HABERLER>EKONOMİ
6 Nisan 2018 Cuma - 14:33

Demirtaş'a 78 milyonluk şok!

İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın 78 milyona satın aldığı Bornova’daki 135 bin metrekare askeri alanın planı 4. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Kararda, “Yapılanlar şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırıdır" denildi.

Demirtaş a 78 milyonluk şok!

EGEDESONSÖZ- İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın Toplu Konut İdaresi’nden (TOKİ) 78 milyon TL para ödeyerek satın aldığı Bornova Doğanlardaki (eski askeri araziler) için yapılan imar planları iptal edildi. İzmir 4. İdare Mahkemesi daha önce yürütmesini durdurduğu planları İzmir Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonrasında tamamen iptal etti. Mahkeme, gerekçeli kararında birçok konuya açıklık getirirken yapılan çalışmanın şehircilik ilkelerine, imar mevzuatına, plan yapma tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğunun da altını çizdi.

SÜREÇ NASIL İŞLEDİ?
Mülkiyeti maliye hazinesine ait Bornova Doğanlar Hacılarkırı’ndaki askeri bölge için önce plan çalışmaları yapıldı. Büyükşehir ve Bornova Belediyesi’nin imar planlarında “yeşil hat bölgesinde” kalan yerler için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı planlama yaptı. Kentsel gelişme bölgesi olarak ilan edilen 135 bin metrekare arazi için işlemler bakanlık düzeyinde tamamlandı. TOKİ, daha sonra değeri milyonlarca lirayı bulan arazisi satışa çıkarttı. Satış sonrası bölgeye sanayi sitesi yapmayı planlayan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da 78 milyon TL para ödeyerek araziyi satın aldı.

Gelişmeler üzerine, “toplu işyerleri, ibadet alanı, belediye hizmet alanı, akaryakıt-LPG istasyonu ve park kullanım” alanı getiren yeni plan için TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi doğrudan dava açtı. Ardından, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi de davaya müdahil oldu.  Açılan dava sonrasında mahkemede bakanlık ile birlikte TOKİ ve Demirtaş’ın sahadaki çalışmalarını yürütecek olan S.S Kemalpaşa İş Merkezleri Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi de ‘davalı müdahil’ statüsünde yer aldı.

SAVUNMA YAPTILAR
Mahkemenin taraflardan istediği savunmalar dava dosyasında yer alırken Demirtaş’ın avukatları, “Usul yönünden, uyuşmazlığa konu taşınmazın mülkiyetinin TOKİ olduğu, davacının doğrudan şahsi, meşru ve aktüel menfaatinin bulunmadığını” belirterek davanın ret edilmesini istedi.  Ayrıca, İzmir’de küçük sanayi siteleri ve toplu işletmeler şeklinde sanayi sitelerine ihtiyaç duyulduğu, bunda da kamu yararının bulunduğunu vurguladı. Yine, konut dışı kentsel gelişme alanı olarak planlanmış bölge için sosyal donatı alanı bulunmadığı, otopark da ayrıldığı ifade edildi.

Şehir Plancıları ve Mimarlar Odası da yaptıkları savunmada, kamu yararı ilkesinin yok sayıldığını anlatırken kamuya ait alanların rant kapısı haline getirildiğini, kentsel çalışma alanının 37 dönümden 52 dönüme çıkartıldığını, yeşil alan miktarının 70 dönümden 33 dönüme kadar düşürüldüğünü söyledi.

BORNOVA EN UYGUN
Demirtaş’ın öncülüğünde kurulan S.S Kemalpaşa İş Merkezleri Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi savunmasında, planlara aykırı davranmadıklarını belirtirken, “çarpık kentleşmeye neden olan, günümüzün gerekli koşullarını sağlamayan altyapı sorunlarının olduğu sanayi sitelerinin önüne geçmek için yapılacak KOBİ düzeyindeki firmaların çalışabileceği en uygun yer Bornova’dır. Bu tür firmalara hizmet edebilecek en iyi alan buralarda bulunmaktadır. Bölgede toplu iş yerleri bulunacaktır” ifadelerini kullandı.

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI
Bilirkişi raporlarının da yer aldığı dava dosyasında son talepleri ve istekleri inceleyen İzmir 4. İdare Mahkemesi, TOKİ tarafından planları yapılan Demirtaş’ın milyonlarca lira ödeyerek satın aldığı bölgenin planlarını tamamen iptal etti.  Oy birliği ile alınan karar sonrasında Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz yapılabileceği vurgulandı.

ADAYLIK İÇİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 9 Nisan’da yapılacak olan İTO Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimleri öncesinde hakkında çıkan adaylıktan çekildi haberlerine itibar edilmemesini isteyerek, “İTO seçimlerinde sonuna kadar varım. Yalan haberlere inanmayın” dedi.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş,  9 Nisan Pazartesi günü yapılacak olan Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimleri öncesinde bazı asılsız haberler çıktığını söyledi.

YALAN HABERLERE İNANMAYIN
Demirtaş, kendisiyle ilgili asılsız ve kasıtlı olarak adaylıktan çekildi şeklinde haberleri yayanlar olduğunu belirterek, “Yalan haberlere inanmayın. Bazı kişilerin tek aday olduklarını ilan edenler var. İTO seçimlerinde sonuna kadar varım" diye konuştu. Oda seçimlerinin iki kademeli olduğunu, yönetim kurulu başkanlığına aday olmak için ilk önce meclis üyesi seçilmek gerektiğini hatırlatan Demirtaş, “Odamızın seçim sistemini bilmeyenler bu tür haberlerle puan kazanacağını zannediyor. Yönetime girmek, yönetime aday olmak için ilk önce komiteden çıkmak gerekiyor. Ben de öncelikle 67. İnşaat Yapım ve Onarım Grubu’nda üyelerimizin desteğini bekliyorum. Şimdiden komite seçimlerinden zaferle çıkacağımı görüyorum.  Bu seçimlerde de komitelerimizin büyük kısmında, çok büyük bir çoğunluk beni desteklemektedir. İTO Seçimlerinde sonuna kadar varım. Tüm üyelerimizden bu desteğinizi sürdürmelerini ve çıkan yalan haberlere inanmamalarını istiyorum” diye konuştu.

 
İzmir'de eski polis memuruna ceza yağdı!
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ailelere tohum ve mektup!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ado 6 Nisan 2018 Cuma 17:24

yazık günah o yeşil alana nasıl kıyacaksınız

Yorumu oyla      12      7  
Keser döner 6 Nisan 2018 Cuma 15:27

Bu gibi durumlara keser döner, sap döner diyerek cevap veriyoruz! Burası İzmir, İzmirliyi yok sayan hiç bir adım atamazsınız burada! Belediyenin yeşil alan dediği yere bakanlıktan imar çıkartırım dersen ve çıkartırsan ha böyle ayazda kalırsın!

Yorumu oyla      16      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Ağbal'dan esnafa KDV müjdesi
Maliye Bakanı Naci Ağbal, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ağbal, ...
DİSK Bölge Temsilcisi Sarı, KHK sürecini anlattı: Bu başarı örgütlü işçi sınıfınındır!
Memiş Sarı, “Süreçte diğer sendikaları alanda göremedik. Yalnız kaldık. ...
Doların ateşi düşmüyor: Yeni rekor!
Dolar kuru yeni günde 4.0664 TL seviyesini görerek tarihi rekorunu yeniledi. ...
 
EBSO Başkanı Yorgancılar: İhtiyacımız çalışkan olmak'
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
EBSO’da 3. Yorgancılar Dönemi’ne doğru: Yönetim için kimlerin ismi geçiyor?
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyeleri, 2018-2022 döneminde İzmir ve ...
Alaçatı'da büyük şölen: Ot Festivali başladı!
Çeşme ilçesinde 9'uncu Alaçatı Ot Festivali  başladı. Belediyenin '9 Durak ...
 
İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Belet: Odanın önünde İtalyan çukuru yok!
İzmir Reklam ve iletişim sektörünün öne çıkan isimlerinden ve İzmir Ticaret ...
EBSO seçimlerinde çarpıcı detay: Meclis'in tek 'Amazon'u!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) seçimlerine üyeler yüzde 37.58 katılım ...
Dolar yeni tarihi rekorunu kırdı!
Dolar kuru, 4.0469 seviyesine yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva