HABERLER>EKONOMİ
5 Şubat 2016 Cuma - 19:31

İTO’da Midilli zirvesi: Mülteci ve vapur önerisi!

İTO Başkanı Demirtaş’ı ziyaret eden Midilli Belediye Başkanı Spyros Galinos güvenli geçiş konusunda ortak mutabakat çağrısında bulundu. Toplantıda Demirtaş’dan da Foça-Midilli vapur seferi önerisi geldi.

İTO’da Midilli zirvesi: Mülteci ve vapur önerisi!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Midilli Belediye Başkanı Spyros Galinos, EXPO AEGEAN Şirketi Başkanı Dimitrios Tsamouras’ı ağırladı.

Demirtaş’ın makamında gerçekleşen toplantıya AK Parti İzmir milletvekili Hamza Dağ, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebi Akdurak ve Midilli heyeti de katıldı.

İTO-Midilli buluşmasında mülteci sorunu ile İzmir-Midilli seferleri masaya yatırıldı.

KATLİAMA DUR DEMEMİZ LAZIM
Midilli Belediye Başkanı Spyros Galinos, Ege Denizi’nde ardı ardına yaşanan faciaların son bulması için Oda’dan destek istedi. Galinos, Türkiye ile Yunanistan arasında ortak bir bildiri hazırlanıp Avrupa Birliği’ne iletilmesi yönünde hazırlanan yazıyı Demirtaş’a sundu. 

Güvenli geçişin işbirliği ile mutlaka sağlanması gerektiğini ifade eden Galinos, “Ege Denizi’nde ikimizi de ilgilendiren çok önemli bir sorun var. Avrupa ile işbirliği içinde bir çözüm bulunmalı. Beraber bu katliamı önlememiz lazım. Bu konuda bir yazı hazırladık.  Bu tür konularda Türkiye ve Yunanistan’ın beraber çözüm bulması gerekiyor.  Bu yazıyı bütün hükümetlerini yollamayı düşünüyorum. Türkler ve Yunanlıların ortak bir girişimle bu işe başladığını görmek istiyoruz.  Bu konuda istek ve kararlılık göstermemiz lazım” şeklinde konuştu. 

TÜRKİYE SUÇLANIYOR!
Galinos, “Çözüm için ortak hareket etmemiz gerekir. Basit bir kararla bu geçişlerin önü alınabilir. Bu göçmenlerin kayıtları Türkiye’de yapılsın. Buradaki kayıtların ardından mültecilerin, güvenli şekilde misafir edebilecek Avrupa ülkelerine geçişleri sağlansın. Bu konu bütün Avrupa’yı ilgilendirilen bir konu... Kayıt işlemi yapıldığı takdirde kaçak geçirenlere güven ortamı olmayacak. Bu adamlar burada oldukları için Türkiye suçlanıyor ama bu işin Avrupa Birliği tarafından çözülmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI
Mülteci sorununda Türkiye’nin üzerine düşen görevleri yerini getirdiğini dile getiren Demirtaş, “Türkiye çok büyük özveri gösterdi. Bütün kapılarını açtı. Savaştan kaçan insanlara gelme diyemezdi. Onlar, girdikleri andan itibaren Avrupa’ya geçme hedefindeydiler. İzmir’de 200 bin kişilik bir Suriyeli var. Avrupa’ya bu tür riskli yöntemlerle geçmeyi göze alanlar canlarını da tehlikeye atıyorlar. Bu sorunun çözülmesi gerekir. Türkiye’de işsizlik yüzde 10 buçuk. Buna rağmen Suriyeli mültecilere Türkiye’de çalışma izni alınması için yasal düzenlemeler yapılıyor. Şu anda Ayakkabıcılar Sitesi’nde 3 bin Suriyeli çalışıyor. Bu durum iç barışı da bozuyor” dedi.

BÜYÜKŞEHİR’E FOÇA-MİDİLLİ VAPUR SEFERİ ÖNERİSİ
Öte yandan toplantıda İzmir-Selanik gemi seferleri ve uçuşların başlaması için yapılan görüşmelerin, Midilli için de yapılabileceği fikri ortaya atıldı. Midilli Belediye Başkanı Galinos, İzmir ile Midilli arasında ulaşımı sağlamak istediklerini söyledi.

Galinos’in ulaşım talebi üzerine Demirtaş, “Eğer gerçekten gelmek isteniyorsa liman ücretleri konusunda kendilerine söz veriyorum. Hava yoluyla da İzmir-Midilli seferleri yapılabilir.   Rodos-İzmir-Selanik-Midilli seferleri bu hatta yapılabilir. Sizinle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bir görüşme ayarlayabiliriz. İzmir’in orta hızlı gemileri var. Bu gemilerle Foça’ya seferler başladı. İkili anlaşmalarla Foça ile Midilli arasında seferleri çok rahatlıkla gerçekleştirilebilir” şeklinde konuştu.

FOTOĞRAF ALBÜMÜ JESTİ
Son olarak söz alan EXPO AEGEAN Şirketi Başkanı Dimitrios Tsamouras, önümüzdeki ay Karşıyaka’da gerçekleştirmeyi planladıkları İzmir, Türk-Yunan Kültür ve Turizm Festivali için İzmir Ticaret Odası’ndan destek istedi. 

Dimitrios Tsamouras ayrıca içerisinde Ekrem Demirtaş’ın Midilli ziyaretlerinde çekilmiş fotoğrafların olduğu bir albüm hediye etti.

 
Mutluluğa ilk adımı attılar
 
Cumhuriyet’ten Balbay açıklaması: Bedel ödeyip…
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BulutOrman evleri yatırımcıların gözdesi oldu
Tanyer İnşaat'ın Narlıdere'de doğayla iç içe konumlanan yeni projesi BulutOrman ...
Valilikten vize: Porselen devi Çeşme’yi RES yapacak!
Kütahyalı Güral Porselen’in Çeşme Germiyan’da yapacağı RES projesine İzmir ...
Torbalı Ticaret Odası’nın kalitesi tescillendi!
TOBB'un 11. Dönem Akredite Belge Yenileme Denetimlerini üstün performansla ...
 
İran Türkiye'ye doğalgaz cezası ödeyecek
İran Petrol Bakanı Zengene, Türkiye'ye satılan doğalgaz fiyatının yüzde ...
Motorine zam geldi
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından geçerli olmak üzere motorinin ...
İTO Başkanı Demirtaş’tan müze çıkışı: Sergileyemiyorsak…
Odanın kültür mirası kullanarak ekonomik kalkınmanın önünü açma toplantısında ...
 
TMG Genel Müdürü'nden turizmde 'üst gelir' vurgusu
Turizm Medya Grubu Genel Müdürü Volkan Ataman, ACE of M.I.C.E. Exhibition ...
İzmir’de JEWEX günleri: En ‘göz alıcı’ fuar!
Sınırsız hayallerini mücevherde sayısız seçeneğe dönüştüren Türk Kuyumculuk ...
Ege tütünü kan kaybediyor!
Egeli tütüncüler üretimdeki düşüş ve rekabet koşulları nedeniyle zor günler ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva