HABERLER>KÜLTÜR - SANAT
5 Aralık 2015 Cumartesi - 09:23

İzmir’in tiyatro festivali ‘özgürlük’le yola çıktı!

Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan yürüyüş ve ardından İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde yapılan törenle başladı. Festival, 14 Aralık tarihine kadar sürecek.

İzmir’in tiyatro festivali ‘özgürlük’le yola çıktı!

Yeşim YAVUZER/EGEDESONSÖZ - Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan yürüyüşle başladı.



Tiyatrocuların, müzisyenlerin, vakıf gönüllülerinin ve sanatseverlerin katıldığı yürüyüşte kadına yönetlik şiddete dikkat çekmek üzere Didim Yenikapı Tiyatrosu bir oyun sergiledi. Yürüyüş boyunca, ‘Savaşa değil, sanata bütçe’, ‘Yaşasın tiyatro, yaşasın sanat’, ‘Sanat hayattır, hayat sokakta’, ‘Sahneler değil, saraylar yıkılsın’ sloganları atıldı. Yürüyüş, caddenin girişinde Yenikapı Tiyatrosu’nun ‘Barış’ adlı oyunu ve ardından yapılan basın açıklaması ile son buldu. Festivalin açılışı, İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde yapılan törenle devam etti. Törende, Balıklıova Köy Tiyatrosu’na ‘Emek Ödülü’ verilirken; geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz tiyatrocu Üstün Akmen’e ‘Onur Ödülü’ verildi. Açılış, Cahide Sonku’nun hayat hikayesini anlatan ve Nilüfer Açıkalın’ın oynadığı ‘Cahide Sonku Müzikali’ ile tamamlandı. Festival, 14 Aralık tarihine kadar sürecek.



‘YAŞANILIR BİR DÜNYA İÇİN SANAT’
Festival boyunca oynanacak oyunlar ve yapılacak etkinliklerle ilgili bilgilerin aktarıldığı basın açıklamasında, “Sözün bir anlamı olduğu sürece susmayı değil birlikte konuşmayı önemsedik. TAKSAV doğruda durmanın inadı oldu. 20.kez düzenlediğimiz Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali ve 4.kez düzenliyor olduğumuz Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali ile hayatı, sanatı yeniden üretiyoruz, birlikte paylaşmanın kıvancını binlerce kişiyle ortak bir ümidi yeşertmenin, ‘Yaşanılır bir dünya için sanat’ demenin mutluluğunu sizinle ortaklaştırmak istiyoruz. Barış, kardeşlik ve özgürlük günleri el ele ve birlikte kurulur diyerek, festivalin teması olan özgürlüğe atıf yapıyor ‘Özgürlük Çaba İster’ diyoruz” ifadelerine yer verildi.

‘ÖZGÜRLÜK’ TEMALI 35 OYUN
Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün desteğiyle tüm şehre yayılan festival; yerli ve yabancı olmak üzere; 35 özgürlük temalı sokak, çocuk, meddah ve kukla oyununu izleyiciyle buluşturacak. Avusturya, Gürcistan, İran, Kıbrıs ve Romanya’yı oyunlarıyla ağırlayacak olan festivalde, panel, söyleşi ve atölye çalışmaları da yapılacak. Oyunlarının bilet fiyatları 10 TL ile 35 TL arasında değişirken, bazı oyunlar ‘Sosyal Sorumluluk Projesi’ kapsamında ücretsiz olarak oynanacak.

FESTİVALDE ETKİNLİKLER
Festival kapsamında; Kemal Başar ‘Oyunculuk Atölyesi’ çalışması yapacak, Nilüfer Açıkalın İzmirli sevenleriyle buluşacak. Yaşam Kaya, Zafer Diper, Ece Saruhan ve Ahmet Yeşiltepe’nin katılımlarıyla ‘Medya-Tiyatro-Özgürlük’ adlı bir panel düzenlenecek. ‘Tiyatroda Sokak ve Özgürlük’ adlı foruma ise, Orhan Alkaya, Orçun Masatçı ve Cengiz Bozkurt konuşmacı olarak katılacak. Ayrıca, Sefer Ecer tarafından, tüketim toplumunun hızına uygun ‘Mecralar arası Hikaye Anlatımı’ projesi kapsamında yapılacak olan ‘Tiyatro ve Transmedya Atölyesi’ ile Türkiye’de bir ‘ilk’ denenecek. Atölye çalışmasıyla, festival sürecinde bir oyun oluşturulacak ve 9 Aralık’ta sahne alacak.

 
İzmir’deki organ nakli krizine Vali Toprak el koydu!
 
Sakız Adası Türkleri bekliyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünyaca ünlü rock yıldızı ölü bulundu!
Stone Temple Pilots ve Velvet Revolver topluluklarının eski solisti Scott ...
Uluslararası Tiyatro Festivali'ne Manisa imzası
Manisa Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu 20. Uluslararası Ankara Tiyatro ...
İzmir’de ‘engel tanımayan’ resital
Doğuştan kolları olmayan ve ayaklarıyla korno çalan Alman sanatçı Felix ...
 
Buca'da Piyanonun 'Küçük Prens'i büyüledi
Ülkemizin son yıllarda yetiştirdiği ve geleceğin Fazıl Say’ı olarak nitelendirilen ...
EGEART 6'ncı kez kapılarını açıyor
6. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri, alanında dünyaca ünlü uluslararası ...
İzmir sahnelerinde 2015'e muhteşem veda
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2015 yılını yine büyük ilgi görecek konserler, ...
 
İzmir tiyatro festivali ‘özgürlük’ temasıyla yola çıkıyor
Bu yıl 4.kez düzenlenecek olan Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, ‘Özgürlük ...
‘Aşk Da Yorulur’a Konak'ta büyük ilgi
Şair Mehmet Sadık Kırımlı’nın bu yıl Attila İlhan Emek Şiir ödüllünü de ...
Konak'ta piyano resitali
Dünyaca ünlü Türk piyanist İdil Biret, Konak Belediyesi ile İzmir Devlet ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva