HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Ocak 2016 Pazartesi - 09:30

İzmir'e çamur dopingi: Milyonluk tasarruf

Menderes’teki arıtma tesisinde üretilen çamuru güneş enerjisiyle kurutan İZSU, hem nakliyeden 1.3 milyon TL tasarruf etti, hem de yenilenebilir enerji kullanımıyla 2 bin ton karbondioksidin atmosfere salınımını engelledi. Aynı tesisten Bergama, Torbalı ve Doğanbey-Ürkmez’de de kuracak.

İzmir e çamur dopingi: Milyonluk tasarruf

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi’nde yılda 2 bin ton arıtma çamuru güneş enerjisiyle kurutuluyor.  2014 yılı Nisan ayında hizmete giren tesiste, yenilenebilir enerji kullanımı ile 20 ayda 1.3 milyon liralık nakliye tasarrufu sağlandı. 2 bin ton karbondioksitin atmosfere salınımı engellenirken, buna eşdeğer olarak 3 bin ağaç da doğaya kazandırılmış oldu.

Türkiye’nin en nitelikli solar çamur kurutma tesisini hayata geçirmiş olmanın gururunu yaşayan İZSU, şimdi Torbalı, Ürkmez ve Bergama’da yeni solar çamur kurutma tesislerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Menderes Havza Atık Su Arıtma Tesisi içinde yer alan “Solar Çamur Kurutma Tesisi”nin tüm Türkiye’ye örnek olduğunu, hemen hemen her ay diğer illerden büyükşehir belediyelerinin veya arıtma çamuru oluşturan işletmelerin tesisi ziyaret ettiklerini belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, “Tesisimiz günde 5.5 ton, yılda 2 bin ton arıtma çamurunu kurutma kapasitesine sahip. Çamurlar yazın 4-5, kışın ise 10-12 günde yüzde 97 oranına kadar kuruyor. Bu oldukça başarılı bir kurutma performansı. Bunda tesisin dizaynı, iyi işletilmesinin yanı sıra İzmir’in güneşli gün sayısının fazla olmasının da rolü büyük” diye konuştu.



YENİ TESİSLER SIRADA

Kurutulan çamurların çimento sanayinde ek yakıt olarak kullanıldığını,  tarımda gübre olarak kullanılmasına ilişkin Ege Üniversitesi ile yapılan çalışmanın ise sürdüğünü vurgulayan İZSU yetkilileri, şu bilgileri aktardı: “Avrupa Birliği Belediye Başkanları Sözleşmesi’ne taraf olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentteki karbon ayak izini yüzde 20 oranında azaltmayı taahhüt etti. Bu noktada İZSU olarak atık su arıtma tesislerinde yenilenebilir enerji kullanımına ağırlık veriyoruz. Çünkü bu tesisler oldukça yoğun enerji tüketiyor. Biz de daha verimli ekipmanlarla enerji tüketimini azaltmaya çalışıyoruz.   Petrol,  kömür,  doğalgaz gibi fosil yakıtlar yerine güneş, rüzgar, jeotermal gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmayı planlıyoruz. Menderes tesisi, bunun ilk örneklerinden birisi. İZSU Genel Müdürlüğü olarak diğer arıtma tesislerimizde de solar çamur kurutma tesisleri yaparak çamur miktarımızı azaltmayı planlıyoruz. İlk etapta Doğanbey -Ürkmez, Bergama ve Torbalı arıtma tesislerinin bulunduğu yerde bu çalışmayı gerçekleştireceğiz”.


METEOROLOJİ İSTASYONU BİLE VAR
1600 metrekarelik alana kurulan sera sisteminde yılda 2 bin ton yaş çamur kurutulabiliyor. Böylelikle çamurun kurutulmasında yenilenebilir bir enerji kaynağı olan güneşin kullanılması ile taşıma ve çamur kurutma maliyetlerinden büyük oranda tasarruf sağlanmış oluyor. İZSU bu önemli çevre projesini 2013 yılında “yenilenebilir enerji” başlığı altında İzmir Kalkınma Ajansı’na sunmuş ve proje kabul edilmişti. 

120 metre uzunluğunda, 12 metre genişliğindeki tesiste güneş enerjisinden maksimum oranda yararlanabilmek amacıyla örtü malzemesi olarak polikarbon malzeme, sera içinde de  paslanmaya karşı galveniz çelik malzeme kullanıldı. 12 metre genişliğinde iki karıştırıcının bulunduğu tesiste ortada bir hol bulunuyor. Arıtma tesisinde susuzlaştırılan çamur kantara yüklenerek yere seriliyor ve karıştırıcılar vasıtasıyla karıştırılarak yüksek sıcaklıkta kurutulup ortada bulunan hole yine otomasyon sistemiyle aktarılıyor. Tesiste ayrıca hem sera içinde hem de dışarıdaki nemi ve sıcaklığı ölçen bir meteoroloji istasyonu bulunuyor. Bu istasyon sıcaklık ve neme göre tesisin içinde bulunan 14 fanı harekete geçirerek çamurlar için tesisin içinde ideal kurutma ortamı sağlıyor. Projede uygulanan yöntemle, endüstriyel kurutuculara kıyasla günde 4000 kWh elektrik enerjisi tasarruf ediliyor.

 
Buca'da 'engelsiz' servis dönemi
 
Nişanlı çiftin iki günlük evi yandı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hasan 11 Ocak 2016 Pazartesi 13:38

Bu gibi projelere imza attığı için Büyükşehiri tebrik ediyorum.Böyle bir projenin Dikiliyede bir an önce yapılmasını tememnni ediyorum Çünkü Dikilide arıtma olmadan atıksular direk olarak denize veriliyor derin deniz deşarjının olduğu tek yer Dikili.

Yorumu oyla      11      5  
Tayfun 11 Ocak 2016 Pazartesi 09:59

DOgayı hızla kirlettigimiz sb donemlerde bunun gibi projeler icimizi ferahlatıyor ,emegi gecenlere helal olsun!

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'da 'engelsiz' servis dönemi
Buca Belediyesi, ilçede yaşayan engelli vatandaşların ulaşım sorununu ...
Seferihisar Başkanı Soyer'den 10 Ocak mesajı
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer'in 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü mesajı yayınladı.
Başkan Gönenç'in gazeteciler günü mesajı
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ...
 
İzmirim Kart bayilerinden 'komisyon' isyanı!
İzmir'deki ulaşım ihalesi sonrası yaşananlardan en çok zarar gören bayiler ...
Torbalılı müteahitlerden beton zammına karşı ortak tavır
İzmir'de hazır beton firmalarının yaptığı zam Torbalı ilçesindeki müteahhitleri ...
Yavru Vatan heyeti Çeşme'ye hayran kaldı
Çeşme'yi ziyarete gelen KKTC heyeti, ilçenin turizmdeki yükselişi konusunda ...
 
Karabağlar Belediyesi’ne Fenerbahçe ziyareti
Fenerbahçe Spor Kulübü İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Canpolat ...
Başkan eşleri Menderes’te buluştu
Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu’nun eşi Esra Soylu’nun ev sahipliğinde ...
Karşıyaka'da minikler için spor seferberliği
Küçük yaşta çocuklara spor alışkanlığı kazandırmak ve yeni yetenekleri ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva