HABERLER>GÜNCEL
17 Mayıs 2017 Çarşamba - 16:55

İzmir’in Çernobili’nde flaş gelişme: Bakanlık'tan 10 yıl sonra onay!

Gaziemir’de bulunan ve İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan kurşun fabrikası için flaş bir gelişme yaşandı. Yargı tarafından geçmiş dönemde durdurulan temizlik işi için hazırlanan ÇED dosyası bu kez nihai olarak kabul edildi.

İzmir’in Çernobili’nde flaş gelişme: Bakanlık tan 10 yıl sonra onay!

EGEDESONSÖZ - Gaziemir’de bahçesine gömülü radyoaktif atıklar nedeniyle ‘İzmir’in Çernobil’i olarak adlandırılan kurşun fabrikasındaki istif alanını temizlik sürecinde flaş bir gelişme yaşandı.

Sakarya Mahallesi mevkiinde Turanlar Atık Yönetimi Geri Dönüşüm Çevre Özel Sağlık Hizmetleri ve Enerji Nakliye Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘Radyoaktivite Bulaşmış Atıkların Fiziksel Yöntemlerle Ayıklanması, Sahanın Temizlenmesi ve Elde Edilen Kurşunun Geri Kazanımı Projesi’ ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunarak nihai kabul edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan duyuruda radyoaktif kirliliğin 2007 yılında tespit edildiği arazide temizliğin başlayacağı belirtilirken, raporun halkın görüş ve önerileri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 10 gün süreyle askıda bekletileceği ifade edildi.

RAPORDA NELER VAR?
Yaklaşık 1 milyon liralık maliyet bedeli olan, 2 yıllık süreyi kapsayan ve 60 bin metrekarelik alanda gerçekleşecek projenin raporunda ‘Söz konusu projenin en önemli sosyal boyutu; proje sahası yakınında yer alan yerleşim konutlardır. Bu sebeple alanın ivedilikle radyoaktivite riskine ve kimyasal kirliliğe yol açmakta olan bu atıklardan temizlemesi gerekmektedir. Fabrikanın yerleşim alanları içinde kalması nedeniyle insan ve çevre açısından riskli bir bölge olup, proje alanının radyoaktivite riskine ve kimyasal kirliliğe karşı çok acil önlem alınması ve bu atıklardan temizlemesi gerekmektedir. Tüm bu sebeplerden ötürü, projenin hayata geçirilmesi çevre kirliliği ve insan sağlığı için olumsuz etkilerin önüne geçilmesi ve zararlarının ortadan kaldırılması açısından önemli bir projedir. Bu alanda radyoaktif kirlilikten arındırılırken, radyoaktif bulaşmadan kaynaklanan atıkların ayrıştırılması konusunda radyasyondan korunmaya yönelik TAEK ile görüşmeler yapılarak verilecek tavsiyeler doğrultusunda çalışmalar yapılacaktır. Herhangi bir şekilde yeraltı ve yüzeysel sulara müdahalede bulunulmayacaktır” açıklamasına yer verildi.

NELER OLMUŞTU?

İstif alanında 2014 yılında başlatılan bertaraf süreci çevreci avukatlar tarafından yargıya taşınmış, Valilik tarafından Turanlar A.Ş. tarafından yapılan temizlik için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir’ kararı 2015 yılında İzmir 2.İdare Mahkemesi’nden dönmüştü. Aynı mahkeme yine 2015 yılının Mayıs ayı sonunda alandaki temizlik çalışmaları için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

Yargı kararının ardından alanın bir an evvel gerekli önlemler alınarak temizlenmesi için çevreci avukatlardan bakanlığa, valiliğe ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na yeni bir ÇED süreci çağrısı gelmişti. Bu çağrı İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan duyuruyla karşılık bulmuş ve Turanlar firması ÇED dosyasını hazırlayarak kuruma sunmuştu. Valilikten yapılan açıklamada dosyanın onaylandığı ve yeni ÇED sürecinin başladığı duyurulmuştu. Daha sonra yargıdan gelen şok bir karar temizlik sürecinin iptaline yol açmıştı.

 
Benzin ve motorine çifte zam
 
Polis noktasına intihar saldırısı girişimi
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
17 Mayıs 2017 Çarşamba 17:48

bu ne hız !

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kaza yası: Kutlamalar iptal!
İzmir'in Buca ilçesinden Anneler Günü gezisi için yola çıkan ve meydana ...
Trump'ın 'serbest bırakılsın' dediği İzmir'deki rahibe 'gizli tanık' şoku
ABD Başkanı Donald Trump'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesi ...
Başkan Akpınar İstanbul'da Demircan ile kapıştı: Protokolü terk etti!
Karşıyaka Belediye Başkanı Akpınar ile Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan ...
 
Sabancı suikasti davasında karar verildi
Sabancı suikastı davasında yargılanan tutuklu sanık İsmail Akkol, ağırlaştırılmış ...
Ege Denizi'nde korkutan deprem
Ege Denizi'nde Datça açıklarında 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
İzmir Adliyesi'ndeki destek eylemine biber gazlı müdahale
İzmir'de bir grup avukat, meslekten ihraç edildikleri için Ankara'da açlık ...
 
EGETURDER'den 'turlar denetlensin' çağrısı
Ege Turizm Taşımacılar Derneği (EGETURDER) Başkanı İsmail Cirit, Marmaris'e ...
İzmirli şehidin ismi oğlunda yaşayacak
Hakkari'nin Çukurca ilçesinde terör örgütü PKK mensuplarının saldırısında ...
Suç örgütü lideri Sedat Şahin gözaltına alındı
Suç örgütü lideri Sedat Şahin’in bu sabah Beykoz’da gözaltına alındığı ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva