HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Kasım 2017 Salı - 09:33

İzmir'de devrim gibi karar! Deniz suyundan içme suyu...

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen KentExpo – 4. Şehircilik ve Kent İhtiyaçları Fuarı ile İZSU Genel Müdürlüğü işbirliği ile organize edilen 4. Uluslararası Su Kongresi’nde önümüzdeki yıllarda artacak su ihtiyacı ve alınacak önlemler tartışıldı. 

İzmir de devrim gibi karar! Deniz suyundan içme suyu...

İZSU Su ve Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı Baraj ve Üst Yapı Şube Müdürü Yeter Erten, hazırlanan İçme Suyu Master Planı sonucunda 33 yıl sonra İzmir’in nüfusunun 8 milyonu aşacağını ve buna karşılık su ihtiyacının yıllık Tahtalı Barajı su hacminin (144 milyon metreküp) yaklaşık 6 katına denk gelen 856,58 milyon metreküp olacağının öngörüldüğünü söyledi. 

2 - 4 Kasım tarihleri arasında “Akıllı Şehirlerde Su Yönetimi” temasıyla fuarizmir’de düzenlenen kongrede konuşan İZSU Su ve Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı Baraj ve Üst Yapı Şube Müdürü Yeter Erten ‘2050 İzmir İçme Suyu Master Planı’ hakkında bilgi verdi. 



2045’TE KİŞİ BAŞI 150 LİTRE 
DSİ’nin hazırladığı raporlardan da faydalandıklarını, İzmir’in 2050 yılındaki içme suyu planlaması yapılmasının amaçlandığını ifade eden Erten, şunları kaydetti: 

“Master plan kapsamında birçok mesleki disiplinleri oluşturan ara raporlar hazırlandı. Bunlardan ilki nüfus ve ihtiyaç projeksiyonun belirlenmesi. Nüfusun en yoğun olduğu ve suyun en çok tüketildiği merkez ilçelerde günlük su ihtiyacı hesabında İZSU’nun 2013 yılında faturalandırılmış değerleri ve yine üretim değerlerinden faydalanıldı. Kayıp – kaçak, kamu kurumları, ticari işletmeler gibi diğer etkenlerin düşülmesi sonucunda merkez ilçelerimizde 2013 itibariyle günlük su ihtiyacı kişi başına 94 litre. Daha sonra bunun 2045 yılında günde kişi başına 150 litre sabit kalacağı öngörüldü.” 

2050’DE 8 MİLYONU GEÇECEĞİZ 
Erten, “2050 yılında İzmir’de yapılan nüfus projeksiyonuna göre 8 milyon 177 bin 565 kişi ve buna karşılık su ihtiyacının yıllık 856,58 milyon metreküp olacağı öngörülüyor. Buna tüm özel su talepleri, kamu, hastane, havaalanı, limanlar bu değere dahildir” diye konuştu. 



37 BARAJ 
Araştırmalar sonucunda mevcut barajların yeterli gelmeyeceği konusuna değinen Erten, şöyle devam etti: 

“Master plan çerçevesinde 15 baraj, 3 tane de regülatör önerildi. 37 adet toplam barajın 2050 yılında devreye girmesi öngörülmektedir. Böylece 494. 92 milyon metreküp su sağlamış olacağız.” 

DENİZ SUYUNDAN İÇME SUYU 
Yeni teknolojileri kullanarak deniz suyu arıtma tesisleri önerildiğini kaydeden Erten, şu bilgileri verdi: 

“Deniz suyu arıtma tesislerine körfez içinde değil, dışında iki nokta belirlendi. Bunlardan biri Çeşme yarımadasının güney batısında, Karaabdullah Burnu. 2025 yılında kademeli olarak devreye girmesi amaçlanıyor. Daha ileri tarihlerde ise Foça Yarımadası’nın güneyinde Gediz Deltası’nın kuzeyinde kalan noktada deniz suyu arıtma tesisi öneriliyor. Bu da 2040 ya da 2045 yılında gerçekleşecek. Toplamda 80 milyon metreküplük deniz suyu arıtma tesisinden içme suyu kazanımı önerilmiştir.” 



BEDELİ 6,5 MİLYAR LİRA 
Erten, sözlerini şöyle sonlandırdı: 

“Öngörülen tesislerin hayata geçmesi için yatırım bedelleri de hesaplandı. 2050 yılında tüm tesislerin hayata geçirilebilmesi için gerekli olan yatırım bedelinin 6 milyar 578 milyon 865 bin 838 lira olduğu, su maliyetinin ise metreküpünün 1,44 TL olacağı belirlenmiştir.”

 
Başbakan Yıldırım'dan vize açıklaması!
 
Yolcu otobüsü devrildi: Ölü ve yaralılar var
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aydo 23 Temmuz 2021 Cuma 14:53

müsilajada çare buldum dostlar. temizlemesi sorun diil zaten ama, denizi pisleyenleri radarla tespit edip evlerinden geceyarısı alınıp kafaları zorla müsilaja sokulur ve yedirilirse Allah'ın izniyle boğazağrısı ateş gibi hastalıklara tutulurlar ve bi daha yapamazlar.

Yorumu oyla      2      3  
aydo 10 Temmuz 2021 Cumartesi 18:42

ölüme de çare buldum arkadaşlar. biçok doğal zehri araştıralım. fareler üzerinde deniyelim. dnalar üzerinde filan. kalbin 1000 yıl durmadan atmasını beynin 1000 yıl canlı kalmasını sağlıyan süper bi aşı geliştirelim. Daha sonra hayattan bıkıp ölmek istiyenleri de morfinle bayıltıp tıbbi yolla yaşamına son verelim. Zaten azrailin aldığı can binbir feryatla çıkıyo tatlı tatlı çıkaralım canı. Kokmamamız için de derimizi yüzsünler ve çanta , derimont imal etsinler organları da bağışlarız. geriye kalan şeyleri de petrole çevirtelim.. yaşasın geridönüşüm:)

Yorumu oyla      2      3  
aydo 7 Temmuz 2021 Çarşamba 17:03

tabi bu ortam karanlık ve hava geçirmez olduğundan basıncı tümüyle dengeleme sistemlerine sahip olmalıdır. yoksa basınçtan kısa sürede tüm dünya yaşamını da yitirir ayrıca güneş yerine de ışık kaynakları kullanılacaktır. epey maliyetli bi sistem olur. bunlardan erzurumluları feda etmek lazım geberesiceleri. dünyanın tümünü yaşatır erzurumu imha edersek zaten fetö de bitcektir..

Yorumu oyla      2      3  
aydo 7 Temmuz 2021 Çarşamba 14:22

ahiret olayına karşı da çözüm ürettim arkadaşlar. kıyamet için çok kalın paslanmaz çelikten yapılmış ve içi oksijen üretme cihazlarıyla donatılmış sığınaklar yapılırsa. insanlarımızı da kıyamet günü içine doldurursak dünya yansa bile içerde epey hayatta kalabiliriz ama tüm kenti içine taşımalıyız atmleri. bakkal manav hastane vs... artık dünyamız ora olur.

Yorumu oyla      2      3  
aydo 7 Temmuz 2021 Çarşamba 12:41

fakat efendim o belirttiğim cihazıların filtrelerinin 6 ayda bir bakımdan geçirilmesi , bu süre zarfında da temiz suyun depolanması ve damıtılması gerekmektedir.

Yorumu oyla      2      3  
aydo 6 Temmuz 2021 Salı 20:25

kanalizasyon suyunu iyice arıtıp özel bir göl oluşturmak lazım. tabi diğer göllerle de birleştirilebilir. o sularıda komple cihazlarla tekrar arıtıp süzüp son bir kez daha arıtınca artık içilebilir:)

Yorumu oyla      2      3  
Yağmur suyu 7 Kasım 2017 Salı 23:41

Bugün dünyanın bazı ülkelerinde yağmur suyu kanalizasyona gitmiyor.Ayrı bir sistem yapılmış yağmur suyu oradan oluşturulan göle gidiyor sonra filtre işlemine tabi tutuluyor.Bunu yapanlarda denizlerin doğal yapısını bozmamak için, yağmur suyu kanalizasyona gidince boşyere arıtma miktarının vede maliyetin arttığı söyleniyor.Üzerinde çalışılabilir.

Yorumu oyla      11      5  
Deniz suyu 7 Kasım 2017 Salı 23:32

Projeler gerçekten mantıklı ancak deniz suyunu tuz ve ağır metallerden arıtarak şimdiden sulama suyu olarak kullanmanın 2 avantajı vardır.Yumurta kapıya gelmeden bu konuda tecrübe ederiz, sulama suyu olarak tarımda kullanmaya başladığımızda toprak mineral olarakta güçlenir.

Yorumu oyla      11      5  
muhalif 7 Kasım 2017 Salı 11:38

stratejik plan böyle olur, bilim ve tekniği kullanarak plan yapan izsu yu kutlamak gerekir. İsrail halen denizden içme suyu elde etme projesini uyguluyor.

Yorumu oyla      14      6  
TC misafir 7 Kasım 2017 Salı 11:29

İzmir 8 milyon nüfusa ulaşırsa burası istanbuldan beter olur. Sadece kişibaşına düşen su miktarı azalmayacak, ulaşım, sağlık, güvenlik, işsizlik, gıda... Nüfus planlaması ve göç üzerine acil önlem alınmalı.

Yorumu oyla      16      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foçalılar geçmişi yad etti
Foça Belediyesi, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Foça Şubesi ve Foçalılar ...
Konak Belediyesi'nden örnek uygulama: Çalışanlar sanata doyacak
Konak Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında imzalanan toplu ...
Gaziemir'in Avrupa fatihleri!
Gaziemir Belediyesi Spor Kulübü Boccia Takımı sporcuları Fatih Akkan ile ...
 
Buca’da Cumhuriyet coşkusu bitmiyor
Buca Belediyesi ve Buca Kent Konseyi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Haftası ...
Bornova'da Ata için anlamlı yarış
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği Atatürk’ü Anma Satranç Turnuvası büyük ...
İzmir'de 'Yeniden Sinematek' başlıyor: Caz ve sinema günleri...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Yeniden Sinematek” gösterimlerinin kış sezonuna ...
 
Karşıyaka’ya “Yeni Hayat” geliyor  
Gazeteci-Yazar Tuluhan Tekelioğlu, organ nakli olduktan sonra yeniden ...
Başkan Kocaoğlu'na Kırgızistan'dan konuk
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 4. Uluslararası Su Kongresi ...
Balçova'da Cumhuriyet'in Çocukları Tenis Turnuvası'nda ödül günü
Balçova Belediyesi ve Egeli Tenis Veteran Derneği’nin düzenlediği Cumhuriyet’in ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva