HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
30 Mayıs 2017 Salı - 09:23

İzmir'e 'mavi bayrak' bereketi

Uluslararası Mavi Bayrak Jürisi, Türkiye'deki mavi bayraklı plajlara bu yıl 10 yeni plaj daha eklerken, bu 10 plajın 4’ü İzmir’de yer aldı. Kentteki “mavi bayraklı” plaj sayısı, 12 yılda yüzde 120 artarak 51’e yükseldi.

İzmir e  mavi bayrak  bereketi

Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın 2017 yılı verilerine göre “Mavi Bayrak” uygulaması yapan 49 ülke içerisinde Türkiye, İspanya ve Yunanistan’ın ardından üçüncü oldu. “Mavi Bayraklı” plaj sayısını bu yıl 51’e çıkaran İzmir, böylece 12 yılda yüzde 120’lik artış sağladı.

2005 yılında 23 “mavi bayraklı” plaja sahip olan bu gözde kent, 2017 yılı sezonunda Çeşme’de 10 adet, Foça’da 7, Dikili’de 5, Seferihisar’da 9, Menderes’te 11,  Selçuk’ta 4, Karaburun’da 3, Urla ve Aliağa’da 1’er tane olmak üzere toplam 51 sahil noktasına mavi bayrak almayı başardı. Urla ve Aliağa, bu yıl ilk kez listeye girerken, İzmir’de geçen sene 47 olan mavi bayraklı plajlara 4 yeni plaj daha eklendi. İzmir genelinde 51 plaj, 3 marina ve 1 yat olmak üzere 2017 itibariyle 55 adet mavi bayrağın dalgalanacağı belirtildi. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de 444 olan mavi bayraklı plaj sayısı da  bu yıl 454’e çıktı.

MAVİ MAVİ MASMAVİ
Bu yıl 10 yeni mavi bayrağın dalgalanacağı plajların 4’ünün İzmir’de olması ise dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 7.5 milyon liralık yatırımla 2015 yılında düzenlenerek kentin turistik ilçesi Urla’ya kazandırılan Urla Kum Denizi Plajı da "Urla'nın tek" mavi bayraklı plajı olarak listeye girdi. Büyükşehir Belediyesi, Urla Kum Denizi’ndeki yaklaşık bir kilometrelik sahil bandını engelsiz ve modern bir plaj olarak düzenlemiş, su oyunları parkı ile spor, yürüyüş ve çocuk oyun alanları, bisiklet yolları, duş-soyunma odaları, kafeteryalar ve yeşil alanlar oluşturmuştu.

DENİZ SUYU KALİTESİ ARTTI, BÖYLE OLDU
Güvenli ve sağlıklı yüzmenin dünyadaki en önemli göstergelerinden biri olan mavi bayrağın İzmir’de herkesi gururlandıracak seviyelere geldiğini belirten Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Mavi Bayrak Kuzey Ege İlleri Koordinatörü Doğan Karataş şu bilgileri verdi:

“Mavi Bayrak verirken deniz temizliğini, çevrenin korunmasını, insanların güvenliğini güvence altına alan 33 kriterimiz söz konusu. Son yıllarda, İzmir kıyı turizminde yaşanan hareketlenmeyle birlikte Mavi Bayrak sayılarında artış olmuştur. Özellikle bu yıl Türkiye genelinde mavi bayrak alan plaj sayısı 10 adet artarken, bunun 4’nün İzmir’de olması çok sevindirici. Son dört- beş yıllık süreçte İzmir’de bayrak sayıları hızla artıyor. Bu artışın, hem turizmden daha fazla pay alınmak istenmesi hem de deniz suyu kalitesinin artmasına bağlı olduğunu söylemek mümkün. Bu hızlı sürecin devam edeceğini ve İzmir’de mavi bayraklı plaj sayısının daha da artacağını düşünüyoruz.”

MAVİ BAYRAK NEDİR?
Mavi Bayrak, gerekli standartları taşıyan nitelikli plaj ve marinalara verilen uluslararası bir çevre ödülü. Plajlar için 33, marinalar için 24 mavi bayrak kriteri bulunuyor. Bu kriterler plajda yüzme suyu kalitesi, çevre eğitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, can güvenliği ve hizmetler başlıkları altında toplanıyor. 15 gün arayla iki parametrede ve sezon süresince deniz suyu numunesi alınıp mikrobiyolojik düzeyde analizlerin yapılması, tesisin paket arıtma tesisi veya belediyenin arıtma tesisi kurmuş olması önemli kriterlerin başında yer alıyor. Mavi bayrak adayı plajlar için İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen numune noktalarından Mayıs ayı başı ile Eylül ayı sonuna kadar sezon boyunca deniz suyu numunesi alınıyor.

Antalya ve Muğla’nın ardından Türkiye’de en fazla Mavi Bayrak’a sahip üçüncü kent olan İzmir, ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri bakımından ise liderliği bırakmıyor. Aziz Kocaoğlu’nun 2004 yılında başlayan başkanlığından itibaren atık su arıtma tesisi yatırımlarına büyük önem veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, böylece “temiz deniz-temiz sahiller” hedefine ulaşmada çok önemli bir misyonu da yerine getiriyor.

İZMİR’İN 64 ARITMASI VAR
Türkiye Çevre Eğitim Vakfı’nın açıkladığı 2017 yılı Mavi Bayrak Ödülleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne de haklı bir gurur yaşattı. 2004 yılında devreye giren Büyükşehir Belediye Yasası ile birlikte sınırlarını büyüten İzmir Büyükşehir Belediyesi, adeta bir arıtma seferberliği başlatarak kentin yarımada dahil tarım ve  turizm havzalarını kirlilikten kurtardı.

İZSU Genel Müdürlüğü, bugün İzmir’de 64 adet arıtma tesisini işletiyor. Kentteki evsel atıkların yüzde 1.14’ü doğal, 1.58’i biyolojik, yüzde 97.2’si ise AB standartlarında ileri biyolojik yöntemle arıtılıyor. İzmir’de AB standartlarında arıtılan yıllık kişi başı atık su miktarı 69.3 metreküp. Bu rakam İstanbul’da 34.1, Ankara’da ise sadece 6.4 metreküp. İzmir, Avrupa Birliği standartlarında arıtma sayısı, kişi başına düşen atık su arıtma miktarı ve AB standartlarında arıtım oranı ile Türkiye’de ilk sırada yer alıyor.

 
Erdoğan'dan AK Parti'ye '2019' uyarısı
 
Altıok ve Böke'den İzmir'de üniversite mesaisi
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmirli 31 Mayıs 2017 Çarşamba 09:45

bu haber tüm trollere KAPAK olsun

Yorumu oyla      11      5  
sezarın hakkı sezara 30 Mayıs 2017 Salı 21:20

isimsiz yorumcu yalan yanlış yorum yapma! daha geçen hafta çeşmedeydim hem ılıcada hemde paşa limanında denize girdim. petrol atıgı namına bir şey yok. her kes giriyor ve herzmanki gibi kristal berraklıgındaydı. o sorun erken müdahele ile çözüldü ve hiç bir sorun yok.

Yorumu oyla      13      5  
30 Mayıs 2017 Salı 18:07

çeşme denizleri petrol atığı ile dolu. nasıl olurda görmezden gelinir? Ne çabuk unutuldu petrol gemisi faciası. Ben bayrak denen flamayamı inanayım yoksa Üniversitelerin bilimsel raporuna mı? Çeşme denizleri tonlarca petrol atığı dolu. Balıkları yenmez. En az 50 sene devam edecek sorun bu.

Yorumu oyla      11      8  
sezo 30 Mayıs 2017 Salı 15:54

açık ara Türkiyenin en iyi plajları izmirde. değeri geç bilindi ama güzel bilindi. 4.5 milyonluk izmir yazın 5 milyonu geçiyor valla. çeşmede araba bırakacka yer yok. bir an önce otopark sorunları çözülmeli.

Yorumu oyla      14      6  
Seydiköylü 30 Mayıs 2017 Salı 10:17

İzmire çivi çakılmadı diyenlere gelsin, sağlıklı bir çevrede yaşamamız için çalışan İzmir Büyükşehir Belediyesini kutluyorum. İyi ki İzmirliyim, İyi ki İzmir'de yaşıyorum.

Yorumu oyla      16      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahil Bulvarı'nda çalışmalar tam gaz: Ne zaman bitecek?
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mithatpaşa Parkı önünde yapımı devam eden ...
Başkan Pekdaş Bolu’dan talimat verdi: Konak'ta yaralar sarılıyor
Kentte yağış gündelik hayatı olumsuz etkilerken Konak’ta hasar bilançosu ...
Balçova'daki o alan için kritik açıklama: Ranta değil halka açılacak!
Balçova Belediyesi Korutürk Mahallesi’nde Ekonomi Üniversitesi’nin dibindeki ...
 
İzmir Büyükşehir'den şehit ailesi için anlamlı yardım
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gaziemir’de bulunan şehit Abdullah Ortanca’nın ...
Selçuk'ta ilk iftar heyecanı
Selçuk Belediyesi’nin Ramazan ayı sebebiyle kurulacak iftar sofralarının ...
Konak'ta kursiyerlerden büyülü yıl sonu gösterisi
Konak Belediyesi’nin açtığı kültür-sanat kurslarına katılan kursiyerler ...
 
İzmir'de Atatürk'süz duvar kalmasın!
Metropol dışındaki 19 ilçenin muhtarlarına Atatürk portresi, Türk bayrağı, ...
Karşıyaka'da halk oyunları şampiyonasına görkemli final
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Büyükler Türkiye Şampiyonası’na ev sahipliği ...
Büyükşehir'den 'temiz enerji' devrimi: Sırada Bayraklı!
ESHOT'un Buca’daki atölye binaları çatılarında toplam 10 bin m2'lik güneş ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva