HABERLER>EKONOMİ
10 Ocak 2015 Cumartesi - 10:46

İhracatçılarda aile paketi endişesi

Kadın istihdamında Avrupa Birliği standartlarını yakalamış konumda olan Türk hazırgiyim sektöründe yeni açıklanan “Aile Paketi” tedirginliği yaşanıyor. Yeni nesil endişesinin gereksiz olduğunu belirten Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Emre Kızılgüneşler, düzenlemelerin konfeksiyon sektörüne maliyetlerinin büyük olacağını vurguladı.

İhracatçılarda aile paketi endişesi

Geçtiğimiz günlerde açıklanan ve kamuoyunda “aile paketi” olarak değerlendirilen yeni eylem planına sektörler temkinli yaklaşıyor. Plan çerçevesinde doğum yapan ve çalışan annelere normal izin sürelerinin yanı sıra yarı zamanlı çalışma hakkı, doğum yardımı gibi ilave haklar getiriliyor. Yeni planın; toplam çalışan sayısının yüzde 64’ünü kadınların oluşturduğu hazır giyim ve konfeksiyon sektörüne etkisi diğer sektörlere oranla çok daha fazla olacak.
 
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, “Çocuk sahibi olan çalışan kadınlara ilave yasal haklar sağlayan düzenlemeler getirileceği yönündeki açıklamalar, çalışanlarının yüzde 64’ü kadın olan sektörümüzde ciddi maliyet artışlarına yol açacak hükümler içeriyor. Günümüz ekonomik koşullarında ilave maliyet artışları sektör temsilcilerimizi gerek iç piyasada gerekse uluslararası pazarlarda oldukça zorlar. Bu düzenlemeler, hazırgiyim sektörünün özellikle rekabetçiliğini olumsuz yönde etkileyecek” dedi.


 
YENİ NESİL ENDİŞESİ GEREKSİZ
Türkiye’nin 77 milyona yaklaşan nüfusunun yüzde 25’inin 0-14 yaş grubunda olduğuna dikkat çeken Kızılgüneşler, şöyle devam etti; “Böylesi bir ortamda neslin devamından endişe duyarak yasal düzenleme yapmanın çok gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Türkiye şu anda Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip ülkesi konumunda. 0-14 yaş arası 19 milyon nüfusumuz var. Türkiye yıllık yüzde 1,3 olan nüfus artışına gerekli istihdamı sağlayacak yatırımları yapmakta zorlanırken, böyle bir yasal düzenleme çalışan sayısının yüzde 64’ünü kadınların oluşturduğu konfeksiyon sektöründe ciddi küçülmeye yol açacaktır. Sektörümüzdeki küçülme Türk ekonomisini, istihdamını ve sosyal barışını çok olumsuz etkiler boyutlara gelecektir.”
 
Kızılgüneşler, şöyle devam etti:  “Düzenlemenin mali boyutunun işverenlere herhangi bir ek yük getirmeyeceği ve yardımların işsizlik sigortası tarafından karşılanacağı belirtiliyor. Ancak hakların getireceği maddi yükler bir yana yarı zamanlı da olsa ilave izin hakları sonucunda yaşanacak iş kayıpları maalesef değerlendirmeye alınmamış. Bizler ülkemizdeki kadın istihdam oranının daha yukarılara çıkarılabilmesi için yeni projeler ve ilave teşvikler üzerinde çalışmalar yürütürken yeni plan, işverenleri kadın istihdamı konusunda bir kez daha düşünmeye yöneltecek. Bu nedenle hazır giyim sektörünün istihdam profiline ve doğal yapısına hiçbir şekilde uygun olmayan söz konusu düzenlemelerin hayata geçirilmeden önce bir kez daha değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sektörümüzün ve ülkemizdeki kadın istihdamının olumsuz yönde etkilenmemesi için bu konuda gerekli tedbirlerin alınmasını talep ediyoruz”.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir reklam dünyasında önemli güç birliği
İzmir’in en köklü ajanslarından biri olan “Çınar Ajans" ile “Küresel Reklam" ...
Bakanlıktan Bornova’da ‘Folkart imarı’na onay!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bornova’da Folkart’a ait alandaki plan değişikliğini ...
İzmir kadın patronları başkanını seçti
TOBB İzmir Kadın Girişimcimler Kurulu, yeni başkanını oybirliği ile seçti. ...
 
'Kuyumculuğu Ege Zirvesi'nden 6.merhaba!
Kuyumculuk sektörünün yeni yıldaki ilk önemli ve kapsamlı organizasyonu ...
Dolarda haftanın son günü şaşırtan hareketlilik
ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından dolar/TL 2,29'un altına indi.
Süt masası: İzmir’in rolü ve bilinçli tüketim
Türkiye’de süt üretiminde lider olan İzmir'de, süt sektörünün geleceği ...
 
Ege’de ihracatın yıldızı su ürünleri
Türkiye’nin ihracatta yükselen sektörleri arasında yer alan su ürünleri ...
Adı statla anılan işadamından Alsancak’a dev AVM
Alsancak Stadı arazisinin verileceği iddiasıyla adı gündeme gelen işadamı ...
Koç'a dev vergi cezası: Tüpraş'ın hesap dönemleri için...
Tüpraş'a 2009-2013 hesap dönemleri için toplam 160 milyon lira vergi cezası verildi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva