HABERLER>EKONOMİ
4 Temmuz 2016 Pazartesi - 11:44

ETİK’ten Yunanistan isyanı

Türkiye’nin en önemli turizm beldelerinden Çeşme'ye ilişkin olumsuz algı yaratılmaya çalışılmasına tepki gösteren Egeli turizmciler, Yunan adalarıyla Çeşme'nin fiyat yönünden karşılaştırılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

ETİK’ten Yunanistan isyanı

İşler, ülkede bu kadar sıkıntı varken tatil için Yunan adalarına gitmenin doğru olmadığını savundu. Turizm beldesi Çeşme'nin ülkenin gözbebeği, tüm Doğu Adeniz'in ve Ege'nin incisi olduğunu vurgulayan ETİK Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Yunan adalarıyla Çeşme'yi karşılaştırmanın büyük haksızlık olduğunu söyledi.

"Çeşme'de bir yemeğin 900 lira, Yunan adalarındaysa 300 lira olduğunu, Yunan adalarına gidip yemek yemenin doğal olduğunu söylüyorlar" diyen İşler, Çeşmeli turizmcilerin "Yerli müşteriyi kazıklıyor, kandırıyorlar" diye yaftalanmak istendiğini dile getirdi. ETİK Başkanı Mehmet İşler, Türkiye'de ve Çeşme'de işletmecilerin kira, stopaj, personel için SGK primi, geçici vergi, kredi kartına komisyon, Türkiye'nin en pahalı su parasını, kanalizasyon için atık su parasını, bunların yanında bir de özel tüketim vergisi ödediğini anlattı. Türk turizmcinin tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini söyleyen İşler, şöyle konuştu: "Türk işletmeci balıkçıdan faturasız balık alıp satamıyor. Çünkü ilçe Gıda Tarım Müdürlüğü'nden teftişe geldiğinde dolabına koyduğu balığın faturası yoksa kaçak muamelesi görüyor, ceza görüyor. Yunanistan Avrupa Birliği ülkesi. Ülkemizde yüzde 18 olan Katma Değer Vergisi'nin bu ülkede yüzde 5 olduğunu hatırlatırım. Türk turizmcisi ile Yunan turizmcinin yükü ve yükümlülükleri aynı değil. İşin özü haksızlık burada. Yunan turizmci balıkçıdan balık alıp satıyor. Hatta Senegal'den çok ucuza deniz ürünleri ithal ediyor. Yunan adasındaki işletmeci içme suyu parası ödemiyor, atık su bedeli ödemiyor. Atık sularını olduğu gibi adadan denize veriyor. Kanalizasyon, atık su parası ödemiyor. Kredi kartından tahsilat yapmıyor, parayı peşin alıyor. Aldığı paraya karşılık herhangi bir belge de vermiyor. Özel tüketim vergisi yok. Verdikleri hizmet ve kalite de bizimki gibi değil. Yunanistan'daki şartları bizim önümüze koysunlar, biz o fiyatlardan daha aşağıya hizmet veririz."Vergisiz, kayıt dışı, illegal çalışarak daha iyi fiyat verilebileceğini söyleyen Mehmet İşler, "Ama biz devletimize bağlıyız. Yasalara, yönetmeliklere bağlı kalmak istiyoruz. Anlaşılan, Çeşmeli esnaf, otelci, konaklamacı kardeşlerimiz her şeyi yasal olarak yerine getirmenin maliyetini, bedelini böyle ödeyecek. Ama biz hukuk içinde kalmaya, devletimize vergiyi ödemeye, yükümlülüklerimizi yerine getirmeye devam edeceğiz."

Çeşme'ye yapılanın haksızlık, adaletsizlik olduğunu anlatan İşler, şu görüşleri dile getirdi: "Çeşme'ye yapılan bu haksızlığı daha fazla dillendirmemek gerek. Çeşme yanlış algılanıyor. Burada sektöre ve Çeşme'ye yapılan haksızlık bu karşılaştırmadan kaynaklanıyor. Lütfen sapla samanı karıştırmasınlar. Müşteri, misafir, yerli turistik kazıklanıyor imajını, yaftasını üstümüze yapıştırmamaları lazım. Müşteri kazıklanıyor yaftası sektöre büyük haksızlık. Ülkenin gözbebeği turizm beldemiz Çeşmemize yazık, günah oluyor." (dha)

 
Başbakan açıkladı: Madde madde yeni teşvik paketi
 
Sur şehidinin babasından duygulandıran sözler
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Dursun Öztürk 5 Temmuz 2016 Salı 12:06

Türkiyede müşteriye yolunacak kaz muamelesi yapılan tek yer. Sözü edilen vergiler ve diğer ödemeler Türkiye'nin her işletmesinde ödeniyor. Siz ayrı ve özel kanunla yönetilmiyorsunuz.

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Suriyelilere çalışma izni rağbet görmedi!
Vatandaşlık hakkı verilmesi gündeme gelen Suriyelilerin, daha önce aldıkları ...
Zeytinyağında çifte fiyat darbesi!
‘Altın sıvı' olarak tanımlanan, anayurdu Anadolu olan zeytinyağında içinde ...
Flaş! Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı
Haziran ayında TÜFE yüzde 0,47 ÜFE yüzde 0,41 arttı. Yıllık enflasyon ...
 
Esnafa çifte etki: Tatil turizm sektörüne yaradı ama…
Turizmde yaşanan kaybın yaralarını sarmak için alınan 9 güne çıkarılan ...
Bakanlık Serdal Adalı’ya Alaçatı’daki 'altın arazi'yi tahsis etti!
Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Jokey Kulübü eski Başkanı Serdal Adalı’nın ...
Tescil tamam: Boyoz resmen bir İzmir markası!
İTO’nun Türk Patent Enstitüsü’ne yaptığı başvuru neticelenirken Osmanlı ...
 
Kuşadası esnafı 9 günlük tatille nefes alacak!
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nda, doluluk oranı geçen ...
Ege ihracatı 20 ay sonra o sınırı geçti!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Haziran ayında 1 milyar 14 milyon 270 ...
MÜFED Başkanı Nasır: Dönüşüm bir an önce başlamalı
MÜFED Başkanı Nasır, birinci derecede deprem kuşağı içinde yer alan ve ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Zehirli kurşundan nasıl kurtuldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Neşeye övgü!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva