HABERLER>EKONOMİ
28 Mart 2012 Çarşamba - 20:41

İTO'dan EXPO için lobi atağı

İzmir Ticaret Odası EXPO 2020 için düğmeye bastı, hedef olarak Afrika ülkelerini seçti.

İTO dan EXPO için lobi atağı

ERKAN İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ – Yürütme komitesinde olmayan İzmir Ticaret Odası (İTO) EXPO 2020 için lobi faaliyetlerine başladı. EXPO seçimlerinde kilit rol oynayan Afrika kıtasını markaja alan İTO daha önce BİE üyesi yaptıkları Malavi Büyükelçisi ve Malavi BIE delegesini İzmir’de ağırlayacak. Mart ayı olağan meclisinde konuşan İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, önümüzdeki süreçte önemli organizasyonlara imza atacaklarını belirtti.

AFRİKA YILINDA ORGANİZASYON
“EXPO 2020 için lobi çalışma grubunda görev istemiştik. İki bakanımızın katıldığı toplantıda bu görev bize verildi. Hızla işe giriştik” diyen İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “12 Nisan’da Malawi Büyükelçisi ve Malawi BIE delegesini İzmir’de ağırlayacağız. Afrika ülkeleri üzerine lobi çalışmalarımız devam ediyor. Afrikalı delegelerle sürekli temastayız. Nisan’da Paris’te Afrikalı delegelerle bir araya geleceğiz. Afrika yılı nedeniyle de bir organizasyon yapacağız” diye konuştu.

AVRASYA ZİRVESİ İZMİR’DE
Yine lobicilik kapsamında 15. Avrasya Ekonomik Zirvesi’nin bir ayağını 12 Nisan’da İTO evsahipliğinde yapılacağını duyuran Demirtaş,  “Zirveye 6 cumhurbaşkanı, 2 başbakan, 9 eski cumhurbaşkanı, 1 meclis başkan vekili, 3 başbakan yardımcısı 31 bakan, 15 uluslararası kuruluş ve 40 ülke tanıtılacak. EXPO için çok önemli bir konu bu” ifadesini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM TOKİ İLE OLMASIN
Bu ay Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Çevre ve Şehircilik Bakanlarını ağırladıklarını ve kentsel dönüşümün İzmir’den başlayacağı sözünü aldıklarını belirten Demirtaş, “Bakanlarımız ve Başkan Kocaoğlu ile birlikte İzmir’in üzerinde bir helikopter turu attık. Dalgakıranı, limanı, gecekondu bölgelerini gösterdik. Ekrandaki plan üzerinden havada dolaştık. Bayraktar’ı ağırlamak bizim için önemliydi. İzmir’in yüzde 30’undan fazlası gecekondu alanı ve ciddi anlamda dönüşüme ihtiyacımız var. Kentsel dönüşüm kentin gündemine oturdu. Orada da ifade ettiğim gibi, kentsel dönüşümün tamamının TOKİ ile yapılmasına itirazımız var. Zira odamızda 18 komitede yer alan 12 bin 946 üyemiz var. Şehrimizin, imarlı ve düzgün yerleşmiş bölgelerini hep biz inşa ettik. Kooperatifler kurduk, çoğunu da kredisiz, kendi tasarruflarımızla oluşturduk. Müteahhitlerin adıyla anılan apartman değil sokak, mahalleler var. Bunun için bakanlığımız bize arsa üretsin dedik. Kentsel dönüşüm TOKİ yapıları şeklinde olmamalı dedik ve söz aldık Kentsel Dönüşüm İzmir’den başlayacak…” ifadesini kullandı.

KRUVAZİYERDE SÜRPRİZLER OLACAK
Kruvaziyer ve kongre turizmi anlamında da önemli faaliyetlerde bulunduklarını dile getiren Demirtaş, “Bir çok gemi Mikanos’a yanaşıyor 6-7 gemi demirliyor. Oraya gidiliyorsa neden Çeşme’ye gidilmesin. Miami’de düzenlenen Seatrade Kruvziyer, Gemicilik, Fuarı ve Konferansı’na katıldık. Standımız ilgi gördü. En büyük kruvaziyer ailesi olan Carnival Corporation ve Royal Caribbean firmalarının üst düzey Başkan ve CEO’ları ile görüştük. Pek çok acente ve kruvaziyer şirketi 2012 ve 2013 yıllarında İzmir’e yaptıkları sefer sayısının artacağını belirtti. Çok yakında yeni gemiler ve yeni hatlarla ilgili güzel sürprizlerimi de olacak. Şu anda 650 bin yolcu hedefliyoruz. Ama yanaşacak yer yok. Limana demirlemeye izin verilmiyor, izin istiyoruz. Kongre turizmi açısından da çok önemli fuarlarda yer aldık. İTO ve İzmir CVB standında, Londra’daki Fazıl Küçük Türk Okulu öğrencileri zeybek gösterisi sundular. Kongre turizminde butik şehir arayışı var ve İzmir kendine has özellikleri ile bu arayışta yeni adres olabilir. Biz hedefimizi 2014 olarak belirledik. Ama pek çok kongrenin 2013 yılında yapılması için temaslarımız oldu” diye konuştu.

İTO ÜYELERİ ZEYBEK ÖĞRENECEK
Oda üyelerine çeşitli kurslar veren İTO, bu sefer de dansla ilgili bir kurs düzenliyor. Yurtdışına bir çok iş gezisi düzenleyen oda üyeleri gittikleri yerlerde zeybek oyununu tanıtacak. Konuyla ilgili konuşan Demirtaş, “Odamız üyelerine yönelik olarak düzenlediğimi kurslarımıza çok büyük ilgi var. Geçen senenin aynı dönemine göre kurslarımıza katılanların sayısı 2 kat arttı. Bu yıl fazlasıyla seyahatlerimiz var gerekli olabilir diye meclis üyelerimize zeybek öğretmeye karar verdik. İzmir Ekonomi Üniversitesi hocaları tarafından verilecek eğitim 16 saat sürecek” dedi.

AKDURAK SİTEMLİ
Geçtiğimi günlerde Sakız Adası’nda gemisi sorun yaşayan Meclis Üyesi Rebii Akdurak yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Zorlu şartlar altında taşımacılık yaptıklarına vurgu yapan Akdurak, Yunanistan liman idaresi ile kontrol anlamında sıkıntı çektiklerini konunun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘İzmir en önemli yatırım merkezi olacak’
İzmir'de kentsel dönüşüm projelerine hız verilmesi büyük inşaat şirketlerinin ...
Benzine üç haftada üçüncü zam! 5 liraya dayandı
Benzine 5 kuruş daha zam geldi. Zam bu geceden itibaren geçerli olacak.
İMKB Başkanı: VOB için yetki hükümette
İzmir Ticaret Odası’nın özel gündemli meclis toplantısında konuşan İMKB ...
 
İzmir Optimum'la tanışıyor
Rönesans Gayrimenkul Yatırım A.Ş.(RGY)’nin Türkiye’deki AVM kavramına ...
"Bilinçsiz yatırımcı Veliefendi'ye gitsin!"
İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye’nin ...
Fuarda İzmir-Selanik kardeşiliği
Selanik Fuarı yetkilileri ve Yunanlı işadamları, 1-2 Eylül tarihleri arasında İzmir Fuarı’nda olacak
 
İzmir iş dünyasını Dragon heyacanı sardı
Dünyanın en kalabalık su sporları organizasyonu olan Dragon Festivali’nin ...
Folkart mimarisini ODTÜ’lüler inceledi
Folkart’ın İzmir’e kazandırdığı projeler üniversitelerin mimarlık fakültelerinin ...
Kestelli VOB tartışmasına sert tepki verdi!
Kestelli, VOB'un, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve Altın Borsası ile ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Acil çözüm şart!’
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva