HABERLER>EKONOMİ
6 Temmuz 2016 Çarşamba - 08:16

İzmir’de büyük buluşma: D-8 zirvesi!

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yıllık ticaret hacmi 500 milyar dolara yaklaşan D-8 (Devoloping 8 Countries) üyesi 8 ülkeden, 40 ticaret ve sanayi odası başkanın 20 Ekim 2016'da İzmir'de bir araya geleceğini ve "D8 Oda Başkanları Zirvesi" düzenleneceğini söyledi.

İzmir’de büyük buluşma: D-8 zirvesi!

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya'nın 1997 yılında İstanbul'da yapılan devlet ve hükümet başkanları zirvesinde D-8'i oluşturduğunu söyledi. Demirtaş, "D-8'in kuruluş amacı, geniş bir nüfus ve coğrafi alanı temsil eden 8 ülke arasında ticaret ilişkilerinde yeni fırsatlar yaratmak, somut ortak projeler ile ekonomik işbirliğini geliştirmek. Gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisindeki durumlarını güçlendirmek de bir diğer önemli amaç" dedi. D-8 içinde yer alan ülkelerin aynı zamanda İslam İşbirliği Örgütü'nün de üyeleri olduğunu belirten Demirtaş, D-8 ülkelerinin doğal kaynakları, kalabalık nüfusları ve potansiyel pazarları nedeniyle kendi bölgelerinde önemli konumda bulunduklarına dikkat çekerken, organizasyonun sekretaryasının da İstanbul'da olduğunu söyledi.

Demirtaş, D-8 Genel Sekreteri Seyed Ali Mouhammed Mousavi'nin geçen mart ayında İTO'ya yaptığı ziyarette, D-8 ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2018'de 500 milyara çıkarılmasını hedeflendiğini söylediğini hatırlatarak, "Ben de Sayın Mousavi'ye bu yıl içinde İzmir'de D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları Toplantısı düzenlemeyi teklif ettim. Sayın Genel Sekreter de kabul edince çalışmalara başladıkö diye konuştu. Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hedefe ulaşmanın en önemli yolu işadamları ve iş dünyasıyla yakınlaşmaktan geçiyor. Bunun için tüm D-8 üye devletlerinin ekonomik olarak en büyük 5 kentinin ticaret ve sanayi odası başkanlarını İzmir'e davet ederek, 20 - 21 Ekim 2016 tarihlerinde "D-8 Ticaret ve Sanayi Odaları İzmir Toplantısı'nı düzenleyeceğiz. 5 ülkeden, 40 kentin, 40 oda başkanı İzmir'de buluşacak. Ticaret odalarının gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine ve küresel ticarete katkılarını görüşerek şehirlerimiz ve ülkelerimiz arasındaki işbirliği fırsatlarını ele alacağız, ticaretimizi nasıl arttırabileceğimizi tartışacağız. Eğitim, bilim ve teknolojide işbirliğini de görüşeceğiz. Gelecek olan heyetler ile üyelerimiz ikili görüşmeler yapma imkanı bulacak. Toplantının sektörel işbirlikleri, proje ortaklıkları, ihracat ve ithalat fırsatlarının arttırılmasına katkıda bulunmasının yanı sıra kültür, sosyal ve turizm alanlarına da olumlu yansımaları olacaktır. Ve elbette İzmir'in tanıtımına da çok büyük katkısı olacak."

D-8 NEDİR?
D-8'lerin bayrağında yer alan 6 yıldızın D-8'in temel ilkelerini sembolize ediyor. 6 temel ilke şöyle: Savaş değil barış, çatışma değil diyalog, çifte standart değil adalet, üstünlük değil eşitlik, sömürü değil adil düzen, baskı ve tahakküm değil insan hakları, hürriyet ve demokrasi… (dha)

 
İzmir esnafı yeni teşvik paketine nasıl bakıyor?
 
Altın bayram dinlemiyor: Çeyrek uçuşta!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir esnafı yeni teşvik paketine nasıl bakıyor?
Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı teşvik paketini değerlendiren İESOB Başkanı ...
Bakan Zeybekci’den Suriyelilere vatandaşlık yorumu
Ekonomi Bakanı, "Dünyada terörle herhangi bir şekilde bulaşıklığı olmayan, ...
Tariş Başkanı Çetin’den zeytine reçete!
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Çetin, ...
 
Moody's'ten 'Türkiye-İsrail uzlaşısı' açıklaması
Moody’s'ten yapılan açıklamada, İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ...
ETİK’ten Yunanistan isyanı
Türkiye’nin en önemli turizm beldelerinden Çeşme'ye ilişkin olumsuz algı ...
Suriyelilere çalışma izni rağbet görmedi!
Vatandaşlık hakkı verilmesi gündeme gelen Suriyelilerin, daha önce aldıkları ...
 
Zeytinyağında çifte fiyat darbesi!
‘Altın sıvı' olarak tanımlanan, anayurdu Anadolu olan zeytinyağında içinde ...
Flaş! Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı
Haziran ayında TÜFE yüzde 0,47 ÜFE yüzde 0,41 arttı. Yıllık enflasyon ...
Esnafa çifte etki: Tatil turizm sektörüne yaradı ama…
Turizmde yaşanan kaybın yaralarını sarmak için alınan 9 güne çıkarılan ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva