HABERLER>GÜNCEL
5 Kasım 2018 Pazartesi - 15:13

İzmir'deki altın madenine kapasite arttırımı!

İzmir'in Dikili ilçesi Çukuralan Mahallesi'nde Koza Altın İşletmeleri tarafından işletilen Çukuralan Altın Madeni için kapasite artışı istendi. ÇED sürecinin de başlatıldığı projenin kapasite arttışına karşı çıkan çevreciler, maden için verilen yargı kararlarının uygulanmasını istedi.

İzmir deki altın madenine kapasite arttırımı!

Dikili'nin Çukuralan Mahallesi'nde Koza Altın İşletmeleri'ne ait olan Çukuralan Altın Madeni sahasında kapasite artırımı için verilen 'ÇED olumlu' kararına karşı İzmir 6'ıncı İdare Mahkemesi'nde iptal davası açıldı. Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Bergama Belediyesi, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, Dikili'nin eski Belediye Başkanı Osman Özgüven, Prof.Dr. Ali Osman Karababa, İzmir Tabip Odası adına Dr. Oya Otyıldız, Jeofizik Mühendisleri Odası'ndan Erhan İçöz ve Ertuğrul Barka tarafından açılan davada, 'ÇED olumlu' kararının önce yürütmesi durduruldu, ardından iptal edildi. Ancak 2009/7 sayılı genelgeye dayanılarak bir süre önce yeniden ÇED süreci başlatıldı. Başvuru, bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu'nunda (İDK) ele alınacak.

Bölge halkının itirazlarını komisyonda aktaracak olan Bergama Belediyesi Avukatı Serdar Sinan, "Jeoloji mühendislerinin raporuna göre mahkeme ÇED sürecini iptal etti. Kapasite arttırımı, canlı sağlığı açısından riskli. Maden sahası, yaklaşık 6 kilometre kuzey batısında yer alan ve içme suyu amacıyla Balıkesir Belediyesi tarafından kullanılan Madra Barajı'nın göl alanında bulunuyor. Ayrıca maden atık sularının deşarj edildiği Çökek Deresi, yaklaşık 5 kilometre güneydeki kültür ve tabiat varlığı olan Nebiler Şelalesi'ne dökülüyor. Bir diğer sorun da ocak işletme şevlerinin stabilitesi hesaplarındaki eksiklikleri olduğu. Yeni rapor ile bu yanlış nasıl düzeltilir? Yeni ÇED raporu Çukuralan'ın coğrafyasını mı değiştirecek" dedi.

'DOĞAYA KARŞI SUÇ İŞLENİYOR'
Konuyla ilgili açıklama yapan davacıların avukatlarından Arif Ali Cangı ise mahkeme kararının hemen ve eksiksiz uygulanması gerektiğini, maden sahasının kapatılması ve sahanın eski haline getirilme çalışmalarının başlatılmasının önemli olduğunu vurguladı. Proje için yapılan İDK toplantısının iptal edilerek, ÇED sürecinin sonlandırılması gerektiğini ifade eden Cangı, "Çukuralan'da iki kez kapasite artırılarak, doğa delik deşik edildi, doğaya karşı büyük ve ağır suçlar işlendi. Oradan çıkan cevher ile Ovacık Altın Madeni onca yargı kararına rağmen çalıştırıldı. Elde edilen altınların 15 Temmuz darbe kalkışmasını yapan terör örgütüne gittiğine dair iddialarla açılan davalar devam ediyor. Artık yeter. 2009/7 sayılı genelge ile Çukuralan'da doğaya karşı, yaşama karşı, halka ve hukuka karşı yeni suçlar işlenmeye çalışılıyor. Yeni suçlara izin verilmemeli" dedi.

'SULARINIZA SAHİP ÇIKIN'
Yapılan yanlıştan dönülmesini isteyen Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise, "Dikili ve Balıkesir belediyelerinin, sularına sahip çıkıp sürece müdahil olması gerekiyor. Eğer 2009/7 sayılı genelgeyi uygulamaya kalkarlarsa, Madra Barajı'nın mı yoksa Nebiler Ilıcası'nın mı yerini değiştirecekler? Yargı kararında da belirtildiği gibi madenin yer seçimi yanlıştır. Çevre Bakanlığı, bugünkü İDK'da yargı kararına uyup, madeni bir an önce kapatmalıdır" dedi. (DHA)

 
Hayvanseverlerden Aydın Büyükşehir'e teşekkür!
 
Altınordu'da Eroğlu hedefi belirledi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'deki 'sopalı öğretmen' hakkında karar!
İzmir'in Konak ilçesindeki bir ilkokulda okuyan 1'inci sınıf öğrencisi ...
Bakırçay'dan baraj çıktı
DSİ Genel Müdürlüğü’nce Bakırçay’ın Soma bölümünde başlatılan çalışmalarda ...
Hüseyin ASLAN yazdı... Çocuk yoksulluğunda üst sıralardayız
Hüseyin ASLAN yazdı... Çocuk yoksulluğunda üst sıralardayız
 
Kara Kuvvetleri'ne operasyonu: 26 gözaltı kararı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca FETÖ soruşturması kapsamında Kara Kuvvetleri ...
Saldırının altından Kürt Ahmet'in adamları çıktı!
İstanbul Sarıyer'de işadamı Sedat D.'yi yüzünden bıçakla yaralayan kasklı ...
İzmir'de bir ailenin hayatını karartan olay!
İzmir'in Buca ilçesinde yaşayan MS hastası Ayhan Tak (60) ile eşi Emine ...
 
Reza Zarrab hakkında flaş karar!
Beykoz Kanlıca’daki yalıda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na ...
İzmir'de dehşet anları: Otları yakarken kendini yaktı!
Ödemiş ilçesinde, bahçesindeki otları yakmak isteyen kişi rüzgarın etkisiyle kendini yaktı. 
İzmir'de feci kaza: Polisten kaçarken denize uçtular!
İzmir'in Foça ilçesinde, alkollü araç kullandığı için daha önce ehliyetine ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Arzu’nun Mutluluk Reçeteleri bitmez!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Herkes yer içer hesabı 'Dilber' öder!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva