HABERLER>SAĞLIK
30 Kasım 2023 Perşembe - 09:26

İzmir'in kanser raporu... Erkeklerde 'akciğer', kadınlarda 'meme'!

Türk Toraks Derneği Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Oğuz Kılınç, Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle yaptığı açıklamalarda, “İzmir’de, güncel nüfus üzerinden hesaplanan görülme sıklığına göre her 100 bin erkeğin 61.6’sına, her 100 bin kadının 5.1 ine akciğer kanseri teşhisi konuyor. Kanser türlerinden akciğer kanseri İzmir’de erkeklerde en çok görülen kanser olarak ilk sıradayken, kadınlarda ise ikinci sırada yer alıyor. Kadınlarda ilk sırada meme kanseri görülüyor” dedi. Kılınç, tütün maddelerine uyuşturucularla aynı muamele yapılması gerektiğini de aktardı.

İzmir in kanser raporu... Erkeklerde  akciğer , kadınlarda  meme !

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre akciğer kanseri tüm dünyada kanser türleri arasında en sık ölüme neden olan kanser türü. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 2 milyon kişi akciğer kanseri teşhisi alıyor ve bu ölümcül hastalık nedeniyle yaklaşık 1,8 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Türkiye’de ise her yıl yaklaşık 41 bin yeni akciğer kanseri hastası tespit ediliyor.

1-30 Kasım Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Egedesonsöz’e açıklamalarda bulunan Türk Toraks Derneği (TTD) Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Oğuz Kılınç,  “İzmir’de, güncel nüfus üzerinden hesaplanan görülme sıklığına göre her 100 bin erkeğin 61.6’sına, her 100 bin kadının 5.1 ine akciğer kanseri teşhisi konuyor . Kanser türlerinden akciğer kanseri İzmir’de erkeklerde en çok görülen kanser olarak ilk sıradayken, kadınlarda ise ikinci sırada yer alıyor. Kadınlarda ilk sırada meme kanseri görülüyor” dedi.

RİSK MADDELERİNE TEMAS KANSERİ HIZLANDIRIYOR
Bütün kanser türlerinde olduğu gibi akciğer kanserinde de erken teşhisin önemli olduğunu ifade eden Profesör Kılınç, “Hastalığın erken tanısı açısından dünyada farklı ülkelerde uygulanan çeşitli tarama programları mevcuttur. Düşük doz bilgisayarlı tomografi taramalarının, akciğer kanserini erken evrede tespit ederek ilişkili ölümleri yüzde 22’ye yakın oranlarda azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır. Özellikle 50-80 yaş arasında bulunan ve 30 paket-yıl ya da daha uzun süre sigara içme öyküsü olan aktif içici ya da bırakmış  kişilere  bu tarama önerilmektedir. Risk grubunda olan hastalarda tarama yapılarak araştırılması gerekiyor ancak daha önemlisi kanserin önlenebilir sebeplerden meydana gelmesidir. Herhangi bir risk maddesine temas etmeden akciğer kanseri olma riski 1 kat ise oluşturacak sebeplere maruz kalan kişilerde olma ihtimali 30 kat daha fazla. Bu risk maddelerinin başında tüm tütün mamulleri geliyor. Akciğer kanserine zemin hazırlıyor. Genetik bir yatkınlık olsa bile bu risk maddelerine temas etmeyince kanser olma riski çok yüksek değil” ifadelerini kullandı.

Kılınç sözlerinin devamında, kanserden korunmak için risk maddelerinden korunmak gerektiğini kaydederek, “Sigara kullanayım ancak kanseri erken taramak için her ay tomografi çektireyim doğru bir anlayış değil. Kanser oluşturacak maddeye devam edildiği sürece bir şekilde kanser ortaya çıkacak” dedi.

YÜKSEK RİSK GRUBU HEKİMLERCE TAKİP EDİLMELİ
Kanser tedavisiyle ilgili sigorta kurumunun gerekli tedavileri karşıladığını  aktaran Kılınç, “ Kanser olmuş kişilerin sosyal güvencesi varsa standart tedavilere ulaşması açısından sıkıntı yok. Sosyal Güvenlik Kurumu bunu karşılıyor. Bazı ilaçlar var, halk arasından akıllı ilaç olarak biliniyor. Geri ödemeli olmayabiliyor ancak bu az bir kısım. Endikasyon dışı dediğimiz o ilaçlardan fayda göreceğini düşündüğümüz hastalar olduğunda Sağlık Bakanlığı’na başvuru yapıp uygun görüldüğü takdirde geri ödemesi alınıyor. Yüksek risk dediğimiz gruplarda, 50 yaşından sonra düşük doz bilgisayarlı tomografi ile tarama yöntemi mevcut ancak halk çok farkında değil bu yüzden göğüs hastalıkları uzmanı tarafından bu takibin hekim eliyle yapılması gerekiyor” 

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI EROİNLE EŞ DEĞER
Kılınç elektronik sigaraların da kansere neden olduğunu vurgulayarak, “Halkın farkında olması gereken bazı noktalar var. Önlenebilir sebepten kanser oluyorlar. Tütün mamülleri, elektronik sigaralar, dumansız  tütün ürünleri diye bir grup var Türkiye’de satılması yasak. Ona rağmen kaçak yollardan ülkeye giriyor ve insanları zehirlemeye devam ediyorlar. Yasak olmasına rağmen daha çok da internet sitesi üzerinden ve Kıbrıs’tan geliyor.  Devlet de bir nevi göz yumuyor. İstenirse uyuşturucu maddeler gibi bunların satışı da kontrol altına alınabilir. Çok önemsenmiyor ancak önemsenmesi gerekiyor. Bu maddelerin hepsi bağımlılık yapıcıdır. Nikotinin bağımlılık gücü eroin, kokoin gibi maddelerle eşdeğerdir. Hiçbir fark yok. Bu maddelere yapılan muameleler türün ürünlerine de yapılmalı. Hepsinin eş değer bağımlılık gücüne sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış. Tütün ürününü deneyen her 4 çocuktan 3’ü bağımlı hale geliyor. Dumansız bir ülkeden tütünsüz bir ülke hedefine yönelmeliyiz. Tütün ürünleri yasaklanmalıdır. Tarayarak ya da erken yakalayarak içerlerse içsinler erken yakalarız tedavi ederiz diyecek bir durum değildir” şeklinde konuştu. 

 
Küresel piyasalar karışık!
 
Küçük Menderes kulisleri… Hangi partiden/kim aday?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Uzmanı uyardı: Zorbalık yapan çocukların da yardıma ihtiyacı var!
Zorbalık yapan çocukların şiddet eğilimli, ani ve tahmin edilemez eylemlerde ...
Prof. Dr. Müftüoğlu: Sağlıklı şeker yoktur
Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, farklı tanımlar ve isimlerle ...
Bakan Koca: Sahra hastanelerini Gazze’nin içerisine kuracağız
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sahra hastaneleriyle ilgili dün Mısır’da ...
 
Bakan Koca: Gazze'de sahra hastanesi kuracağız
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Belirlenen noktalarda kuracağımız Sahra ...
Bakan Koca: Gazze'den bir grup hasta daha getirmek için çalışıyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yarın Gazze sınır kapısından başta çocuklar ...
Uzmanı uyardı: Baş ağrısına dikkat!
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Levent Aydın, "Beyin tümörü kişiden ...
 
Soğuk hava cilt hastalıklarını artırıyor!
Soğuk alerjisi, egzama, pernio… Kış mevsiminde cilt hastalıkları da daha ...
Sosyal fobi, çarpıntı ve baş dönmesine neden oluyor!
Sosyal fobinin öz güven eksikliği, çekingenlik, yetersizlik hissi, hata ...
Sosyal medya estetik yaşını düşürdü: Bu işlemlere dikkat!
Sosyal medyanın yaygın kullanımı toplumsal güzellik algılarını da belirliyor. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva