HABERLER>EKONOMİ
6 Nisan 2018 Cuma - 12:56

DİSK Bölge Temsilcisi Sarı, KHK sürecini anlattı: Bu başarı örgütlü işçi sınıfınındır!

Memiş Sarı, “Süreçte diğer sendikaları alanda göremedik. Yalnız kaldık. Bu mücadelenin aslan payı DİSK’indir. İzmir’de bin 750 eski hükümlü ve 150 engelli arkadaşımız bugün itibariyle iş başı yapmıştır. Bu başarı örgütlü işçi sınıfının başarısıdır” dedi.

DİSK Bölge Temsilcisi Sarı, KHK sürecini anlattı: Bu başarı örgütlü işçi sınıfınındır!

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ve bünyesindeki Genel İş Sendikası hükümetin 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) karşı yürüttüğü mücadele zaferle sonuçlandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu düzenlemede gerçekleşen değişiklikler konusunda açıklama yapmış ve genelgedeki yeni karar Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

İşçi sınıfı Aralık ayında başlayan süreçte Türkiye’nin birçok yerinde mücadelesini sürdürmüş ve sendikanın öncülüğünde eylemler yapılmıştı.

İzmir’de de DİSK Ege Bölge Temsilciliği’nin liderliğinde yürütülen tepki eylemlerinde, ‘Çalışırken işsiz kalmak istemiyoruz’ mesajı verilmişti.  Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, gelişmeler sonrasında Egedesonsöz’e konuştu ve süreci anlattı. Ayrıca gelinen noktada sorunlar aşılmışken Ege Üniversitesi’nde yaşanan işten çıkarmalara da değinen Sarı, belediye, kamu kurum ve kuruluşlarında emekliler haricinde tüm çalışanların firesiz bir şekilde işbaşı yaptığı müjdesini verdi.

MECLİSE GELECEK DEDİLER, BİR PAZAR SABAHI KHK’YA UYANDIK
Sürecin başından itibaren kararlı bir şekilde yürütülen hak mücadelesini özetleyen Sarı, “4 Aralık 2017 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, seçimlerde verilen taşerona kadro sözünü yerine getirmek amacıyla bir yasa çıkaracaklarını iletmişti. Kısa bir süre sonra meclise geleceğini açıklamışlardı. Ama 24 Aralık’ta bir Pazar sabahı ansızın uyandık KHK ile çalışma hayatını ilgilendiren taşerona kadro düzenlemesi hayatımıza girdi. O günlerde bu KHK’nın çeşitli eksiklikleri olduğunu, herkese kadro verilmeyeceğini, sadece 1 milyon 50 bin kişinin 400 bin kişinin kadro alacağını söyledik. Diğerlerinin de yerel yönetimlerde valiliklerin şirket kurarak, belediyelerin de varsa şirketleri yoksa şirket kurarak taşeronda çalışanların şirketlere geçişlerini öngörmüştü bu KHK. 23 ve geçici 24’üncü maddeleri çıktığında, biz sendikaların zorlu bir sürece gireceğini paylaşmıştık” dedi.

İZMİR’DE VAR OLAN BELEDİYE ŞİRKETLERİ TÜRKİYE’DE ESAS ALINMIŞ OLDU
Sarı, “O günden bugüne ne oldu? Sayın cumhurbaşkanı, sayın başbakan ve sayın bakanın ‘taşeronu ortadan kaldırdık, taşeron diye bir bela kalmadı, taşeronda bir çılgınlık yaptık’ açıklamaları olmuştu. Oysa bakıldığında gerçekten taşeronda devrim mi yaptılar? Yüzlerce, binlerce, on binlerce taşeron işçiyi kapının önüne koydular. Evet bu KHK’nın iyi yerleri yok mu? Bir yasaya tamamen kötü demek DİSK’in ahlakına uymaz. 400 bine yakın arkadaşımız sınav ve soruşturmaları geçmişse ki elenenleri saymıyorum, daimi işçi kadrosuna alınmıştır. 600 bine yakın belediye çalışanlarının belediye şirketlerine geçişi aslında bir kadro değildir. Sadece daha önce İzmir’de var olan belediye şirketleri tüm Türkiye’ye esas olarak alınmıştır. Bir değişiklik yaratılmamıştır” diye konuştu.  

İLK İTİRAZIMIZIN BELEDİYE ŞİRKETLERİNE GEÇİŞLERLE İLGİLİYDİ
Sarı, “Belediyeden şirkete geçiş için evraklar talep edilmiş. Yaklaşık 1 Ocak 11 Ocak arası olan sürede tüm Türkiye’deki belediye şirket çalışanlarından KHK’nın ilgili maddesine göre evraklar istenmiştir. DİSK ve Genel İş Sendikası’nın genel merkezinin hukukçularının ve genel başkanın yoğun çalışmaları sonucu, ‘biz zaten belediye şirketi işçisiyiz, neden biz bulunduğumuz şirkete evrak verelim?’ gibi itirazlarımız KHK’da ilk genelgeyi çıkarttı. ‘Belediye şirketleri bu kapsamın dışındadır’ genelgesini yayınlatmıştık” dedi.

HAKLI MÜCADELEMİZ SONUÇ VERMİŞTİ
Sarı, “Daha sonra bakanın ‘bu sınavlar bir formalitedir’ demesine rağmen birçok kamu kurum kuruluş ve belediyelerde hükümlü arkadaşlarımız işten çıkarıldı. İzmir’de toplamda 6 bin 500 insanın işsiz kalacağını ifade etmiştik. Bunun üzerine DİSK ve DİSK’e bağlı sendikalar birçok eylemde bulunmuştu. Bu maddelerin de ortadan kaldırılmasını ifade etmiştik. Devlet memurları yasasını esas alıp bizim statümüzü değiştirmeden işlem yaptılar. İşçi olarak alacaksın ama memur yasası üzerinden tabi tutuyorsun. Arşiv ve sınava tabi tutulma yanlışlığını defalarca bakana ilettik. Yaptığımız görüşmelerde tüm işçilerin haklarını savunmak adına haklı mücadelemiz sonuç vermişti. Hem engelliler hem de eski hükümlülerle ilgili belirtilen suçlar haricinde belediye şirketlerine aktarımı sağlandı” açıklamasında bulundu.  

EGE ÜNİVERSİTESİ GENELGEYE RAĞMEN UYGULAMIYOR VE HUKUKSUZLUĞA DEVAM EDİYOR
Sarı, “Türkiye’de sendikal mücadele hakkını örmek isteyen konfederasyonlar işçilerin aleyhine kararlar çıktığında oturup bir araya gelmeliydi. Ama biz o günden bugüne baktığımızda alanımızda diğer sendikaları çok görmedik. Özelikle DİSK’in mücadelesi birçok yerde takdir görmüştür. Bölgemizde birçok işçiye yol gösterdik. Bu arayanlar da bizim sendikamızın üyesi değillerdi. En son Ege Üniversitesi’nde bir olay yaşadık. Sayı gerçekten çok. Rektörlük 150 diyebilir. Rektörlükten 150 olabilir. Ama diğer birimlere bakıldığında sayı daha yüksek. Soruyorum; Hak-İş’in kaç üyesi güvenlik soruşturmasına takılmış ve dışarıda bırakılmıştır? Hak-İş bunlarla ilgili ne yapmıştır? Biz sadece kendimizle ilgili bölümün sesini çıkardık. Ama 230 kişi Hak İş üyesi de işten atılmıştır. Örgütsüz hiçbir sendikaya üye olmayan işçiler de var. Ege Üniversitesi hala genelge çıkmasına rağmen bunları uygulamıyor. Ege Üniversitesi hukuksuzluğa hala devam ediyor” diye konuştu.  

BU BAŞARI ÖRGÜTLÜ İŞÇİ SINIFININ BAŞARISIDIR
İzmir’de belediyelerde çalışan 2 bin 500 belediye çalışanımızın 600’ü emekli olduğundan dolayı herhangi bir işlem yaptıramadık.  Emeklilerle ilgili yapacak bir şeyimiz yoktur. ‘Zaten ülkede istihdam sorunu var’ denildi. Emekliği hak eden arkadaşlar artık yeni hayatlarında başarılar dilendiği bakanlık tarafından iletildi.  Bin 750 eski hükümlü 150 engelli arkadaşımız bugün itibariyle vermiş olduğumuz mücadeleden dolayı iş başı yapmıştır. Bu başarı örgütlü işçi sınıfının başarısıdır. Öncülüğü yapan DİSK ve Genel İş sendikasının vermiş odluğu yoğun mücadelenin eseridir. Süreçte yalnız kaldık. Bunu her zaman söylüyoruz. Bunun cevabını işçi sınıfı verecektir. Yaptığımız eyleme Türk İş kısmi bir destek vermiştir. Katılmıştır. Ama hukuksal anlamda mütevazi olmayacağız bu mücadelenin aslan payı DİSK’indir. Sadece İzmir’de değil. Türkiye’de bu böyledir. Çünkü biz 1 Mayıs’a verilen haklı mücadelenin başarısıyla gidiyoruz. Alanları gümbür gümbür dolduracağız ve haykıracağız” ifadelerini kullandı.

 
İzmir'deki utanç davasında ne ceza istendi?
 
4 FETÖ sanığı duruşma salonundan kaçtı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doların ateşi düşmüyor: Yeni rekor!
Dolar kuru yeni günde 4.0664 TL seviyesini görerek tarihi rekorunu yeniledi. ...
EBSO Başkanı Yorgancılar: İhtiyacımız çalışkan olmak'
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ...
EBSO’da 3. Yorgancılar Dönemi’ne doğru: Yönetim için kimlerin ismi geçiyor?
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) üyeleri, 2018-2022 döneminde İzmir ve ...
 
Alaçatı'da büyük şölen: Ot Festivali başladı!
Çeşme ilçesinde 9'uncu Alaçatı Ot Festivali  başladı. Belediyenin '9 Durak ...
İZTO Yönetim Kurulu Üyesi Belet: Odanın önünde İtalyan çukuru yok!
İzmir Reklam ve iletişim sektörünün öne çıkan isimlerinden ve İzmir Ticaret ...
EBSO seçimlerinde çarpıcı detay: Meclis'in tek 'Amazon'u!
Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) seçimlerine üyeler yüzde 37.58 katılım ...
 
Dolar yeni tarihi rekorunu kırdı!
Dolar kuru, 4.0469 seviyesine yükselerek tüm zamanların rekorunu kırdı. ...
İzmir'de 'cimri musluklar' dönemi
Hayırsever iş adamı, İzmir Valiliği aracılığıyla cami ve okullardaki gereksiz ...
İzmir'de özelleştirme tepkisi!
TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva