER>EKONOMİ
6 Aralık 2015 Pazar - 12:13

Krizde fırsat: Rusya'nın almadığı sebzelerin...

Türkiye'nin önemli turşuculuk merkezlerinden Bursa'nın Gedelek Mahallesi'ndeki üreticiler, ihracatçı firmalara "Rusya'nın almadığı ürünleri getirin, turşusunu kuralım" çağrısında bulundu.

Krizde fırsat: Rusya nın almadığı sebzelerin...

Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Şener, yaptığı açıklamada, Rusya'nın Türkiye'ye yönelik ticari yaptırımları nedeniyle Antalya'daki üreticilerin elinde çok miktarda sebzenin kaldığını ve bunların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Üreticilerin ellerinde kalan ürünleri mahallelerindeki fabrikalarda turşu yaptıklarını belirten Şener, şöyle konuştu: "Rusya'nın açıklamaları ve aldığı karardan sonra şimdiye kadar Antalya'dan 500- 600 ton ürün geldi. Üreticilerin sıkıntı çekmesine gerek yok. Biz Gedelek turşu üreticileri olarak hükümetimizin aldığı kararlar doğrultusunda tüm üreticilerimize faydalı olmak için gereken yardımları yapmaya ve taşın altına elimizi koymaya hazırız. Bu elde kalan ürünlerden, turşu yaparak dünyanın tüm ülkelerine satmakta kararlıyız. Zaten bir piyasamız var. Onun için üreticilerimizin kendilerini fazla strese sokmalarına gerek yok. Sıkıntıları olduğu zaman bizi arayabilirler."
 
Daha önce Antalya'dan çok küçük miktarlarda ürün aldıklarını ifade eden Şener, "Bu ürünler seralarda yetiştirilen ve bölgemizde o sezon için bulunmayan sebzelerdi. Buna karşın son bir hafta içinde Antalya'dan günlük 50 ile 80 ton arasında ürün alıyoruz. Turşuya uyacak çeşitleri elimizden geldiğince işlemekte kararlıyız. Üreticilerimize yardımcı olmak için çabalıyoruz" ifadesini kullandı.
 
"YILDA 20 BİN TON TURŞU ÜRETİYORUZ"
Gedelek Mahalle Muhtarı Mehmet Dönmez ise Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye turşu ihraç ettiklerini söyledi.
 
Gedelek turşusunun bir marka olduğuna değinen Dönmez, şunları kaydetti:
"Yıllık yaklaşık 20 bin ton turşu üretiyoruz. Bunun yaklaşık yüzde 25'ini ihraç ediyoruz. İşlenebilen 17 çeşit turşu var. Yurt içinde en çok tercih edilen turşu çeşitleri lahana ve salatalık turşularıdır. Yurt dışına özellikle tatlı turşu ihracatı yapıyoruz. Sarımsak turşusu, meze olarak kullanılan pancar turşusu en çok tercih edilenler."
 
Rusya'nın aldığı karardan turşu üreticisinin de etkilendiğini dile getiren Dönmez, "Son günlerde Rusya ile yaşadığımız olaylarla bu ülkeye yapılan turşu ihracatının kapıları kapandı. Bu durum, buradaki üreticiler için hiçbir sıkıntıya sebep olmaz. Yeni pazarlar bulmamız zor olmaz" diye konuştu.
 
"SATILMAYANI GETİRSİNLER BURADA TURŞUSUNU KURALIM"
Sebze üreticilerine seslenen Dönmez, şunları kaydetti:
 
"Sebze meyve işleri ile uğraşan çiftçi kardeşlerimin endişeleri var, 'Rusya kapıları kapatırsa ne yaparız' diye. Buradan sebze üreten kardeşlerime sesleniyorum, ne kadar malları varsa getirsinler biz burada turşusunu kuralım ve dünyanın her yerine pazarlayalım. Bizim devletimiz güçlü bir devlet, Rusya'ya pabuç bırakmayız. 'Ruslar malımızı almıyor, biz ne yapacağız' dememeliyiz, koskoca Türkiye bunun altından kalkamayacak durumda değildir. Bunu Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da söyledi ve biz söylediklerine katılıyoruz. Halkımız da aynı görüşte. Bu bir siyaset olayı da değildir. Dünya da duysun, yeri geldiğinde Çanakkale'de düşmana karşı nasıl birleştiysek bugün de birleşiriz. Satılamayan ne kadar mal varsa getirsinler burada turşusunu kuralım."
 
Turşu üreticisi Kamil Açıkgöz de sebzeleri Türkiye genelinden alıp turşusunu kurduklarını anlattı.
 
İhracat ve iç piyasaya için üretim yaptıklarını anlatan Açıkgöz, "Gedelek'teki üreticiler olarak her zaman sebze üreticilerinin yanındayız. Üzülmelerine, sıkıntı çekmelerine gerek yok. Devletimizin almış olduğu kararların arkasındayız. Biz gereken ne varsa yaparız. Üreticilerin ellerindeki sebzeleri alır, burada turşu yaparak değerlendirir iç piyasaya ve dış ülkelere pazarlarız" dedi. (a.a)

 
İzmir işkadını kanseri nasıl yendiğini yazdı: Kemo Kafası
 
Kuzu'dan geri adım: P..t değil, Bush diyecektim
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İbrahim Yüncü 6 Aralık 2015 Pazar 14:42

Gedelek Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kutlamak gerek, teşekkürler... İşte Kooperatifçilik bu. Keşke tarım ürünü yetiştiren her köyde bir kooperatif olsa, hem mallarını çürütmezler hem de fiyat istikrarı olur.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir 2 büyük şirketi faaliyetten men etti!
Alınan encümen kararıyla Ekiz Tavukçuluğun Kemalpaşa’daki tesisi eksikler, ...
İnşaat sektöründen plan iptallerine tepki!
İzmir'de Yeni Kent Merkezi olarak ilan edilen Bayraklı ile Mavişehir imar ...
Esnafın derdi büyük: İzmir’de AVM kuşatması!
İzmir’de alışveriş merkezi (AVM) sayısı 22'ye ulaştı. Üçkuyular, Alsancak, ...
 
Limon Ruslara ambargoda geri adım attırdı!
Türkiye'ye karşı yaptırım kararları alan Rusya'nın, ambargo konulan yaş ...
Kredi derecelendirme devi Türkiye notunu açıkladı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi ...
Bakanlıktan İzmir vizesi: RES şehre iniyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul merkezli Çapar Elektrik Üretim ...
 
İEF’de İran pavyonu açılacak
İran’da fuar şirketi sahibi olan işadamları, İzmir Ticaret Odası'nı (İTO) ...
Enerjide yeni oyunlar: Eğer gazı kesersek...
Ankara-Moskova hattında gerilen ilişkiler, doğalgaz ihtiyacında Rusya’ya ...
İzmir’de işçilerden tiyatrolu asgari ücret talebi
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), tiyatro gösterisiyle, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’in deprem bölgesindeki büyük dayanışması…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva