HABERLER>GÜNCEL
14 Mayıs 2019 Salı - 11:17

İzmir’de mimarların başkanından çağrı: Basmane Çukuru tekrar kamuya dönmeli

Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, “Basmane Çukuru İzmir’in hem güncel hem tarihi merkezi, çok hassasiyetle davranılması gerekiyor. Biz bu alanın ilkesel olarak tekrar kamuya dönmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

İzmir’de mimarların başkanından çağrı: Basmane Çukuru tekrar kamuya dönmeli

EGEDESONSÖZ-Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, SonsözTV’ye konuk olarak Aslı Eren’in sorularını yanıtladı. Alpaslan kent gündeminde olan ‘Basmane Çukuru’, Kültürpark ve İnciraltı konularında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Basmane çukuru olarak adlandırılan parselin gerçekten kente imar konusunda damgasını vurmuş bir alan olduğunu belirten Halil İbrahim Alpaslan,“Belediye kamuya ait bir alanı çok yüksek yapılaşma koşulları tanımlayarak herhangi bir imar planı ile özelleştiriyor. Dolayısıyla bununla başlayan bir süreç var. 20 yıl boyunca yaşanan bu durumun, başta yaşanan bu hata ile başladığını bilmemiz gerekiyor. Kamuya ait alanlara yüksek emsallerle kamulaştırılması böyle sonuçlar doğurabiliyor. Bugün hala özelleştirme idaresi hala kamu arazilerini yüksek emsal ile kamulaştırıyor ve bu hata devam ediyor. Bu bölge konusunda muhtemelen özelleştirme idaresi şartları yeniden gözden geçirerek yeniden bir ihale açar diye tahmin ediyorum” diye konuştu.

“ALANIN KAMUYA DÖNMESİ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”
‘Basmane Çukuru’ olarak adlandırılan alanın ilkesel olaraktekrar kamuya dönmesi gerektiğini düşündüklerini ifade eden Alpaslan,“Tabi bu nasıl gerçekleşir, o kadar kolay olmaz çünkü çok ciddi miktarlar söz konusu ve mevzuat olarak da kolay değil. Bu satın alarak mı olur yoksa kamu kurumları arasında uzlaşı ile mi olur tartışılması gerekir. Kurumlar arası başka türlü bir anlaşma ile gerçekleşmesi zorlanması gerekir diye düşünüyorum. Net bir hukuksuzluk ile yola çıkıldığı için, çok ciddi bir emsal artışı yapılması çok ciddi bir hukuksuzluk. İş baştan yanlış başladığı için böyle devam ediyor ve bir yerde tıkanıyor. Olay artık hukuki bir kör düğüme dönüşüyor. Burayı almaya niyetli bir gruplar varsa onlara da buradan mesaj olsun, burası basit bir yer değil. Burası İzmir’in hem güncel hem tarihi merkezi, çok hassasiyetle davranılması gerekiyor. Orayı satın alıp etrafını görsellerle çevrelemekle olmuyor” dedi.

“YEŞİL ALAN AĞIRLIKLI KÜLTÜR ALANI OLARAK DEĞERLENDİRİLEBİLİR”
CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel’in ‘Basmane çukuru Milli Park yapılsın’ önerisini desteklediklerini belirten Alpaslan, “Biz Atilla Sertel’i destekliyoruz, oranın yeşil olarak gerçekleşmesi hepimizin isteğidir ancak şu anki durumuyla yeşil alan yapmak için maliyetli olabilir. Ancak İzmir’in kültür alanı olarak değerlendirilebilir, yeşil alan ağırlıklı kültür ve sanat merkezi gibi değerlendirilebilir diye düşünüyoruz. Tabii öncelikli olarak yüksek yapı olmamalıdır diye düşünüyoruz, sadece orada değil kent merkezinin hiçbir yerinde yüksek yapı yapılmamasını istiyoruz. Bütün büyükşehir hizmetlerinin orada toplanması yine devasa bir yapı yapılmasını gerektirecektir ve biz buna da karşıyız ancak belediyenin bazı bölümlerinin buraya taşınabileceği yeşil ağırlıklı kültürel bir alan yapılabileceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“ORASI İZMİR’İN KALBİ, HERKESİN SÖZ HAKKI VAR!”
Söz konusu alan için izlenmesi gereken yolun, buranın ne kadar önemli bir yer olduğunu vurgulamakla başlayacağını belirten Alpaslan,“Burası herhangi bir yer değildir, İzmir’in kalbi. Çok değerli bir alan ve herkesin söz hakkı vardır. Hukuksuzca kamulaştırılan bir yerdir zaten. Alan konusunda bir bilinçlenme sağlanırsa, burayı almak isteyen kurumlar karşılarında çok ciddi bir İzmir halkı ile karşı karşıya olduklarını bilecektir ve yüksek yapı hakkında ona göre davranacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca Kültürpark da çok önemli, orayı da hep birlikte koruyalım” dedi.

“KÜLTÜRPARK İZMİR’DE BİR VAHA”
Kültürpark’ın kentin en önemli zenginliklerinden biri olduğunu ifade eden Alpaslan, “Kültürpark hiç tahmin etmediğimiz kadar hem flora hem fauna anlamında ciddi bir zenginlik barındırıyor. Mimari açıdan da ciddi değerlere de sahip. Tüm bu analizler yapıldıktan sonra korunmaya değer olanlar ve kaldırılması gerekenler tespit edilmesi gerekiyor. Yeşil alanlar artık İzmir’in olmazsa olmazı durumundadır. İzmir yeşil alan konusunda Türkiye’nin bile gerisinde olduğumuzu düşünüyorum. Kültürpark bu anlamda İzmir’de adeta bir vaha, buraya çok iyi bakmamız gerekiyor. Bu alanda yapılacaklar konusunda birçok uzman ile plan yapılması gerekiyor. Bu iş belediyenin kendi içinde veya bir yere ihale edilerek yapılacak bir iş değil, daha kapsamlı çalışma yapılması gereken bir yer. Kültürpark’ta bir şey yapmak için koruma amaçlı imar planı yapılması gerekiyor. Biz bunu daha önce hep birlikte yapalım demiştik ancak geçen yönetim hiç kimseyle paylaşmadan kendi içerisinde bir sır gibi koruma amaçlı imar planı hazırlayıp sundu ve o plan şu an gündeme gelmeyi bekliyor. Ancak biz burası konusunda herkesin söz hakkı olduğunu düşünüyoruz. Biz yakın zamanda Tunç Soyer ile de görüştük, ona da bu şekilde durumu anlattık. Mevcut koruma amaçlı imar planı teklifinin geri çekilmesinin ve hep birlikte yeniden yapılmasını tekli ettik ve Tunç başkanımız da buna sıcak baktı ancak bekleme durumundayız şu an” diye konuştu.

“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ VAADLERİNİN ARKASINDA”
Belediye başkanlarını ziyaret ederek görüşlerini ilettiklerini söyleyen Alpaslan, “Şimdiye kadar ziyaret ettiğimiz Tunç Soyer ve Abdül Batur başkanlarımıza ilettiklerimiz konusunda olumlu tepkiler aldık. Başkanlarımızın seçim öncesinde verdikleri vaatlerin arkasında durduklarını gördük. Tunç Soyer başkanımızın da göreve gelir gelmez yaptıkları takdir topladı, mesela elektrik fabrikası girişimi gibi. Ayrıca ortak karar alma noktasında yeni başkanlarımızın daha duyarlı olduklarını gördük” ifadelerini kullandı.

“ATİNA’NIN AKROPOLİS’İ NEYSE İZMİR’İN KADİFEKALE’Sİ O’DUR”
Kadifekale’nin tarihi ve turistik açıdan kentin en önemli bölgelerinden olduğunu belirten Alpaslan, “Atina’nın Akropolis’i neyse İzmir’in de Kadifekalesi budur. Gerçek anlamda Aziz Kocaoğlu’nun da çok değerli hamleleri vardı hem Kadifekale hem Agora bölgesinde. Biz bu çalışmaları Tunç Soyer’in de geliştireceğini biliyoruz. Hem kentliler hem de İzmir’ gelen turistler için önemli gelişmeler yaşanacağını öngörüyoruz. Biz Kadifekale, Agora ve Kemeraltı bölgelerinin birbirine bağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Kadifekale’nin eteklerindeki dönüşümü çok iyi programlamak gerekiyor. Hem oradaki insanları mağdur etmemek hem de yüksek yapılaşmanın önüne geçilmesi gerekiyor. Bölgedeki mimari ve kentsel nitelik bozulmaması gerekiyor” dedi.

“BUCA TOPLU TAŞIMADAN EN MEHRUM İLÇELERDEN”
İzmir’de trafik sorununun çözümü için toplu taşımanın şart olduğunu vurgulayan Alpaslan, “Kentler çok karmaşık organizmalar. Şunu yaparsak bu kent çok iyi olur diyemeyiz, kentin bir çok tarafı var. Bizim meslek adamlarımız, Avrupa’daki meslek adamları kadar yetkin. Ancak Sosyo-kültürel ve maddi anlamda ne durumda olduğumuzun konuşulması gerektiğini düşünüyoruz. Mesela trafik konusunda en önemli tavsiye, kent merkezine otomobil sokulmamasıdır. Biz mesela artık otopark yapılmamasını istiyoruz, çünkü otopark özel otomobili çeken bir unsurdur. Eğer yol tıkanıyorsa oraya ek bir şerit değil de, bir şerit daha azaltarak özel otomobil ile gelinmesini azaltmak gerekiyor. Ancak bunun da öncelikle bir alternatif üreterek yapılabileceği düşüncesindeyiz. Örneğin Buca toplu taşıma konusunda en mahrum ilçelerden birisi konumunda” diye konuştu.

“İZMİR’DE KENTSEL DÖNÜŞÜM KONUSUNDA VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMİYOR AMA…”
Kentsel dönüşüm konusunda 2 tane temel ilke olduğunu ifade eden Alpaslan,“Birincisi orada yaşayanları mağdur etmemek ikincisi nitelikli mekanlar elde etmek. Bunları başarırsak iyi bir kentsel dönüşümden bahsedebiliriz. Şimdiye kadar belediyenin yaptığı dönüşümlerde ilk koşulun iyi karşılandığını görüyoruz ancak ikinci kısımda biraz sıkıntı görüyoruz. Diyelim 4 katlı çok da nitelikli olmayan bir mahalleyi dönüştürecekseniz yine en azından 4 katlı bir mahalle oluşturmak gerekiyor. Böyle olunca bakanlık veya belediyenin cebinden para çıkması için oradaki imar kat sayısını 4’ten 8’e çıkararak işi müteahhitlere yaptırılıyor. Dolayısıyla kentsel dönüşümün masrafı ek yapı ile sağlanmaya çalışıyor. Bu şekilde yapılaşmalar da kentsel dönüşümün amacına ters kalıyor” dedi.

“İNCİRALTI TARIMSAL ALAN OLARAK KALMALI”
Uzun süreden beri kent gündeminde olan İnciraltı’ndaki imar problemi konusunda da görüşlerini belirten Alpaslan, “Biz en başından beri İnciraltı’nın tarımsal alan olarak kalması gerektiğini düşünüyoruz. İnciraltı imara açılmamalı diye düşünüyoruz. Biz hatayı en başta tarımı önemsizleştirerek yaptık. Bu sebeple bugün soğanı bile ithal eder hale geldik. İnciraltı’nda tabii yüklü bir üretim yok ancak biz tüm tarımsal bölgeleri  imara açılma beklentisi oluşturduk. Biz tarımsal bölgelerde yaşayan insanlarımızın hayatını refaha kavuşturursak ve tarımsal üretime devam etmelerini sağlarsak onların da böyle bir beklentileri olmamasını sağlarız” ifadelerini kullandı.

 
Narlıdere'de yıldızlar geçidi
 
Sağlık Bakanlığı'ndan mantar uyarısı!
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehtap 16 Mayıs 2019 Perşembe 20:21

Artık inciraltinin gelişimine taş koymayın. Buranın halkının ne kadar mağdur olduğunu gelsinler anlatalım. Miras bölüne bölune yerimizi neresi bile olduğunu bilmiyoruz.Birkerede kendinizi bizim yerimize koyun.Biz gökdelen istemiyoruz.Herkes rahat yaşarken oranın halkı daha soba kullanıyor..Lütfen destek olun ilgili kurumlar lütfen.

Yorumu oyla      5      5  
TG 15 Mayıs 2019 Çarşamba 09:49

yazıyı okumayanlar hiç okumasın ben özetleyim; bu şehirde hiç bir şey olmasın her şey aynı yerinde saysın demekteler :) Ki bu şekilde olursa bu mimarlar ne iş yapacak çok merak ettim doğrusu

Yorumu oyla      5      6  
Mümtaz Adaer 14 Mayıs 2019 Salı 16:27

İnciraltı doğal yaşam yeridir.Tarım yapılabilir.Tabii istenirse.Ne yazık ki istenen betonlaşma ve yüksek rant. İnsanımızdaki bu rant edinme ve zenginleşme hırsı dayanılmaz boyutlara vardı.

Yorumu oyla      4      6  
mahmut durmaz 14 Mayıs 2019 Salı 15:06

bildim bileli herseye istemezük der bu odalar. basmanedeki çukurun gercek sebebleridir mimarlar odası. kına yaksınlar.

Yorumu oyla      5      5  
deli bekir 14 Mayıs 2019 Salı 15:04

basmane çukur kalmasının sebebi eski konak belediye başkanıdır (çakmur) izmir de istemezükçü zihniyetler tükenmeden izmir düzelmez

Yorumu oyla      4      5  
Uğur 14 Mayıs 2019 Salı 14:06

İnciraltınında tarım alanı mı kaldı ki öyle kalsın... Hala aynı kafa bilip bilmeden öyle kalsın deniyor ben ne tarım yapabiliyorum ne ticari işletme kurabiliyorum ne de çivi çakabiliyorum. Ama yanımdaki işini bilen dostları olan komşularım veya kiracıları her türlü yeni iş yerini açabiliyor MİMARLAR ODASI nerde peki bu olaylar karşısında...! Çevreci bir imar planı şart ya da İnciraltı çarpık yapılaşmaya kurban gidecek bu oda yapılmasın edilmesin demekten başka ne iş yapar merak ediyorum.

Yorumu oyla      9      8  
Z.B 14 Mayıs 2019 Salı 13:30

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve bağlı odaları hiç bir zaman İzmir'in yararına olmayan bir şeye ortak olmamıştır. Eğer bu odalar olmasaydı; bugün Konak'ın göbeğinde GALARİA denen bir alışveriş merkezi olurdu, yine bu odalar olmasaydı bugün kordon VİYADÜKLER cehennemi olurdu, yine bu odalar olmasaydı İNCİRALTI KENT ORMANI olamazdı, v.s. yine bu odaların bu alanın kamuya ait olması gerekir demesinin neresi yanlış. İzmir'lilere, kentini sevenlere düşen görev bu odaların yanında olmaktır.

Yorumu oyla      11      10  
muhalif 14 Mayıs 2019 Salı 13:08

mimarlar odası önce ideolojik gözlüğünü çıkarıp, dünya kentlerine bir baksın, sonra öneri getirsin.....

Yorumu oyla      8      12  
realist gerçek 14 Mayıs 2019 Salı 12:53

mimarlar odası yine bomboş konuşmuş. herşeye muhalefet. gecekondu dönüşümünden bahsedeceginize, yüksek katlı binalardan bahsedeceginize 50 yıl önce o gecekondular yapılırken neredeydiniz. önce onu sorgulayın. hiçbir işe yaramayan adamların yorumlarına gıcık oluyorum. otopark olmamalıymış, yollar darmış. 50 sene önce o yollar yapılırken ne yapıyordunuz.

Yorumu oyla      11      12  
Gürkan 14 Mayıs 2019 Salı 12:41

Kordon-limandaki viyadük ayakları, çukur, inciraltı ... 20 yıldan fazla zaman geçmiş biz daha ne olmasını tartışıyoruz :)

Yorumu oyla      10      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de erken yaz!
İzmir'de hava sıcaklığı, dün öğle saatlerinde 29 derece hissedildi. İzmirliler, ...
27 ayrı suçtan 12 yıl cezası olan suç makinesi İzmir'de yakalandı
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde, 27 ayrı dolandırıcılık suçundan aranan ve ...
Çeşme'de kaçak göçmen operasyonu: 39 gözaltı!
İzmir'in Çeşme ilçesinde, yasa dışı yollarla Yunan adalarına gitmeye çalışan 39 kaçak yakalandı.
 
İzmir'de korkutan yangın! Alevler binayı sardı
İzmir'in Karabağlar ilçesinde bir mobilya atölyesinde çıkan yangında maddi zarar meydana geldi.
İzmir'de feci kaza: Ekmek parası derdindeydi...
İzmir'in Bergama ilçesinde, köfte salonu işleten Nazmi Şimşek (27) siparişleri ...
İzmir'de gözler o davadaydı: Kim/ne dedi?
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 69 sanıklı suç örgütüne yönelik yürüttüğü ...
 
Yüksekova'dan acı haber: 1 asker şehit!
Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Alandüzü Mevkiinde PKK'lı teröristlerce açılan ...
Kaybolan yaşlı adam için arama çalışması başlatıldı
Çeşme ilçesinde kaybolan Hasan Basri Bubur için arama çalışması başlatıldı.
Yüksekova'da 4 terörist etkisiz hale getirildi
İçişleri Bakanlığından Hakkari'nin Yüksekova Dolamadi Tepe bölgesinde ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva