HABERLER>EKONOMİ
4 Temmuz 2016 Pazartesi - 10:47

Suriyelilere çalışma izni rağbet görmedi!

Vatandaşlık hakkı verilmesi gündeme gelen Suriyelilerin, daha önce aldıkları 'çalışma iznine' rağbet etmedikleri ortaya çıktı.

Suriyelilere çalışma izni rağbet görmedi!

İzmir, ülkelerindeki iç karışıklıklardan kaçan Suriyelilerin, Avrupa ülkelerine geçmek ve yerleşip çalışmak için en çok tercih ettiği illerden birisi oldu. Suriyeliler, İzmir'de de, özellikle ülkelerinde, yaptıkları meslekleri ayakkabıcılığa devam etti. Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi ile çevresindeki 4 bin 800 imalathanede, Suriyeliler, üretim yapmalarının yanı sıra imalathane açıp ayakkabı malzemeleri de sattı. Ancak yapılan tüm bu faaliyetler, kayıt dışı yürütüldü. Bu nedenle, kentteki sektör temsilcilerinden de sık sık bu kişilere 'çalışma izni' verilip kayıt dışılığın önlenmesine yönelik çağrılar geldi.

KARAR İLK GÜNLERDE HEYECAN YARATTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın geçen ocak ayında Suriyelilere 'çalışma izni' vereceği kararı, 'sığınmacı' konumundaki Suriyeliler, hem de ayakkabı imalatçıları arasında heyecan yarattı ve olumlu bulundu. Ancak, aradan geçen yaklaşık 6 ay sonrasında, bu heyecandan eser kalmadığı İzmir Ayakkabıcılar Odası'nın rakamlarıyla ortaya çıktı.

Ayakkabıcılık sektöründe çalışan yaklaşık 3 bin 500 Suriyeliden, sadece 550'sinin kayıt altına girmek için başvurduğu ifade edildi. Gerek Suriyelilerin, kayıt altına girip yerlerinin bilinmemesi, gerekse de imalat sahiplerinin isteksizlikleri üzerine bu tablonun ortaya çıktığı ifade edildi. İşyeri sahiplerinin sigorta primi, Suriyelilere özel sağlık sigortası gibi masraflardan kaçındıkları, ucuz iş gücü olarak gördükleri için böyle bir durumun yaşandığı aktarıldı.

Kayıt dışı eleman çalıştırdıkları için eskiden yüksek para cezaları ödemek zorunda kalan imalatçıların, çalışma izniyle ilgili geçiş sürecinden dolayı denetimlerin azalmasını da fırsat bilip yine böyle bir yaklaşım gösterdikleri öne sürüldü.

ODA BAŞKANINDAN TEPKİ

Yaklaşık 1170 üyesi bulunan ve çalışma izni kararını en çok destekleyen kişilerden olan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, ortaya çıkan duruma tepki gösterdi. Geçen yıl bölgelerinde 4 bin 500 civarında Suriyeli işçin olduğunu, ancak bunların bir bölümünün Avrupa ülkelerine geçtiğini bir bölümünün de sektör değiştirdiğini anlatan Yalçın Ata, şunları söyledi:

"Çalışma izninin verilmesi, herkesin kayıt altına alınmasını sağlayacaktı. Ama aradan geçen sürede 550 Suriyeli kayıt yaptırdı. Kimisi kendisi istemedi, kimisini de imalatçılarımız istemedi. Çünkü ek maliyet gelecekti, bundan kaçındılar. Şu anda kayıt dışı işçi çalıştırılması, devam ediyor. Hatta bazı Suriyeliler kendileri imalat kurdu. Bunların da ne bizim odaya ne de devlete kayıtları var. Eskiden kayıt dışı adam çalıştırdıkları için yüksek oranda ceza ödeyenler vardı. Ama bakanlık müfettişleri bu yöndeki denetimlerini çalışma izni düzenlemesinden dolayı iyi niyetli olarak biraz esnetti. İmalatçılar da bunu kullanma yoluna gitti. İşçilerin kayıt altına alınması, sektörün daha kaliteli üretim yapmasını sağlardı." (dha)

 
AYM'den CHP'nin başvurusuna ret!
 
Başbakan açıkladı: Madde madde yeni teşvik paketi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Zeytinyağında çifte fiyat darbesi!
‘Altın sıvı' olarak tanımlanan, anayurdu Anadolu olan zeytinyağında içinde ...
Flaş! Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı
Haziran ayında TÜFE yüzde 0,47 ÜFE yüzde 0,41 arttı. Yıllık enflasyon ...
Esnafa çifte etki: Tatil turizm sektörüne yaradı ama…
Turizmde yaşanan kaybın yaralarını sarmak için alınan 9 güne çıkarılan ...
 
Bakanlık Serdal Adalı’ya Alaçatı’daki 'altın arazi'yi tahsis etti!
Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Jokey Kulübü eski Başkanı Serdal Adalı’nın ...
Tescil tamam: Boyoz resmen bir İzmir markası!
İTO’nun Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuru neticelenirken Osmanlı ...
Kuşadası esnafı 9 günlük tatille nefes alacak!
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nda, doluluk oranı geçen ...
 
Ege ihracatı 20 ay sonra o sınırı geçti!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Haziran ayında 1 milyar 14 milyon 270 ...
MÜFED Başkanı Nasır: Dönüşüm bir an önce başlamalı
MÜFED Başkanı Nasır, birinci derecede deprem kuşağı içinde yer alan ve ...
Türkiye Rusya’da 24 saatte 1 numara oldu!
Rusya'nın Türkiye'ye yönelik turizm yasağının kalkmasının ardından ilginç ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva