HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Mayıs 2013 Perşembe - 10:18

İzmir’in yeni gemileri dünya markajında!

Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yolcu gemilerini inşa eden ÖZATA Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile yapılan gemilerin, dünya denizcilik sektöründe ilgi odağı olduğunu söyledi.

İzmir’in yeni gemileri dünya markajında!

İZMİR - Aynı zamanda Gemi Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı olan Ataseven, “Üretim sürecimizi Avrupa’nın her yerinden, Amerika’dan takip ediyorlar. İzmir, bu yatırımı ile dünya denizcilik sektöründe tarih yazacak. Alüminyumu bırakıyorsun, sacı bırakıyorsun ve karbon kompozit malzemeye geçiyorsun. Bu bir çığır açmaktır. 2008 yılından bu yana sektöre krediyi durduran Avrupalı bankalar boşuna gelmedi” diye konuştu.
 
Ataseven şöyle devam etti: “Bizim karbon kompozit malzemeden yaptığımız bu gemi, normal çelik ağırlığından 8 kat daha hafif. Şu anda başka bir müşteri için 50 metre gemi yapıyorum 450 ton. Bizim Büyükşehir için yaptığımız gemi 110 ton. Düşünün buradaki yakıt tasarrufunu. 450 ton bir gücü itmek var, 110 ton gücü itmek var. Tamir ve bakımları da çok kolay... Başkan’dan denizcilik için bin kere Allah razı olsun” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla sipariş verdiği “karbon kompozit” malzemeyle üretilecek 15 yeni yolcu gemisi, tüm dünyanın gözünü bir anda İzmir’e çevirtti. İzmir’in yeni gemilerinin, havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan karbon kompozit malzeme ile yapılacak dünyadaki en büyük yolcu gemileri olduğu bildirildi. Gemilerin yapımını üstlenen ÖZATA Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yatırımı ile dünya denizcilik sektöründe tarih yazacağını söyledi. Kendisinin 38 yıldır gemi inşaatçısı olduğunu ve sektörde var olan meslek odalarında da yöneticilik yaptığını belirten Ataseven, “İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda ön ayak oldu demiyorum. Direkt çığır açtı. Bu bir segmentten başka bir segmente geçmek. Yani alüminyumu bırakıyorsun, sacı bırakıyorsun ve karbon kompozit malzemeye geçiyorsun. Dünyada bu büyüklükte üretilen karbon gemi yok. Şu anda biz, Yalova’daki tersanemizde, İskandinav ülkeleri dahil en büyük gemiyi yapıyoruz. Bu bir çığır açmaktır” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu malzeme seçiminden dolayı kutlayan Ataseven, “Ben gerçekten Başkan ve ekibini tebrik ediyorum. Bunu keşfetmek çok önemli. Ben tersaneciyim, denizciliğin her yönetiminde varım ama ben keşfedememişim” şeklinde konuştu.

 
BANKACILAR KREDİYİ DURDURMUŞTU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bu yatırım ile Türk denizcilik sektörü adına büyük bir iş yaptığını, dünyanın farklı ülkelerine mensup 4 adet Kalkınma Bankası’nın Türkiye’de ilk kez İzmir Büyükşehir Belediyesi için bir araya gelerek 110.8 milyon Euroluk finans sözleşmesi imzaladığını da hatırlatan Özdemir Ataseven şöyle devam etti:
“Sadece bir tersaneci olarak değil denizcilikte bir yönetici sıfatı ile söylüyorum. Şu anda Başkan Aziz Kocaoğlu esasında denizciliğe çok büyük bir şey yapıyor. Bunu sadece tarih yazar diyorum. Kredi sözleşmesi için gelen banka yetkilileri ile konuştum. 2008’den beri denizciliğe kredi durmuştu. Kimse denizciliğe kredi vermiyordu. Ama bakın kaç banka geldi ve bu projeye kredi veriyor. Boşuna gelmiyorlar. Demek ki, ben tersaneme dönünce bütün bankalar gelecek. Diğer denizcilere sıcak bakmaya başlayacaklar. En önemlisi, karbon malzeme çok şey kattı. Bana göre, denize kıyısı olan belediyeler ve devlet de bundan sonra böyle yaptıracaktır. Yaptırmaması mümkün değil zaten. Yaptırmazsa hesap sorarlar.”
 
EŞİ BENZERİ YOK!
Aynı zamanda Gemi Sanayicileri Derneği Başkan Yardımcısı da olan Özdemir Ataseven, İzmir için ürettikleri bu gemilerin ebat ve malzeme bakımından özel olması sebebiyle, dünyanın gözünün üstlerinde olduğunun altını çizerek, “Şu anda karbon alımı, malzeme alımı yaptığımız için, Amerika’dan dahil pek çok firma geliyor bize. Üretim sürecimizi Avrupa’nın her yerinden, Amerika’dan takip ettiklerini biliyoruz. Sebebi şu: İskandinavlar bunu yapıyor; diğer Avrupa ülkeleri de girmek istiyor ama fiyat yüksek geliyor. Çünkü onlarda işçi saati 53 Euro, bizde 13 Euro. Şimdi bizim yaptığımız fiyatları görünce, denizde herkes bu gemiye, yani karbona dönecek. Ama onların bu gemiyi bu kadar çok adette yapmaları mümkün değil. Çünkü onların tersaneleri öyle konuşlanmamış. Bizim İzmir Büyükşehir Belediyesi gemileri için hazırladığımız alt yapının Avrupa’da şu anda eşi yok” şeklinde konuştu.
 
BU GEMİLER “YÜZDE 100 ÇEVRECİ”
Gemi üretim çalışmalarının planlandığı gibi gittiğini ve bu projenin kendisini çok heyecanlandırdığını Ataseven, yeni gemilerin “yüzde 100 çevreci ve denizci” olduğunu ve yolcu gemisi olarak bu teknolojinin üstüne başka bir şey yapılamayacağını söyledi. Yalova’daki tersanelerinde İzmir Büyükşehir Belediyesi için hazırladıkları yeni filonun yüzde 50’nin üzerinde yakıt tasarrufu sağlayacağını da kaydeden Ataseven, “Bizim karbon kompozit malzemeden yaptığımız bu gemi, 100-110 ton civarı olacak. Ama içindeki ana makine, diğer gemilere koyduğum gibi. Diğerlerine baktığınızda, normal çelik ağırlığından 8 kat daha hafif. Şu anda başka bir müşteri için 50 metre gemi yapıyorum 450 ton. Bizim Büyükşehir için yaptığımız gemi 110 ton. Düşünün buradaki yakıt tasarrufunu. 450 ton bir gücü itmek var, 110 ton gücü itmek var. Bu malzeme denizcilik için çok önemli. Yakıt tüketimindeki bu büyük azalma sebebiyle, karbon kompozit teknolojisiyle inşa edilen gemiler kısa sürede kendini amorti ediyor. Tamir ve bakımları da çok kolay. Denizcilik için bin kere Allah razı olsun diyorum” dedi.

 
TÜM DÜNYA BİZİ TAKİP EDİYOR
Dünyada bu ebatta ve tek bir ihale kapsamında 15 adet karbon kompozit yolcu gemisinin ilk kez yapıldığını ifade eden Ataseven, “Şimdi önce şunu söyleyeyim. Bu ebatta dünyada yok zaten. Türkiye’de de parça parça yapılanlar var. Ama ful infüzyon yapılmış, ful karbon hiçbir tekne yok” dedi.

Yolcu gemileri ile hizmet veren büyük firmaların yakıt tasarrufu olan gemileri seçmek zorunda olduğunu hatırlatan Özdemir Ataseven, “Çünkü servis olarak kullananlar var ve çok sayıda yaptırmak zorundalar. Şu anda fiyatı yüksek buldukları için bekliyorlar. Ama şimdi bizim yaptığımız fiyatlar düşünce işler değişecek. Bütün firmalar, sadece Türkiye demiyorum, bütün dünya bizi takip ediyor. Çünkü petrol çıkan her yerde bu servisler var” dedi. 

Rüzgar enerjisinin denizlere duba koyularak üretildiğinin de altını çizen Ataseven, “Bunlara hizmet vermek için şu anda çok büyük çapta bu gemlere talep olacak. Bana göre denizde bundan sonra tamamıyla karbon kompozit gemiler olacak. Kısa sürede herkes talebini değiştirecektir” şeklinde konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lombak 17 Mayıs 2013 Cuma 10:24

Ampuller patlak birader, ondan.

Yorumu oyla      11      5  
ahmet k 17 Mayıs 2013 Cuma 02:22

ampuller yine kayıp :D

Yorumu oyla      11      5  
batu 17 Mayıs 2013 Cuma 00:48

akp liler, buna nasıl çomak sokarız, nasıl engelleriz diye çoktan düşünmeye başlamıştır.

Yorumu oyla      11      5  
AHMET 16 Mayıs 2013 Perşembe 22:40

KIYAMETİ KOPARIP AYLARCA GEÇİTİRDİLER YOK AZİZ KOCAOĞLU BİLMİYOR ONU BÜROKRATLARI YANILTIYOR YOK ŞÖYLE YOK BÖYLE DİYEN BAŞTA İZMİR AKP MİLLETVEKİLLERİ BUNLARIN BAŞINDA ACABA BAŞKANI NASIL VURURUM DİYEN İLKNUR DENİZLİ VE TV LERDE UZMANLIK TASARLAYAN ODA BAŞKANLARI ŞİMDİ AZİZ KOCAOĞLUNDAN ÖZÜR DİLEYİN AMA TABİİ BUNLARIN AMACI SIRF KÖTÜLEMEK

Yorumu oyla      11      5  
Tevfik AKTUĞLU 16 Mayıs 2013 Perşembe 20:34

İster istemez aklıma ihale öncesinde malzeme hakkında yapılan yorumlar ve İlknur DENİZLİ'nin yerli üretimcide kalsın diye yönelttiği eleştiriler geldi. İstanbul Belediyesi'nin Hollanda'dan milyonlarca liralık lale alımını İzmir'deki uygulamalarıyla Bayındır'a yönlendiren Aziz KOCAOĞLU, umarım deniz ulaşımdaki bu hamlesiyle de örnek alınır. Gerçek yurtseverlik işte böyle olur.

Yorumu oyla      31      5  
tayfun 16 Mayıs 2013 Perşembe 18:55

Denizcilik sektorunde çalışan biri olarak şunu iletmek isterim ; kompozit malzemeden yapılan bu gemiler çok az yakıt tüketecekleri için bir çok Tersaneye örnek olacak çünkü dünya krizi nedeniyle yeni yatırımlar hele araştırmaya yönelik yatırımlar nerdeyse durdu . BU AKIL DOLU PROJEYİ GERÇEKLEŞTİRENLERİ YÜREKTEN KUTLAMAK GEREKİR...

Yorumu oyla      30      5  
nuri 16 Mayıs 2013 Perşembe 12:49

güzel haber umarım zamanında bitirip teslim ederler

Yorumu oyla      36      6  
realist 16 Mayıs 2013 Perşembe 12:33

ilgili haberden anladığım kadarıyla akıllı bir yatırım.umarım yazılanla gerçekleşen bir olur ama bizede burada tebrik etmek düşer....

Yorumu oyla      39      6  
private35 16 Mayıs 2013 Perşembe 11:18

sabahın erken saatleri ya ondan olsa gerek yorum yok.

Yorumu oyla      25      6  
Lombak 16 Mayıs 2013 Perşembe 10:43

Tebrikler Başkan.

Yorumu oyla      37      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak 'Biz kirlettik biz temizleyeceğiz' dedi
Konak Belediyesi her yıl 96 ülkede aynı günde gerçekleştirilen çevre ...
Fransız Papaz’dan EXPO’ya destek
Türkiye’den Fransa’ya giden ve yerleşen Keldani cemaatinin ruhani lideri ...
Papatya falı gibi: Yargıdan Hızır’a yine koltuk müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun ‘güvensizlik var’ ...
 
CHP'li Atilla'dan 'ulaşım' çıkışı: 2 yılda yüzde 5 zam...
Büyükşehir Meclisi’nde CHP Grubu adına konuşan Grup Sözcüsü Olgun Attila, ...
İlk Tübitak Bilim Fuarı Aliağa’da
TÜBİTAK İle Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan “Eğitimde işbirliği ...
UKOME’den yeni karar: Kordon yine kapanıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) 1 Haziran’dan ...
 
Başkan Karakayalı’dan 4 yıl raporu ve 2 büyük proje müjdesi
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, ilçede geride kalan 4 yıllık ...
Selçuk 19 Mayıs’a hazır: Her elde bayrak
Selçuk Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ...
Durak’tan sanata 11.arena, Ankara’ya isyan!
Karşıyaka Belediye Başkanı Durak, 11.kültür merkezinin temelini attı. ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva