HABERLER>EKONOMİ
10 Ocak 2015 Cumartesi - 11:47

İzmir’de tarım dondu, pazar el yakacak!

İzmir’de, son 51 yılın en soğuk günleri, günlük yaşamın yanı sıra, tarımı da vurdu. Özellikle binlerce dönümlük tarlalarda hasatı bekleyen lahana, pırasa ve karnabahar dondu. Çiftçi rekor soğukların ürünlerinin kalitesini bozduğunu, çoğunu da toplamadıklarını bu nedenle de zararda olduklarını anlattı. 10 bin üyeli Torbalı Ziraat Odası Başkanı Murat Uslu ise, soğuk havanın zararının pek olmayacağını, kalan ürünün pahalı satılacağın, çiftçiyi zor durumda bırakan politikaları üreten hükümetin halkı düşünmesi gerektiğini söyledi. Soğuk hava ile birlikte pazarda artan fiyatlardan şikayet eden tüketicileri önümüzdeki günler daha kara bir tablo beklediği ifade edildi.

İzmir’de tarım dondu, pazar el yakacak!

İzmir'de hafta başında yüksek kesimlere yağan kar yerini son 3 günde soğuk ve dondurucu havaya bıraktı. İzmir buz tutarken 51 yıl önceki soğuk hava rekoru da kırıldı, sıcaklık eksi 7'ye kadar düştü.
 
REKOR SOĞUKLAR TARIMI DA VURDU
Kentte soğuk hava, hayatı olumsuz yönde etkilediği kadar tarımı da vurdu. İzmir'in çevresinde bulunan önemli tarım alanlarındaki binlerce dönümde hasatı bekleyen lahana, pırasa ve karnabahar dondu. Soğuktan dolayı rengi sararan ve kalitesi düşen ürünlerini ucuz fiyattan piyasaya sürmeyi planlayan çiftçinin, donan ürünlerini para kazanamayacağı için tarlada bırakacağı öne sürüldü. Binlerce ton pırasa, lahana ve karnabaharın tarlada çürümeye terk edileceği bildirildi.
 
PAZAR EL YAKACAK
Soğuk havanın etkilediği en önemli yerlerden birisi de, İzmir'in olduğu kadar Türkiye'nin de önemli tarım merkezlerinden Torbalı oldu. 200 bin dönümden fazla arazide tarım yapılan Torbalı'da da, çiftçi büyük zarara uğradı. Ürünlerinin önemli bölümünün soğuklardan dolayı ya kalitesinin düştüğünü ya da donduğunu söyleyen çiftçi Oktay Aday, şöyle dedi:
"Buranın ürünleri hep kalitelidir. Ama soğuklar bunu etkiledi. Biz ne yapacağız? Yaprakları sararan solan ürünleri mecburen ucuz fiyattan vereceğiz. Yoksa elimizde kalır. Donan ürünler de var, onlar zaten o buzun erimesinden sonra çürür gider. Yani ucuz fiyata pazara bile çıkartamayız. Soğuklar bizleri çok etkiledi. Önlem de alamazdık. Açık alanlarda tarım yaptığımız için soğukla mücadele edemedik."
 
Bölgelerinde yarım asırdan bu yana hiç böyle soğuk hava ile karşılaşmadıklarını anlatan Hasan Olcar da, "Zaten kış şartlarında zor üretim yapıyoruz. Kaliteli ürettiklerimizi satmakta zorlanıyorduk. Şimdi iyice perişan olduk. İşçi ücretleri arttı. Nakliye de zaten pahalı. Soğuğun etkilediği bu ürünlerimizi nasıl satacağız bilmiyorum. Yetkililerin yardımlarını bekliyoruz. Binlerce üretici aynı derdi yaşıyor" dedi.
 
"ÜRETİCİ FİYAT ARTTIRIR"
Yaklaşık 10 bin üyeli Torbalı Ziraat Odası'nın Başkanı Murat Uslu, soğuk havanın ürünleri etkilediğini ama bunun çiftçiye zararının daha az olacağını, hatta pek olmayacağını söyledi. Uslu, şöyle dedi: "Çiftçi emek verip ürününü yetiştirmiş, soğuk havalardan dolayı ürünün bir bölümü etkilenir ama bir bölümü kalır ya da geç olgunlaşır. Bu da pazarlarda ürün yığılmasının önüne geçer ve fiylatlar da yüksek kalır. Çiftçi ürününü pahalı satıp zararını karşılayabilir" dedi. Pazarda vatandaşın da yüksek fiyatlardan şikayet ettiğinin hatırlatılması üzerine Murat Uslu, "O bizim sorunumuz değil, üreticinin para kazanması lazım. Vatandaşı, çiftçiyi zor durumda bırakan politikaları üreten hükümet düşünmeli. Artan mazot fiyatları, giderler çiftçiyi yıllardır zor durumda bırakıyor. Çiftçi üretim yapıyor ama her yıl tarlalarından birkaç dönümünü elinden çıkartarak yapıyor. Bunların önlemlerinin toptan alınması lazım." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhracatçılarda aile paketi endişesi
Kadın istihdamında Avrupa Birliği standartlarını yakalamış konumda olan ...
İzmir reklam dünyasında önemli güç birliği
İzmir’in en köklü ajanslarından biri olan “Çınar Ajans" ile “Küresel Reklam" ...
Bakanlıktan Bornova’da ‘Folkart imarı’na onay!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bornova’da Folkart’a ait alandaki plan değişikliğini ...
 
İzmir kadın patronları başkanını seçti
TOBB İzmir Kadın Girişimcimler Kurulu, yeni başkanını oybirliği ile seçti. ...
'Kuyumculuğu Ege Zirvesi'nden 6.merhaba!
Kuyumculuk sektörünün yeni yıldaki ilk önemli ve kapsamlı organizasyonu ...
Dolarda haftanın son günü şaşırtan hareketlilik
ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından dolar/TL 2,29'un altına indi.
 
Süt masası: İzmir’in rolü ve bilinçli tüketim
Türkiye’de süt üretiminde lider olan İzmir'de, süt sektörünün geleceği ...
Ege’de ihracatın yıldızı su ürünleri
Türkiye’nin ihracatta yükselen sektörleri arasında yer alan su ürünleri ...
Adı statla anılan işadamından Alsancak’a dev AVM
Alsancak Stadı arazisinin verileceği iddiasıyla adı gündeme gelen işadamı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva