HABERLER>EKONOMİ
7 Nisan 2018 Cumartesi - 08:58

İzmir’de 5 bin esnaf kepenk kapatıyor!

Tekel bayileri 22.00’de başlayan alkol satışını protesto etmek için 26 Nisan 2018 günü kepenk kapatacak. İzmir’de 5 bin esnafın eylem yapması bekleniyor.

İzmir’de 5 bin esnaf kepenk kapatıyor!

Mehmet Emin AL / EGEDESONSÖZ- Hükümet tarafından 2013 yılında tekel ürünlerinin satışına ilişkin yaptığı değişiklik ile tekel bayileri saat 22.00’dan sonra alkol satamıyor.

Yıllardan beri bayilerin alkol satış saatinin 24.00’e çekilmesine ilişkin bürokratlarla yapılan görüşmeler sonuç vermeyince, tekel bayileri bireysel olarak kepenk kapatma kararı aldı. 

“BAYİLERİ HAKLI AMA BİZ ODA OLARAK YOKUZ”
İzmir’de bulunan yaklaşık 5 bin tekel bayiinin de ülke genelinde 26 Nisan günü kepenk kapatma eylemine katılacakları beklenirken İzmir Bakkallar ve Bayiler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Bağcı konuya ilişkin açıklamada bulundu. Başkan Emin Bağcı, eylemin bireysel olarak doğru ve haklı bulduğunu ancak OHAL ve 5362 Sayılı yasa gereği söz konusu eylemi örgütleme ve yönetme gibi bir durumlarının olmadığını ifade etti.

Başkan Bağcı,  “Arkadaşlarımızın bu eylemini haklı buluyorum. Türkiye’nin 81 ilinde bu mağduriyet var. Gerçekten mağdurlar. İzmir gibi bir yerde güneş saat 21.00’de batıyor. İnsanların alkol almak istedikleri bir saatte alkol yasağı başlıyor. En azından 24:00’e çekilmesi daha doğru olur esnaf açısından. Kepenk kapatma kararını bireysel olarak doğru buluyorum. Seslerini duyurmak için bu yönteme başvurma gereği duymuşlar ki buna hakları var. Ancak biz oda olarak böyle bir eylemin kararını alıp örgütleyemeyiz ve süreci üstlenemeyiz. Hem OHAL engeli hem de yasal olarak mümkün değil. Oda olarak biz üst düzey görüşmelerle var olan mağduriyeti giderme çabasındayız” dedi.  

KEPENK KAPATMA GEREKÇELERİNİ MADDE MADDE SIRALADILAR:
Türkiye Tekel Bayileri Platformu tarafından yapılan "NEDEN KAPATIYORUZ!" başlıklı açıklamada "Bizler bu ülkede vergisini veren, ticaretini yapmaya çalışan tekel bayileriz. Son 10 yılda sayımız ciddi bir oranda azalmıştır. Buna karşılık her köşe başında faaliyet gösteren zincir market sayısında son 1 yılda yüzde 13 artış sağlanmıştır. Artık dayanacak gücümüz kalmamıştır. Bu başlıca sebeplerden ötürü bizler saat 22.00’da uygulanan alkol satış yasağının saat 24.00’e uzatılması için kepenk kapatıyoruz" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada kepenk kapatma gerekçeleri madde madde sıralandı. İşte o gerekçelerden bazıları:

* Haksız rekabet içinde kaybolan küçük esnaf için KEPENK KAPATIYORUZ!

* Alkol satış yasağı sebebiyle 22.00’dan sonra alkol vermediğimiz müşterilerin darbına maruz kaldığımız için KEPENK KAPATIYORUZ!

* Her sene sigara ve alkole uygulanan zamdan dolayı sahte içki ve kaçak sigaralara artan rağbet yüzünden KEPENK KAPATIYORUZ!

* Kırmızı ışıkta geçip insanların canına kasteden sürücü 235 TL, uyuşturucu madde satarak insanların sağlığını hayatını tehlikeye atan şahıslar 167 TL ceza öderken, vergisini ödeyip sattığımız bir biradan en az 37 bin TL ceza ödememek için KEPENK KAPATIYORUZ!

* Sokak aralarına kadar giren zincir marketlerin uygulamış olduğu fiyat politikaları yüzünden bu haksız rekabet ortamında mücadele gücümüz kalmadığından KEPENK KAPATIYORUZ!

* Saat 22.00’dan sonra alkol satış yasağını fırsata çevirmek isteyen art niyetli kişilerin esnafı sivil polisiz diye kandırmasından dolayı KEPENK KAPATIYORUZ!

* Bazı illerimizde emniyetin görev ve yetkilerini orantısız kullandığını gözlemlediğimiz için KEPENK KAPATIYORUZ!

* Trol ile balık avlamanın cezası 1750 TL ve hayvana tecavüz işkence bile kabahatler kanununa giriyor haksız emsalsiz cezalara dur demek için KEPENK KAPATIYORUZ!

* Televizyonlarda sigara ve alkol görüntüleri mozaiklenirken silahların alkole nazaran zararsızmış gibi gösterilmesi akıl tutulmasıdır. Silah yakalatmak ufak para cezası ama 22.00’den sonra alkol satarken yakalanmak 36.758 TL olduğu için KEPENK KAPATIYORUZ!

 
Yorgancılar resmen açıkladı: Yeniden adayım!
 
Hatay Amanos Dağları’nda 8 terörist öldürüldü
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALPEREN ÖZTÜRK 10 Nisan 2018 Salı 11:16

esnafın sorununu çözme konusunda gerekli yasaları oda mı çıkaracak, saçmalamışsın Hasan arkadaş. perakendeciler yasası yıllardır çıkmayacak, gerekli yasalarla küçük esnaf korunmayacak suçlu oda vs sivil toplum örgütleri olacak. çözüm sinirle öfkeyle mantıksız şeyler yapmak değil, bir olup beraberce çözüm üretmektir. bizler esnaf olarak umudumuzu kaybetmeyelim.

Yorumu oyla      11      5  
eziz.. 8 Nisan 2018 Pazar 00:04

tekel büfeleri kapatılsın...küçük esnaf kalmasın..zaten geliri yok boşuna kürek çekmesin....başka iş yapsın..sokaklarda yaşıyanlar büfelere artık saldırmaz.sokaklarda yaşıyanlara iş verilsin.bedenen,..tarım,ziraat,hayvancılıkta çalışsın.,gece dışarda kalmasınlar...

Yorumu oyla      9      5  
Kaçağa engel ol 7 Nisan 2018 Cumartesi 14:03

Heryerde açılan tütüncü-nargileci gibi dükkanlar kaçak sigara satıyor.Tekel bayileri sesini çıkaramıyor.Kaçak sigaranın terör örgüt bağlantısı varsa bu daha da garip.

Yorumu oyla      11      5  
Bucalı.... 7 Nisan 2018 Cumartesi 09:58

Esnafa canı gönülden tam destek.Adaletli birşeyler oluncaya kadar mücadeleye devam

Yorumu oyla      12      5  
Efe 7 Nisan 2018 Cumartesi 09:42

Esnaf odası sizi satmış geçmiş olsun

Yorumu oyla      11      5  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 7 Nisan 2018 Cumartesi 09:20

Esnaf odaları kepenk kapatsa daha iyi olacak. Üyelerden sadece aidat topla,oda başkanlığına seçil bir ömür boyu oda başkanlığını bırakma sonra bakkal eylem yapacak biz eyleme katılmıyoruz de. Kapatsın kardeşim devlet ne kadar oda varsa kapatsın. Bu odaların üyelerine zerre kadar faydası yok.Esnaf olarak bıktık artık oda başkanı beslemeye.

Yorumu oyla      11      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siyaset yapma hedefim yok!
İzmir Karşıyaka’dan AK Parti’nin il delegesi olarak gösterilen Folkart ...
İki şeker fabrikasının yeni sahipleri belli oldu
Şeker fabrikaları özelleştirilme sürecinde ihalesi gerçekleştirilen ilk ...
Kestelli yeniden başkan!
İzmir Ticaret Borsası Organ Seçimleri tamamlandı. Seçimlerde yönetim kurulu ...
 
Demirtaş'a 78 milyonluk şok!
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın 78 milyona satın aldığı ...
Bakan Ağbal'dan esnafa KDV müjdesi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ağbal, ...
DİSK Bölge Temsilcisi Sarı, KHK sürecini anlattı: Bu başarı örgütlü işçi sınıfınındır!
Memiş Sarı, “Süreçte diğer sendikaları alanda göremedik. Yalnız kaldık. ...
 
Doların ateşi düşmüyor: Yeni rekor!
Dolar kuru yeni günde 4.0664 TL seviyesini görerek tarihi rekorunu yeniledi. ...
EBSO Başkanı Yorgancılar: İhtiyacımız çalışkan olmak'
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
EBSO’da 3. Yorgancılar Dönemi’ne doğru: Yönetim için kimlerin ismi geçiyor?
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyeleri, 2018-2022 döneminde İzmir ve ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva