HABERLER>EKONOMİ
6 Eylül 2012 Perşembe - 12:15

İTO yeni eğitim sistemini masaya yatırdı

Yeni eğitim sistemiyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye'nin eğitim konusunda önemli ataklar yaptığını söyledi.

İTO yeni eğitim sistemini masaya yatırdı

Kutay GÜROCAK/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası (İTO)'nda düzenlenen Yeni Eğitim Sistemi Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yeni eğitim sistemi ile Türkiye'nin önemli bir atak yaptığını söyledi. Her ülke için 'eğitim' konusunun büyük önem taşıdığına dikkat çeken Demirtaş, "Petrol, doğalgaz, altın, gümüş veya platin sahibi olmakla zengin olunmuyor. Birçok ülke, petrol zenginlikleri ile değil insan zenginlikleri ile ön plana çıkıyor. Türkiye'de eğitim konusunda önemli ataklar yapıyor. Bunun siyasi tartışmalara neden olmaması gerekiyor. Oda ve İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak, ilkokul seviyesinden doktoraya kadar eğitim konusunda her zaman duyarlı davranıyoruz. En son Van depreminde yıkılan bir okulu yaptırdık. Yeni eğitim yılı ile birlikte burası da öğrencilere eğitim verecek" dedi.

Türkiye'nin genç nüfusa sahip olmasının önemine işaret eden Demirtaş, "Eğitime başlama yaşı 66 aya indiriliyor. Eğitime erken başlamanın faydası, genç nüfusu olan Türkiye için, eğitimli bir toplum olarak dünyadaki yerini almasını sağlayacak olmasıdır. Şunu unutmamak gerekir ki, birçok ülke hızla gelişmelerini eğitime borçlu. Bunu yapan ülkeler bütçelerinin yaklaşık 5'te birini buna ayırıyor. Ben, okula 6 yaşımda başladım ve okula gittiğim zaman ön sıralarda yer bulamadığım için arka sıraya oturmak zorunda kalmıştım. Boyum kısa olduğu için de öğretmenimiz beni ön tarafa geçirmişti. Dolayısıyla ben eğitim konusuna her zaman gönül vermiş bir insanım" ifadesinde bulundu.
 
FEDAKARLIK GEREKTİRİYOR
İTO Meclis Üyesi İsa Aykanat'ın da hazır bulunduğu toplantıda söz alan Maltepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ayla Oktay ise, yeni eğitim sisteminin öğretmenlerin daha fazla fedakarlık yapmasına neden olacağını söyledi.

Oktay, okula başlama yaşının erkene alınmasının kimi sıkıntıları beraberinde getirdiğini kaydeden Oktay, "Yeni düzenleme ile eğitime başlama yaşı, 66'ya indirildi. Bu durum Anayasa'daki okula başlama yaşı 6 yaş olduğuna ilişkin düzenleme ile farklılık gösteriyor. Sanıyorum önümüzdeki günlerde bunun değiştirilmesi için çalışmalar yapılacak. Ayrıca yeni düzenleme ile 60-66 ay arasındaki çocuklar da okula gidebilecek. Fakat 1983 yılından bu yana bütün okullarımız ve eğitim sistemimiz, eski düzenlemeye göre ayarlanmış durumda. Dolayısıyla, şimdi siz bu yaş grubundaki çocukları sınıfa alınca, sıkıntı oluşacak" diye konuştu.
 
KALKINMANIN EN ÖNEMLİ NEDENİ
Eğitim tarihi konusunda araştırmalar yaptıklarını da aktaran Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü: "İlk çağlardan günümüze kadar olan, özellikle de Osmanlı'dan Cumhuriyete geçişte eğitimde neler yapıldığına ilişkin bilgi toplamaya çalıştım. Aslında cumhuriyetin kuruluşundan bugününe kadar geçen süre de, eğitim sistemi birçok değişiklik olmuş. Siyasiler de bunun üzerinde her zaman durmuş. Atatürk, eğitimi kalkınmanın bir motifi olarak değerlendirmiş. İlk dönemlerde özellikle 1950'ye kadar olan dönemlerde kalkınmanın temel maddesi olarak eğitim görülmüş. Öğretmen yetiştirme konusunda çok titiz davranılmış. Verilen eğitim cumhuriyetin ilk 10 yılındaki hızlı kalkınmanın nedenlerinden birisi olmuş."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemeraltı esnafından alışveriş festivali isyanı!
Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği, Karşıyaka ve Kemeraltı çarşılarını kapsayan ...
BES'ten 10 yıldan önce çıkana yüzde 15 kesinti
Bireysel emeklilik sisteminde sadece getiri üzerinden alınacak stopaj ...
'İnsan Yönetimi Zirvesi' Tepekule'de başlıyor
İş dünyasındaki kuşaklar arasında yaşanan çatışmayı bilimsel anlamda irdelemeyi ...
 
Bakan Yıldız Menderes’in elektrik isyanına el attı
Menderes’te çiçek üreticilerinin elektrik isyanına Enerji Bakanı Taner ...
EXPO için dev atak: İzmir Angelina'nın peşinde
EXPO 2020 adaylığında rakipleriyle kıyasıya bir yarışa giren İzmir, Paris'teki ...
Kurvaziyer bereketi: 4 gemi 15 bin turist getirdi
İzmir Limanı'nda kruvaziyer bereketi -Liman 4 gemiyle 15 bine yakın turisti ağırladı.
 
HGS daha başlamadan isyan ettirdi!
Kartlı Geçiş Sistemi'nin (KGS) yerini alması planlanan Hızlı Geçiş Sistemi'nde ...
IKEA'da cumartesi eylem var!
IKEA'nın iş yerlerinde sendikal çalışmaları engellediği gerekçesiyle yüzlerce ...
'Tartışmalı' liman projesi için ek süre
Özelleştirme İdaresi, Alsancak Kurvaziyer Limanı’nın yap işlet devret ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Siperdeki foto nasıl canlandı?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Bodrum’un Gayıkları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva