HABERLER>EKONOMİ
2 Temmuz 2016 Cumartesi - 09:41

MÜFED Başkanı Nasır: Dönüşüm bir an önce başlamalı

MÜFED Başkanı Nasır, birinci derecede deprem kuşağı içinde yer alan ve yüzde 85'e yakın kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan İzmir'de olası büyük bir deprem öncesinde yapı stoğunun güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

MÜFED Başkanı Nasır: Dönüşüm bir an önce başlamalı

Müteahhitler Federasyonu Başkanı (MÜFED) ve İnşaat Mühendisi Necip Nasır, son dönemde Marmara ve Ege Denizi'nde yaşanan fay hareketlerinin, Türkiye'nin deprem bölgesinde olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattığını söyledi. Nasır, birinci derecede deprem kuşağı içinde yer alan ve yüzde 85'e yakın kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan İzmir'de olası büyük bir deprem öncesinde yapı stoğunun güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Kentsel dönüşümün ada bazında bölgesi ile bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, yürürlükte iki yasa bulunduğunu ve bunun da çift başlılığa yol açtığını savundu. “Türkiye'de kentsel dönüşümün en fazla konuşulduğu il İzmir olmasına rağmen, konunun aktörleri gerekli çalışmaları tamamlayıp faaliyete geçememişlerdir" diyen Nasır sözlerini şöyle sürdürdü: “Çözüm olarak 6306 sayılı yasa ile 5393 sayılı yasanın 73'üncü maddelerini birleştirerek çift başlılığı ortadan kaldırıp, 6306 sayılı yasanın eksikliklerini giderecek yeni bir yasa yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörlerin uyumlu ve birlikte çalışması önem taşıyor. İzmir'in kentsel dönüşümdeki en büyük eksiği, geleceğe yönelik hala bir master planına sahip olmamasıdır. Üst ölçekli planlar ile alt ölçekli planlar birbiri ile uyumlu değil."

İzmir'in geleceğini belirleyecek, bölgesi ile bütüncül planların yapılması önem taşıdığına vurgu yapan Nasır, "Planlama yetkisi yeni bir kanun ile yerel yönetimlere verilmeli, ancak onlara da 2 - 3 yıl gibi bir süre tanınmalı. Planlamaların süresi içinde tamamlanmaması durumunda yetkiler bakanlığa devredilmeli" dedi.



"KENTSEL DÖNÜŞÜM YERİNE BİNA YENİLEME YAPILIYOR"

Doğru planlama yapılamadığı için İzmir'de yeni arsa üretilemediğinin de altını çizen Necip Nasır, bunun da müteahhitleri kentsel dönüşüm adı altında yık - yap sistemine yönlendirdiğini, ancak bunun kentsel dönüşüm değil, bina yenileme olduğunu dile getirdi.

Yık - yap mantığıyla, kentin beton yığınlarına dönüşeceği uyarısında bulunan Necip Nasır, “Bugüne kadar İzmir'de yık - yap kapsamında 22 bin 958 bina inşa edilmiş durumda. Kentsel dönüşüm adı altında kenti beton yığınına çevirdik. İzmir olarak bir an evvel, önümüzdeki 20, 30 hatta 50 yılı planlamamız gerekiyor" diye konuştu.

Kentsel dönüşüm yaparken, hem müteahhitleri hem de ev sahiplerini tatmin edecek çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Necip Nasır, çözümün tek taraflı bakış açısıyla mümkün olamayacağını sözlerine ekledi.

 
İzmir’de yalnız yaşayan adamın hazin sonu
 
Bornova’da dayanışmanın gurur gecesi!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 2 Temmuz 2016 Cumartesi 12:58

O zaman bir zahmet elinizi taşın altına koyup belediyenin açtığı Uzundere ihalesine siz katılsaydınız...

Yorumu oyla      11      5  
2 Temmuz 2016 Cumartesi 12:50

Aceleye gerek yok! Yavaş yavaş , yüzde yüz anlaşarak , yerinde dönüşüm ile 2071' de kentsel dönüşüm tamamlanacak. 😀😃😄

Yorumu oyla      11      5  
2 Temmuz 2016 Cumartesi 12:16

İzmir' de kentsel dönüşümü yapacak yerel bir yönetimin olduğunu düşünmüyorum. Bazıları hariç ilçe belediyelerinin zaten öyle bir derdi de yok! Özelikle Konak Belediyesi. Şehrin en merkezi yeri ama bir tane doğru düzgün projesi yok. Gelmiş geçmiş hangi başkanın bir tane elle tutulur projesi var ? 40 yıldır çivi çakılmayan bölgeler var. Kaldırım değiştirmekle, yolları süpürmekle belediyecilik olmaz. Konak halkı olarak size oy veriyorsak başarılı olduğunuz için değil. Bunu unutmuş olmamalılar. Sema Pektaş yeni belediye binası yapacağım dedi ama neredeyse görev süresi bitecek ama ortada daha bina yok. Alt tarafı bir bina. Bir idari binayı yapmak yıllar sürmemeli. Gültepe için imar planları yapılıyor. Kentsel dönüşüm projesi var mı diyorlar ancak cevap yok. Niye yok ? Bugün diğer bir haberde kaledeki yıkılan gecekondular ile önceki hali gösterilmiş de '300 bin' konutun yıkılması gereken İzmir' de kalede yaklaşık 2500 gecekondunun yıkılmasını yıllardır 'işte kentsel dönüşüm böyle yapılır' diye gösteriliyor. İyi güzel de diğerleri ne olacak ? 5-10 yılda 2-3 bin gecekondu yıkmakla mı bu şehir değişecek ? Bayraklı kentsel dönüşüm projesi ne oldu ? Olmuyorsa proje iptal niye edilmiyor ? Ege Mahallesi projesi ne oldu? Hilal böyle mi kalacak ? Buralar şehrin ücra bir köşesi değil, şehrin tam göbeği ve çoğu kaçak. Niye yıkılmıyor ? Ege Mahallesi için bir proje yapıldı ama yıllardır icraat yok. Niye yok ? 50-100 tane gecekondu yıkılıp yerine proje yapamıyorsanız bu işi bırakın. Bakanlık. Koskoca bakanlığın İzmir' de bir tane dönüşüm projesi yok. Hep diyorlar 'İzmir bizde olsa uçuşa geçer!' diye de Karabağlar kentsel dönüşüm projesini bakanlık olarak yapamayanlar belediye ile mi yapacak ? Yeşildere güzergahı temizlenecekti o da laf da kaldı.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye Rusya’da 24 saatte 1 numara oldu!
Rusya'nın Türkiye'ye yönelik turizm yasağının kalkmasının ardından ilginç ...
İTO Başkanı Demirtaş: İhracatta kıpırdanma var ama...
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Mayıs ayında ...
Petkim’den limana 900 milyonluk takviye
Nemrut Körfezi’nde liman yatırımlarına hız katan Petkim, limanı revize ...
 
‘Çukur’ Mazhar Zorlu Holding’i genel kurula götürdü: İlk iş borçları ödemek!
‘Basmane Çukuru’ tartışmalarında projenin ilk sahibi Kemal Zorlu’nun TMSF ...
Yalvarırım satmayın!
Gönül Soyoğul sordu, TARKEM Başkanvekili Uğur Yüce Kemeraltı’nın yarını anlattı…
Arçelik'ten 258 milyon dolarlık satın alma
Arçelik A.Ş, dünyanın altıncı büyük nüfusuna sahip Pakistan'ın lider beyaz ...
 
Elektiriğe zam olacak mı
EPDK, 2016 yılının üçüncü çeyreğinde elektrik faturalarına yansıyacak ...
Osmangazi Köprüsü Erdoğan’ın müjdesiyle açıldı
İstanbul ile İzmir arasındaki ulaşım süresini 9 saatten 3 buçuk saate ...
Flaş! Rusya'dan 'Türk Akımı' açıklaması
Kremlin, ''Türk Akımı'' projesinin devamını konuşmak için şu an erken olduğunu belirtti.
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva