HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Kasım 2016 Perşembe - 09:52

İzmir'de 'tramvaylı günler' için geri sayım!

Büyükşehir Belediyesi, imalat çalışmalarını yüzde 90 oranında tamamladığı Karşıyaka Tramvayı’nda deneme seferlerine Aralık sonunda başlayacak. Modern ve çevreci araçlar, kent içi toplu ulaşımdan kaynaklanan karbondioksit salınımlarında her yıl 20 bin tona yakın azalma sağlayacak.

İzmir de  tramvaylı günler  için geri sayım!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, "çevreci" ve "konforlu" ulaşım hedefi doğrultusunda yapımına başladığı Konak ve Karşıyaka tramvaylarının inşaat çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Hayata geçirdiği metro ve banliyö projeleriyle raylı sistem uzunluğunu 11 km'den 130 km'ye çıkaran Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka tramvay hattı imalatlarını yüzde 90, Konak tramvay hattını ise yüzde 30 oranında tamamlayarak önemli aşama kaydetti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka hattını 2017 yılında hizmete açabilmek için inşaat çalışmalarını iki koldan sürdürüyor. Aralık ayı sonunda Mavişehir - Bostanlı köprüsü arasındaki hatta deneme seferleri başlatılacak. 

Konak Tramvayı
Konak Tramvayı, F.Altay Meydanı-Konak- Halkapınar arasında 12.83 kilometre uzunluğunda ve 20 durakla hizmet verecek. Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda kara ve deniz tarafı olmak üzere iki ayrı hat olarak Mustafa Kemal Bulvarı Taşıt Alt Geçidi’ne kadar olan kısımda ilerleyecek. Taşıt alt geçidi sonrası deniz tarafında çift hat olarak birleşen hat, Sabancı Kültür Merkezi’ne kadar 2 x 3 şeritlik trafik akışını koruyarak ilerleyerek Konak Meydanı’na ulaşacak. Konak Meydanı’ndan Gazi Bulvarı’nı takip ederek Şair Eşref Bulvarı, Ali Çetinkaya Bulvarı, Ziya Gökalp Bulvarı üzerinden Alsancak Garı’na bağlanacak. Alsancak Garı’ndan Şehitler Caddesi’ne gidiş, Liman Caddesi dönüş olmak üzere Halkapınar Köprüsü geçişi ile Halkapınar ESHOT Garajı’nda sona erecek.

Konak Tramvayı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nın kara ve deniz tarafında yola 4. şerit olacak şekilde, çim zemin üzerinde "yeşil kesitli" olarak ilerleyecek. Sinyalizasyon altyapısı da Akıllı Trafik Sistemi kapsamında yenilenerek güvenli ve sürdürülebilir bir erişim olanağı sağlanacak.

Ray döşeme işi tamamlandıktan sonra, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı orta refüjü, yeşil dokusu güçlendirilmiş aynı boy palmiyelerle yepyeni bir görünüme kavuşturulacak. Büyükşehir Belediyesi burada, tıpkı Ankara Asfaltı’ndaki gibi “yeşil yol” oluşturacak. Yeşil doku ve palmiye ağaçlarının zeminleri deniz suyundan en az etkilenir biçimde tekrar hazırlanacak; sayıları ve nitelikleri geliştirilerek çok daha estetik ve düzenli bir hale getirilecek.

Karşıyaka tramvayı
Karşıyaka İskele-Mavişehir arasındaki 8.83  kilometrelik güzergah üzerinde 14 durak olarak planlanan tramvay hattında Nisan 2015'te ray döşeme çalışmaları başladı. Gidiş-geliş çift hat olarak çalışacak tramvay, Alaybey’den başlayıp Karşıyaka sahilinden gidiş ve geliş olmak üzere sahil boyunca devam ederek Suat Taşer Açıkhava Tiyatrosuna kadar olan kesimde deniz tarafından çift hat çalışacak. Buradan sonra deniz ve kara tarafında 2 ayrı hat olarak devam edecek tramvay, Bostanlı Deresi Köprü bölgesinde birleşerek Cengiz Topel ve Selçuk Yaşar caddelerinden Caher Dudayev Bulvarı’na çıkıp güzergahını Mavişehir İZBAN Deposu bitimindeki Ataşehir İstasyonu’nda tamamlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelen yolcu taleplerini değerlendirerek Karşıyaka tramvay hattının Çiğli İzban İstasyonu, Katip Çelebi Üniversitesi ve Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne uzatılması için ön projeye onay aldı. Proje’nin yapımına ise 2017 yılının ortalarında başlanacak.

Karbondioksit salınımı yüzde 25 azalacak
Konak ve Karşıyaka tramvaylarının hizmete girmesi ile birlikte, motorlu araçlardan kaynaklanan karbondioksit salınımlarında yıllık 19 bin 272 ton, Tam Adaptif Trafik Denetim Sistemi’nin devreye girmesiyle 251 bin 795 ton, elektrikli otobüsler ve diğer ulaşım yatırımları ile toplamda 648 bin ton azalma olacak. Ulaşım yatırımları ile karbondioksit salınımı yüzde 25 azalacak ve böylece doğa dostu ulaşımla İzmir nefes alacak. Konak ve Karşıyaka tramvay hatları ile bu hatlarda çalışacak toplam 38 aracın maliyeti 390 milyon TL’yi bulacak. İki tramvay hattı pik saatlerde 3’er dakika, diğer saatlerde ise 4–5 dakika aralıklarla çalışacak.

 
AK Partili Kaya'dan 'İzmir ayrılsın' tepkisi: Bölücü odakların...
 
Eroğlu: Yeni sistemde başkanlık olmayacak
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nursel Akcan 12 Mart 2018 Pazartesi 12:01

Tramvayı bugün eleştirenler .ulaşıma açıldığında ençok kullanan onlar olucak .hayırlısı bekleyip görücez (ama) 0tobüste olmalı tümüyle kalkmamali

Yorumu oyla      9      5  
ali 17 Kasım 2016 Perşembe 20:13

akıl almaz hızla artan bir nüfus ve taşıt yoğunluğu var, İzban_metronun eleştirilecek yönleri bulunmasına rağmen isabetli yatırımlar olduğu apaçık. Tramvay da böyle olacak, emeği geçenlere teşekkür edeceğiz.

Yorumu oyla      11      5  
17 Kasım 2016 Perşembe 17:09

Alsancak' a giren otobüs sayısı , Konak Merkez'e gelecek otobüs sayısı ciddi azalacak.

Yorumu oyla      11      5  
sezarın hakkı sezara 17 Kasım 2016 Perşembe 17:09

Tramway projesini eleştirenleri anlamya çalışmayın. x kişi trafik sorunu bittide tramway kaldı diyor. bu adamın mantıgına göre izmir sahilinde tramway yerine 12 şeritli git gel otoban olmalıydı. zamanında ÖZfatura yapmaya kalktı ,İzmir ayaklandı kordnun girişinde 300m2 lik park yapıp açılış yaptıda projeden vazgeçtik demişti.

Yorumu oyla      11      5  
Bekir Tanık 17 Kasım 2016 Perşembe 16:32

İşiniz zor kolaylıklar ve başarılar diliyorum.

Yorumu oyla      11      5  
Bekir Tanık 17 Kasım 2016 Perşembe 16:31

Tramvay çalışmaya başladinda ,bu hatlarda ki otobüs sayısı ne kadar azalacak,veya tümü kalkacak mı? İşiniz zor

Yorumu oyla      11      5  
17 Kasım 2016 Perşembe 15:30

310 milyon harcanıp Konak Tüneli yapıldı. Trafik bitti mi ? Alsancak , Çankaya , Basmane rahatladı mı ? Buca' da trafik bitti mi ? Sen şehri metro, tramvay sistemleri ile modern , otoparkı da olan aktarma merkezleri ile donatırsan trafik ve toplu ulaşım rahatlar. Bizdeki aktarma merkezinde park et devam et olayı yok. Avrupa' da aktarma merkezlerinde bisiklet otoparkları ve araç otoparkları da var. İzmir' de aktarma merkezleri fena sayılmaz ancak bisiklet ve araç otoparkı eksikliği var.

Yorumu oyla      11      5  
selda 17 Kasım 2016 Perşembe 15:11

Bu proje gereksiz diyen sözde izmirliler ilk hafta 300 bin kişi biner bu seferde hızını beğenmez hız düzeltilir istasyonların yerini beğenmez

Yorumu oyla      11      5  
17 Kasım 2016 Perşembe 14:27

Delibekir, metrolarda 1 km ve üzeri istasyon mesafesi ideal kabul edilir. Tramvayda 1 km ve üzeri istasyon konmaz. Tramvaylarda istasyon mesafeleri 400-600 metre arası ideal kabul edilir. 600-1000 metre arasıda hafif raylı sistemlerde idealdir. Pik saatlerde tek yöne yaklaşık 13 bin-32 bin arası yolcu yolculuk ediyorsa tramvay işletme maliyetleri açısından en ideal sistemdir . Daha üstü yolcu varsa metro yaparsın, pik saatte 13 bin yolcunun altında yolcu varsa otobüs işletme olarak ucuzdur. Burada da onay alındığına göre tramvaya uygun bir hat. Kafana göre sistem yapamıyorsun. DPT var.

Yorumu oyla      11      5  
deli bekir 17 Kasım 2016 Perşembe 12:43

'Konak Tramvayı, F.Altay Meydanı-Konak- Halkapınar arasında 12.83 kilometre uzunluğunda ve 20 durak' yani 650 metre de bir duracak. kabaca. dur-kalk-dur. kaç dakika da konakta olacak? ve bu trafik sorununu bitirecek öyle mi? bu hesabı yapan ya matematik bilmiyor yada trafik den anlamıyor. olan izmirin parasına ve zamanına...

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir Meclisi’nde KHK, monoray ve ‘teşekkür’ tartışması!
Belediye dershanelerini kapatan KHK ile monoray projesinin tartışma konusu ...
Başkan Batur’a 'dönüşüm' onuru
Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’a, İzmir’i Sevenler Platformu (İZSEV), ...
Gaziemir Kadın Meclis’inde Serap Kan dönemi
Gaziemir Kent Konseyi Kadın Meclis Olağanüstü Genel Kurulu’nda 2016-2019 ...
 
Başkan güven verdi: En rahat dönüşüm Çiğli’de olacak
Bakanlar Kurulu’nun kentsel dönüşüm için onay vermesinin ardından konuşan ...
‘Tasarım kenti' olma yolunda yeni adım: İzmir'e 'iyi’ gelecek
Büyükşehir Belediyesi İzmir Akdeniz Akademisi’nin öncülüğünde, 5 üniversitenin ...
İZSU'dan turistik ilçeye 8 milyonluk yatırım
İZSU Genel Müdürlüğü, Foça’nın Ilıpınar, Yeniköy, Gerenköy, Bağarası ve ...
 
Bornova kütüphanelerinde e-katalog dönemi!
Bornova Belediyesi, kendisine bağlı olan 4 kütüphane de fark yaratıyor. ...
Konak'ta kitap kokulu şenlik
‘Dünya Çocuk Kitapları Haftası’ İzmir’in kalbi Konak’ta renkli bir şenlikle kutlandı.
Sıra dışı park: İzmir maceraya çıkıyor!
Büyükşehir Belediyesi, spor, eğlence ve heyecan arayanlara hitap edecek, ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva