HABERLER>EKONOMİ
11 Temmuz 2018 Çarşamba - 15:49

İzmir'in çılgın projesine bilirkişi vetosu!

AK Parti'nin İzmir'de hayata geçirmeyi planladığı en büyük projelerden biri olan Körfez Geçiş Projesi'ne ilişkin açılan davada bilirkişi raporu yayınlandı. Raporda proje ile ilgili 'olumsuz' görüş verildi.

İzmir in çılgın projesine bilirkişi vetosu!

2011 Genel Seçimlerinde İzmir'den milletvekili adayı olan Binali Yıldırım'ın kentle ilgili 35 projesi arasında yer alan İzmir Körfez Geçiş Projesi'ne verilen 'ÇED olumlu' raporunun iptali için, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı bazı meslek odaları ile 80 kişi dava açtı. İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi tarafından atanan bilirkişiler, raporunu tamamladı. Geniş kapsamlı değerlendirme yapan bilirkişiler, projenin 1/100 bin ölçekli İzmir -Manisa Planlama Bölgesi Çevre Düzeni Planına işlenmediği, bu planın temel ilkeleri ve öngörüleri ile de uyumlu olmadığı görüşüne yer verdi. Raporda, çevresel etkileri anlamında önemli eşik değerleri olan bir projenin kentin mekansal gelişimine ve doğal varlığa entegrasyonu için Ulaşım Ana Planı ile birlikte, tüm diğer ölçek ve kapsamdaki mekansal plan çalışmalarına gereksiniminin bulunduğu kaydedildi. Bilirkişi heyeti, ÇED dosyasında toplamda 19 milyon 870 bin 542 metreküp tarama çalışması yapılacağının belirtildiğini hatırlatarak, bu miktardaki malzemenin özelliğinin bilinmeden, nasıl bertaraf edileceğine ve bu faaliyetlerin İzmir Körfezi ekosistemine yapacağı etkilerine ilişkin değerlendirmelerin yetersiz olduğu kanaatine vardı. Projenin koruma alanları ve Gediz Deltası sulak alanı üzerinde oluşturabileceği olumsuz etkilerin yeterince incelenmediği de yine raporda yer alan bir diğer ayrıntı oldu.

'MEVZUATA UYGUN DEĞİL'
Bilirkişi raporunda, projenin kuzey aksının çok önemli bir doğa koruma alanı içerisinden geçtiği, bölgede uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış alanların ve koruma statülerinin bulunduğu, güzergahın güney bölümünde de tescil altına alınmış koruma statülerinin ve korunacak tarım alanlarının bulunduğu belirtilerek, koruma statüleri açısından ortaya konan güzergahın mevzuatla uygun olmadığı, planlama ilke ve esasları ile de bağdaşmadığı dile getirildi. Raporda "Projenin uygulanması halinde bu bölgede giderilmesi mümkün olmayacak zararların ortaya çıkabileceği kanaatine ulaşılmıştır" denildi. Yine projenin Çiğli çıkışından otoyol bağlantısına kadar olan kısmında geniş kapsamlı bir dolgu faaliyetinin söz konusu olacağı ve inşaat kalemi nedeniyle de canlı hayatının olumsuz etkileneceği vurgulandı.

BİLİRKİŞİLER ÖNERİSİNİ SUNDU
Bilirkişi raporunda ayrıca projeye dair öneriler de sunularak şu görüşlere yer verildi:

"50 metre aralıklı viyadük ayaklarının mimari açıdan iyi görünmeyeceği, İzmir'in ufuk çizgisini Mavişehir-Çiğli yönüne doğru bozacağı, İzmir'in araç giriş ve çıkışları yönünden alternatiflerinin son derece yetersiz olduğu, bu güzergahın mevcut proje yerine doğuya doğru kaydırılmış yeni bir konumdan geçmesinin daha uygun olacağı, doğal yaşam alanlarını tehdit etmemesi gerektiği, İzmir'e sembol oluşturacak güzel bir mimariye kavuşturulması gerektiği kanaatine ulaşılmıştır."

Bilirkişiler, İzmir'de proje kapsamında kalan belediyelerin görüş ve önerilerinin de önemli olduğunu belirtti. Bilirkişiler, ÇED raporu ve eklentilerinin bütündeki eksiklikleri göz önünde alındığında, raporun yeterli ve uygun olmadığı sonucuna vardı.

'KAÇAK BİR İMALATA DOĞRU GİDİYORUZ'
Açılan 'ÇED iptal' davasına, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yanında müdahil olan İnciraltı Bahçelerarası Narlıdere Bölgesi Körfez Geçiş Platformu, İnciraltı Yeni Kale Askeri Tesisleri önünde açıklama yaptı. Platform adına açıklama yapan Avukat Mustafa Kemal Turan, "İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, projenin yapılmasını istiyor ama mahkemeye katılmıyor. Bununla ilgili konuya katılmayacaksa, hangi konuya katılacak. Tüm bürokrasi ile birlikte bu davaya katılması gerekiyor. Projenin tarafı mısın, değil misin? Biz de burada kaçak bir imalatın yapılmasını istemiyoruz. Önce planlama süreçleri bitsin, sonra proje başlasın. Kamu-özel sektörde devletin geleceği satılıyor. Bu sözleşmeler 'ticari sır' diye verilmemekte. Burada firma zenginleşmekte, devlet ise fakirleşmekte. Bunlar açık olmalı. Bütün bürokrasinin davaya somut olarak katılması lazım. Ya davaya katılması lazım, ya da bakanlık tarafında olması lazım. Önce fiziki planlar bitmeli. Fiziki planlar olmadan proje yapılamaz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin davaya katılmasını isteyen Turan, "Eğer bakanlık yanlış yapıyorsa, gelip davaya katılacaksın ve 'Yanlış yapılıyor' diyeceksin. Bizim amacımız dava açanları yaftalamak değil. Bunun incelenmesi gerekiyor" diye konuştu.

Ortada plansız bir proje uygulaması olduğunu savunan Turan, "Olmayan plan üzerinden ÇED raporu verilmesi doğru değil. Kaçak bir imalata doğru gidiyoruz. Hayali bir ÇED raporu alıyorlar. Hayal projesi üzerine ÇED raporu alınması doğru değil" diye konuştu.

Açıklamanın ardından vatandaşlar dağıldı. (DHA)

 
Müdür Varan’dan imar affı açıklaması: Vatandaşın devletle helalleşmesidir!
 
İSKİ çalışanı 10 çocuğun canını böyle kurtardı
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Seyfi Batı 12 Temmuz 2018 Perşembe 16:12

Izmir B?y?k köy olmaktan kurtulması lazim

Yorumu oyla      9      5  
REALİST 12 Temmuz 2018 Perşembe 10:01

erdogan artık tek adam gibi. isterse yarın temelini atar. ama son secimde aldıgı oy nedeniyle artık zor baslar bu proje. :(

Yorumu oyla      10      5  
Tayfun 12 Temmuz 2018 Perşembe 09:06

dolar olmuş 4,80 bunlar hala atıl rant projeleri peşindeler...önce borcunu öde ucuza kredi bulur hale gel de ondan sonra keyfe keder para harca. şuraya bak ülke gırtlaga kadar borç içinde sıcak para olmazsa ülke ekonomisi dönmez halde, neymiş çılgın projeymiş ? güldürmeyin Allahaşkına , eski koyde buna "ayranı yok içmeye traktorle gider ekin biçmeye" derler di .

Yorumu oyla      12      5  
ozan 12 Temmuz 2018 Perşembe 08:58

İzmir için önceliği olmayan bir proje fakat yapılacaksa tamamen yeraltından yapılmalıdır , hükümet yapacaksa yıllardır söz veripte yapmadığı halkapınar-garaj metrosunu yapsın

Yorumu oyla      12      7  
12 Temmuz 2018 Perşembe 08:43

Yapılacaksa tamamen köprü yapılsın. Kamyonlar tankerler tünelden geçemiyor. Anadolu caddesi kamyon istilası altında. Büyükşehir ne yapıyor?

Yorumu oyla      11      9  
Mustafa yıldırım 11 Temmuz 2018 Çarşamba 19:13

Bu mimarlar pdası ne iş yapar arkasınada almış CHP li belediyeyi istemezukte istemezük metropol izmiri metropol köy yapdınız konak tunelinede böyle ihdiraz etmiştirler

Yorumu oyla      12      18  
Ercan 11 Temmuz 2018 Çarşamba 18:57

Boş bir tartışma. Hiç bir zaman bu köprü yapılmayacak zaten.Ekonomi de krizin ayak sesleri iyice duyulmaya başladı.Kopruyu yapacak ne böyle bir para ne de kaynak var.Hayalde gezenler açıp biraz ekonomi kanalını izleyin.Ulke borcu gırtlağa kadar.Sıcak para bile ülkeye girmiyor.

Yorumu oyla      16      7  
İstemezük 11 Temmuz 2018 Çarşamba 18:07

"Dert" köprünün canlı yaşama , körfeze ... etkisi olsa tamam da değil. Şimdi bu arkadaşlar her şeye dava açan kişiler. AVM'lerden , gökdelenlere; tramvaydan, altgeçide; Konak Tüneli'nden, katı atık tesisine ... hep aynı kişiler. Yapılacak her şey yanlış , gereksiz , yapılmasın ... bu kafayı bırakmak lazım. İzmir dökülüyor kardeşim dökülüyor. Şehrin bir bölümü gelişmiş ( ne kadar gelişmiş tartışılır ) diğer yerleri dökülüyor. 20 yıl önce aynı olan yerlere çivi dahi çakılmamış.

Yorumu oyla      12      12  
muhalif 11 Temmuz 2018 Çarşamba 17:16

biz bu rrojeye sadece "mali" açıdan karşı değiliz, karşı olmamızın en büyük nedeni yaratacağı çevresel kötü etkidir.ortaya ada, yarı köprü yarı tünel körfezin geleceğini ve sirkülasyonunu tehlikeye atar. bakın dünyada 2 örnek var biri manç tüneli diğeride norveçteki tünel bu iki tünelde denizin altından geçiyor ve çevresel etkiside yok. eğer illaki yapılması düşünülüyorsa, körfezin altından derin tünel ile geçilsin, denize ve doğal sulak alanlara zarar verilmesin....

Yorumu oyla      15      7  
Kaan 11 Temmuz 2018 Çarşamba 16:33

Bu köprü yapılırsa 2.Osmangazi Vakası olarak tarihe geçecek ve Hazine garantisi olduğu için de hepimize mali külfet getirecektir.

Yorumu oyla      24      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Ekonomi'de mütevelli heyet başkanı Özgener oldu
İZTO Eğitim ve Sağlık Vakfı tarafından 2001 yılında kurulan İzmir Ekonomi ...
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin önceki gece açıklanması ...
Yeni kabineye İzmir'in sivil toplumu ne yorum yaptı?
Yeni hükümet sisteminin ilk kabinesinin açıklanmasının ardından, İzmir'de ...
 
İzmir'de yanan ormanların yerine 'bereket ormanları' geldi
Menderes ilçesinde geçen yıl çıkan orman yangınında 1000 hektar orman ile ...
İZTO’nun “Barış” masası vatandaşları bekliyor
İzmir Ticaret Odası (İZTO), ruhsatsız ve kaçak binalara karşı vatandaşla ...
Türk limanları rekor üstüne rekor kırıyor
Türk limanları yılın ilk yarısında konteyner taşımacılığında yeni rekor ...
 
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar kuru yeni güne düne göre yükselişle başladı. Dolar ilk işlemlerin ...
KHK'da Merkez Bankası ile ilgili kritik değişiklik
703 sayılı KHK ile Merkez Bankası Başkanı'nın görev süresini düzenleyen ...
Dolar haftaya nasıl başladı? İlk veriler...
Cuma günü, tarım dışı istihdam verisinin ardından 4.60'ın altına inen ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva