HABERLER>SAĞLIK
28 Kasım 2023 Salı - 14:24

Uzmanı uyardı: Baş ağrısına dikkat!

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Levent Aydın, "Beyin tümörü kişiden kişiye semptomu değişen, ürküten bir hastalık olarak biliniyor. Hastalığın tipi olduğu kadar tedavisi de kişiden kişiye değişiyor. Baş ağrısı beyin tümörünün en büyük belirtisi olarak öne çıkıyor. Bazen migrenle karıştırılabilen beyin tümörleri hayati tehlikeye neden olabiliyor. Bu nedenle erken teşhis edilmesi gerekiyor. Her zamankinden farklı bir baş ağrısı tümör belirtisi olabilir" dedi.

Uzmanı uyardı: Baş ağrısına dikkat!

Beyin tümörünün belirtilerinin beynin etkilenen kısmına bağlı olarak değiştiğini ifade eden Medicana International İstanbul Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi uzmanlarından Op. Dr. Levent Aydın, “Baş ağrısı, sürekli hasta hissetmek, hafıza sorunları, kişilikteki değişiklikler, zihinsel değişiklikler, mide bulantısı, kusma, uyuşukluk, dengesizlik, vücudun bir yerinde felç, görme ve konuşma sorunları beyin tümörü belirtisi olabilir. Bazı kişilerde başlangıçta herhangi bir semptom olmayabilir. Semptomlar zaman içinde de gelişebilir" diye konuştu. 

HER BAŞ AĞRISI TÜMÖR BELİRTİSİ OLMAZ
Bazen sadece baş ağrısıyla hastaların gelebildiğine değinen Op. Dr. Aydın, “Beyin tümörleri çok farklı belirtiler oluşturabilir. Bunlardan biri de baş ağrısıdır. Bazen ağrılar migren ağrısı gibi çok şiddetli olabilir. Şiddetli baş ağrısı bu anlamda korkutucu hale gelebilir. Hekimler genelde ağrının tipini sorgular. Dinmeyen, şiddetli ağrılar sürekli tekrarlıyorsa beyin tümörü noktasında da irdelemek gerekebilir. Her baş ağrısının da beyin tümörü olmadığını bilmek gerekir. Hissedilen ağrı her zaman olan ağrıdan farklıysa veya şiddeti daha da artıyorsa hekime görünmek gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

BELİRTİLER TÜMÖRÜN OLDUĞU YERE GÖRE DEĞİŞEBİLİR
Tümörün nerede olduğuna göre belirtilerin değişebileceğini kaydeden Op. Dr. Aydın, “Beynin ön kısmında yerleşen tümörlerde kişilik değişiklikleri gözlemlenir. Tümör görme sinirine bası yapıyorsa görme problemi ortaya çıkar. Üst-orta kısımda olan tümörlerde kol ve bacaklarda güçsüzlük oluşabilir. Hipofiz adenomu olduğunda en belirgin belirti büyüme hormonunu da harekete geçirdiği için ellerde, burunda, kulaklarda anormal büyümeler görülür. Tümör, hayati noktalara bası yaparsa beyin dokusunu bozar, beyin sıvısının akışını engeller bu da hidrosefaliye sebep olabilir. Ne olursa olsun tümör mutlaka teşhis edilip, tedavi yoluna gidilmelidir" dedi.

ÇOCUKLARI DA ETKİLEYEBİLİR
Semptomlarla birlikte bazı tetkiklerin yapılacağına dikkat çeken Op. Dr. Aydın, “MR, PET CT gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılmaktadır. Bu görüntüleme yöntemleriyle tümörün iyi ya da kötü huylu olduğu tespit edilir. Daha sonra da patolojik incelemelerle tümörün cinsi net olarak isimlendirilebilir. Beyin tümörleri çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilir. Ancak beyin tümörü riski yaşın ilerlemesiyle artar. Aile öyküsü de beyin tümöründe önemlidir. Ayrıca kimyasallar ve radyasyon maruziyeti de risk faktörleri arasında sayılabilir. Beyin tümörünün bazısı beynin kendi dokusundan kaynaklanır bazısı da başka yerden sıçrama nedeniyle olur. Kötü ve iyi huylu olarak ikiye ayrılan tümörlerden kötü huylu olanların alınsa bile nüksetme riski vardır. İyi huylu olanlar, başarılı cerrahi uygulanmış ve tümörün tamamı çıkarılmış ise genellikle nüksetmez, hastalar ömür boyu sağlıklı bir hayat sürdürür" diye konuştu. 

HER BÜYÜK TÜMÖR TEHLİKELİ ANLAMINA GELMEZ
Hastaların çoğu beyin tümörlerinin büyük olduğu zaman tehlikeli olduğunu düşünebildiğini ifade eden Op. Dr. Aydın, “Bir beyin tümörünün çok büyük olması tehlikeli, kötü huylu olması anlamına gelmemektedir. Bazı iyi huylu tümörler belirti vermeden çok büyük boyuta ulaşabilir. Bazen de çok küçük bir tümör beynin çok tehlikeli bir yerinde olabilir. Büyük tümör tehlikenin kıstası olmayacağı gibi tehlikesiz olarak da nitelendirilemez" ifadelerini kullandı.

TÜMÖRÜN YERİNE VE TÜRÜNE GÖRE CERRAHİ TEKNİK DEĞİŞİR
Beyin tümöründe tedavilerin çoğunlukla ameliyat içerdiğine dikkat çeken Op. Dr. Aydın, “Cerrahide amaç sağlıklı beyin dokusuna zarar vermeden tümörün tamamını ya da büyük kısmını çıkarmaktır. Tedavinin başından sonuna kadar ekstra hassasiyet önemlidir. Bel fıtığı prosedürlerinde her hastada aynı yöntemler uygulanabilirken tümör tedavisinde tümörün nerede olduğuna göre uygulanan cerrahi teknik değişir. Tedavi, tümörün nerede olduğu ve türüne göre değişmektedir. Cerrahi sonrasında bazı hastaların kemoterapi ve radyoterapi görmesi gerekebilir" dedi.(DHA)

 
Özlem ve Tayyar Öz çiftine örgüt soruşturması
 
Mert Özcan adaylık için yola çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soğuk hava cilt hastalıklarını artırıyor!
Soğuk alerjisi, egzama, pernio… Kış mevsiminde cilt hastalıkları da daha ...
Sosyal fobi, çarpıntı ve baş dönmesine neden oluyor!
Sosyal fobinin öz güven eksikliği, çekingenlik, yetersizlik hissi, hata ...
Sosyal medya estetik yaşını düşürdü: Bu işlemlere dikkat!
Sosyal medyanın yaygın kullanımı toplumsal güzellik algılarını da belirliyor. ...
 
Önce korona şimdi de kanser aşısı!
Aşıların yardımıyla pandemiyi geride bırakan dünyanın umutla beklediği ...
Oda'dan sel taşkınlarında gıda güvenliği uyarısı!
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim ...
Şahin: Kanser aşılarının 2030'dan önce onaylanmasını bekliyoruz
Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı ve Üst Yöneticisi ...
 
Çene ve diş sıkma sorununa botoks çözümü 
Çene Cerrahisi Uzmanı Benay Sevim Kocakahyaoğlu, halk arasında 'diş sıkması' ...
Telefon kullanımına dikkat: Boyun fıtığına neden oluyor!
Telefonun yanlış kullanımının boyun tutulmasına yol açtığını belirten ...
Uzmanı açıkladı: Çürük süt dişleri sürekli dişleri de çürütüyor!
Çocuklarda diş çürüğünün ülkemizde ve dünyada yaygın görülen bir hastalık ...
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva