HABERLER>GÜNCEL
24 Mart 2024 Pazar - 11:24

İzmir'de engelleri aşan proje!

İzmir'de 'sENGELaşılır' projesi kapsamında 3-7 yaş arasındaki Down sendromlu çocuklara dil terapisi eğitimi veriliyor. Gönüllülük esasıyla yürütülen projeyle Down sendromlu çocukların dil ve kas becerilerinin geliştirilmesi için dil terapistleri, psikologlar, Türkçe öğretmenleri ve drama eğitimcileri birlikte ders anlatıyor.

İzmir de engelleri aşan proje!

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Bornova Gençlik Merkezi tarafından Down sendromlu çocukların dil ve motor becerilerini geliştirmek ve sosyalleşmelerini sağlamak adına 'sENGELaşılır' projesini hayata geçirildi. İzmir Down Sendromu Derneği ile Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü ve İzmir Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dil ve Konuşma Terapisi Bölümü öğrencileri ile gönüllülük esasıyla yürütülen projede, konuşma becerileri bakımından kritik sayılan 3 ile 7 yaşındaki Down sendromlu çocuklara dil terapisi veriliyor. Bornova Gençlik Merkezi Sosyal Sorumluluk Proje Çalışanı ve 'sENGELaşılır projesi' kurucusu Elif Yeltekin, "Down sendromlu çocuklar için dil terapistleri, psikologlar, Türkçe öğretmenleri, drama eğitimcileri ile birlikte birçok eğitim alanında çalışma yapıyoruz. Onların daha çok dil ve kas becerilerini geliştirdiğimiz çeşitli etkinlikler yapıyoruz. Bunları da raporlayıp, gelişimlerine göre daha ileri seviyeye taşıyacak şekilde planlamalarımıza devam ediyoruz" dedi.

'AİLELER İÇİN ULAŞILABİLİR OLMASI BÜYÜK BİR İMKAN'
İlk olarak Down sendromlu 8 çocukla projeye başladıklarını anlatan Yeltekin, "3-7 yaş arası dil gelişiminin çok önemli olduğu bir evre. 3-7 yaş arası çocuklara ulaşmak için İzmir Down Sendromu Derneği'nin desteğini aldık. Şu anda 17 öğrencimiz var. Bu eğitimler çok pahalı, masraflı şeyler. Biz de bunu gönüllülük esasıyla yürütebileceğimizin farkına varınca yola çıktık. Sonra paylaşımlar artıp, çocuklara fayda sağlanmaya başlayınca diğer aileler de derneğe ulaştılar. Bu eğitimlerden faydalanmak istediler. Aileler randevu sistemi ile geliyorlar. Haftada 1 saat eğitim veriyoruz. Belli aralıklarla da toplu etkinlikler planlıyoruz. Burada kendi yaş akranlarıyla eğitim aldıkları, oyun oynadıkları, şarkı söyledikleri çeşitli toplu etkinliklerimiz de oluyor. Özellikle Tınaztepe Üniversitesi'nin burada desteği çok büyük. Dil terapistinin buraya gelmesi, aileler için ulaşılabilir olması büyük bir imkan. Çünkü her ailenin ekonomik gücü, bu eğitime yetmiyor. Ayrıca Ege Üniversitesi'nden özel eğitim öğrencileri aylardır her cuma düzenli bir şekilde sanki kendi okul dersiymiş gibi gelip, burada bu çocukları sahipleniyor. Eğitimlerine katkı sağlamak için elinden geleni yapıyorlar" diye konuştu.

'DİL TERAPİSTLERİ UÇUK RAKAMLARLA HİZMET VERİYOR'
'sENGELaşılır Projesi'nin öğrencisi olan Akif Önder'in annesi Gizem Önder, "Akif, 4 yaşında. Down sendromlu olduğunu hamilelik sırasında bilmiyorduk, doğunca öğrendik. Herkesin kabul etme süreci ve işleyişi farklı ilerliyor. Bizim de 3 ay gibi bir sürecimiz oldu. Ondan sonra neler yapabilirim diye İzmir Down Sendromu Derneği'ne, Instagram üzerinden mesaj attım. Oradan dernek başkanı Gülnaz hanımla iletişime geçtim ve bu projeye katıldım. Dil terapistleri uçuk rakamlarla hizmet veriyor, ticarete döküldü. Böyle bir projeyle, aileleri olarak çocuklarımıza elimizden geldiğince destek vermeye çalışıyoruz. Haftada bir de olsa çocuklarda olumlu etkisini görebiliyoruz. Bu projeler dışında, evin içinde ayrı destek vermeye çalışıyoruz. Hocalarımızın verdiği eğitimleri, evde destekleyerek çocukların çok iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Bütün aileler ve eğitimcilerin de bu projelere destek olmasını bekliyorum. Projenin hem sosyalleşme açısından hem de çocuğun dil gelişimi açısından faydasını gördüm. Bir ses çıkarması bile bizim için o kadar değerli ki. Dışarıdan bakıldığında bir çocuğun ses çıkarması bir şey ifade etmezken, bizim için mutluluk verici" dedi.

'BU PROJENİN BÜYÜK KATKISI VAR''
Zeynep Aydoğdu'nun annesi Özne Aydoğdu ise İzmir'in Urla ilçesinden eğitim için geldiklerini belirtip, "Zeynep 3 yaşında ve özel eğitim alan bir çocuk. Ama burada dil terapisi programı olduğu için katılmaya gerek gördük. Zeynep'in alıcı dili yüksek olduğu için her ortama sokmaya, belli bir düzeye getirmeye çalışıyorum. Kendi ayakları üzerinde durması, kendi işini kendisinin yapabilmesi, hayatını sürdürebilmesi için ve en önemlisi mutlu bir insan olması için uğraşıyorum. Bu projenin büyük bir katkısı var. Zaten uzak bir yoldan da geliyoruz. Ama bizim için uzaklığı önemli değil, bizim için yeterliliği önemli. Diğer özel eğitim hocaları da buraya geldiğinden beri Zeynep'te ilerlemenin olduğunu söylüyor. Zeynep'in konuşma seviyesinin biraz daha ilerlediğini, sosyalleşmenin daha fazla olduğunu gözlemledik. Benim ve kızım için bu projede olmamız mutluluk veriyor" diye konuştu.(DHA)

 

 
Restorana silahlı saldırı: 1 kişi can verdi
 
Büyükşehir'den Kemeraltı Rehberi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Restorana silahlı saldırı: 1 kişi can verdi
İstanbul Avcılar'da adres sorarak restorana gelen 2 kişi iş yerine silahlı ...
Yerel seçime bir hafta kaldı: 1,3 milyon genç ilk kez oy kullanacak
Türkiye'de kayıtlı 61 milyon 441 bin 882 seçmen, 5 yıl boyunca görev yapacak ...
Kar esareti: 145 yerleşim yerine ulaşım yok!
Van'da etkili olan kar yağışı nedeniyle 145 yerleşim yeri, ulaşıma kapandı.
 
Cami avlusunda 'oruç' kavgası!
İstanbul'da cami avlusunda sigara içen kadınlara 'Neden oruç tutmuyorsunuz' ...
Umut tacirlerine darbe!
Aralarında İzmir'in de olduğu Muğla ve Bursa merkezli 6 ilde gerçekleştirilen ...
Gökhan Zan olayında yeni gelişme: 1 kişi tutuklandı
AK Partililerle pazarlık yaptığı iddiasına ilişkin ses kayıtları öne sürülmüş, ...
 
Türkan Saylan'a hakaret soruşturması kapatıldı
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin onursal başkanı merhum Türkan Saylan’a ...
İzmir'de kadına şiddet... Sokak ortasında dövdü!
İzmir'de bir erkek tartıştığı kadını sokak ortasında darbetti. Olay, bir ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neden kısa ömründe üç defa pişman oldu?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden kısa ömründe üç defa pişman oldu?
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva