HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Şubat 2013 Pazartesi - 18:43

İzmir’de 100 milyon liralık baraj krizi!

Çevre Şehircilik Bakanlığı, Kemalpaşa’da yapılması planlanan Yiğitler Barajı için ÇED onayı verirken barajın inşaatı sorun oldu. 1999 yılında imzalanan protokole göre barajı inşa etmesi gereken KOSBİ, ‘maliyet yüksek’ derken DSİ ise, ‘biz para aktaramayız’ dedi. Tam 14 yıldır çözülemeyen mesele yeniden krize neden oldu.

İzmir’de 100 milyon liralık baraj krizi!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - Yeraltı sularının düzenli kullanılması için hazırlanan kanun TBMM’den geçtiğimiz günlerde yoğun tartışmalarla geçerken İzmir’in tarım ve hayvancılık ile ön plana çıkan, son yıllarda sanayi atılımı gerçekleştiren ilçesi Kemalpaşa’da yeni bir kriz çıktı. Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan “Yiğitler Barajı Sulaması, Kemalpaşa OSB’e Su Temini ve Malzeme Ocakları Projesi” için ÇED olumlu raporu verildi. Bakanlıktan onay alan projenin bu kez yapımı ile ilgili sorun yaşanmaya başladı.
 
Bu güne kadar bir türlü halledilemeyen projenin başlangıcı 1999 yılına kadar dayanıyor. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) ile Devlet Su İşleri (DSİ) arasında imzalanan protokole göre yapılacak barajdaki suyun yüzde 41'i tarımsal amaçlı yüzde 59'unun ise KOSBİ tarafından Kemalpaşa Ovası'ndaki sanayi kuruluşlarına verilmesi kararı alındı. Protokol gereği inşaata başlaması gereken KOSBİ çalışmaları yapamadı. Devreye giren İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin teklifi de kabul görmedi.
 
Aradan geçen zamanda DSİ’nin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu için başvurduğu projeye onay geldi ama bu kez inşaat sorunu yeniden baş gösterdi. DSİ’nin proje ve fizibilite raporu için 1 milyon TL para harcadığı toplam 100 milyon TL’lik proje yine çıkmaza girdi. KOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Porsuk, 14 yıl önce imzalanan protokolün ağır olduğunu söyledi.
 
YOL HARİTASI ARIYORUZ
ÇED onayı almasına rağmen inşaat çalışmaları sıkıntıya giren projenin durumunu tekrar masaya yatıracaklarını anlatan Porsuk, “Protokol ile DSİ ve bizim yapmamız gereken konular var. Karşılıklı yapılması gerekenleri tekrar gözden geçireceğiz. Değerlendirme yapmamız gerekiyor. İstersek bu protokolü feshedebiliriz ama sanayicimizin faydalanmasını istiyoruz. DSİ, burayı yaparsa bizler protokol olmadığı için yararlanamayız. Biz yapamayacaksak da ısrarcı olmamızın anlamı yok. Biz, engelleyen değil önünü açan olmalıyız. Sanayiciler olarak işin ekonomik durumuna bakacağız. Sanayici işin geri dönüşüne bakar. Şu anda KOSBİ’de 400 sanayi kuruluşu var. Bunun 320’si aktif üretim yapıyor. Harcanacak 100 milyon TL’nin kaç yılda geri döneceği de sanayici için önemli bir tercih sebebidir” dedi. Porsuk, projeyi şu anda tek başına yapmalarının mümkün olmadığını sözlerine ekledi.
 
KEMALPAŞA OVASI TEHLİKE ALTINDA
Projenin gerçekleştirilmesi için yoğun çaba harcayan isimlerden biri olan Kemalpaşa eski Belediye Başkanı Yakup Karaca, konuyu tekrar bakanlığa taşıyacaklarını söyledi. Belediye-KOSBİ-DSİ ile ortaklaşa gerçekleştirilecek çalışmanın askıya alınmaması gerektiğini anlatan Karaca, “Bu barajın 12 milyon metreküp su tutacağını ifade edebilirim. Gerçekten son derece önemli bir çalışma olacak. Mevsim değişikliğine bağlı su kaybı da önlenecek. Kemalpaşa’nın tarım alanlarının sulanması buradan olacak. Ayrıca KOSBİ’deki fabrikaların su ihtiyacı karşılanacak. Şu anda KOSBİ’deki fabrikalar yeraltında su bırakmadı. Daha önce 50-100 metreden çıkan su şu anda 800 metreden çıkıyor. Suların doğru kullanılması lazım. Kemalpaşa ovası bu proje gerçekleşmezse ciddi tehlike altına girebilir” diye konuştu.
 
BİZİM İŞİMİZ DENETLEMEK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruyu yaptıklarını ÇED onayını aldıktan sonra sürecin devam edeceğini ifade eden DSİ 2. Bölge Müdürü Recep Özbal, barajı kendilerinin yapmayacağını söyledi. Özbal, “Bizim buradaki görevimiz denetleme ve süreci yönetmek. Kurum olarak katkı koymayacağız. Milli kaynaklardan buraya para aktarılmayacak. Barajı KOSBİ’deki fabrikalar yapacak. Yapmazlarsa da durum kendilerini ilgilendirir” dedi.

 
GÖLETLER YAPIYORUZ
Kemalpaşa Belediyesi’nin bölgede 5 adet gölet projesi geliştirdiğini ifade eden Belediye Başkanı Rıdvan Karayalı üç adet göletin ihalesine çıkacaklarını söyledi. Karakayalı, “ DSİ yetkililerine bölgeyi gezdirdim. Kuyu suyunu sulama birliği bir saat için 21 TL’ye veriyor. DSİ ise 2-3 liraya verse kimse kuyu suyu çekmez. Böylece yer altı su dengesi de sağlanmış olur. Ben de çiftçilik yapıyorum.Beş bin 200 metrekare arazimi suladım ve yıl sonunda bin 800 TL fatura ödedim. Bu bir çiftçi için gerçekten çok yüksek bir rakam. En kısa zamanda sorunun çözülmesi için çalışıyoruz” diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gündem yine Diyarbakır: Kocaoğlu o davete ne yanıt verdi?
Türkiye Küçük Millet Meclisi’nin gündeme getirdiği ‘İzmir-Diyarbakır’ ...
Başkan Durak’tan memurlara teşekkür
Karşıyaka Belediye’sinde çalışan memurlar dayanışma yemeği düzenledi. ...
Ve Bornova’nın Merkez Pazaryeri yola çıktı
Bornovalıların yapımını heyecanla beklediği Merkez Pazaryeri’nin inşaatı ...
 
Sarnıç'ta semt evi mutluluğu
Gaziemir’de ‘Her mahalleye bir belediye’ sloganıyla hayata geçirilen Cumhuriyet ...
Dünya ‘toplu taşıma’ için İzmir’de buluşacak
İzmir, 21-22 Şubat tarihlerinde düzenlenecek “Toplu Taşımacılık Konferansı”na ...
İzmir'de 'yıktıkça' tarih fışkırıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kadifekale’deki gecekondular arasına sıkışıp ...
 
Pınarbaşı'nda 120 tülü çıktı meydane...
Bu yıl dokuzuncusu yapılan Bornova Belediyesi Geleneksel Deve Güreşi Festivali’nde ...
Karşıyaka'da büyük hazırlık: Kültür ve Çevre Sempozyumu
Karşıyaka Belediyesi 2. Kültür ve Çevre Sempozyumu’na hazırlanıyor. Karşıyaka’nın ...
İzmir Körfezi eski sakinlerine kavuştu!
2000’li yıllara kadar her türlü atığın boşaltıldığı bir yer olarak kullanılan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva