HABERLER>EKONOMİ
4 Şubat 2016 Perşembe - 16:00

İTO Başkanı Demirtaş’tan müze çıkışı: Sergileyemiyorsak…

Odanın kültür mirası kullanarak ekonomik kalkınmanın önünü açma toplantısında konuşan Demirtaş, “Kazılarda çıkan eserlerimiz müzelere sığmıyor. Sergileyecek müze yapamıyorsak neden çıkardık. Durduralım kazıları, belki bizden sonraki nesiller değerlendirir” dedi.

İTO Başkanı Demirtaş’tan müze çıkışı: Sergileyemiyorsak…

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası, kentin kalkınması için  “İzmir’in Ekonomik Büyümesi ve Uluslararası Görünürlüğü Vizyon ve Planlama Toplantısı” düzenledi.

İTO Mücahit Büktaş toplantı salonunda gerçekleşen organizasyonda İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Ertürk, ekonomik ve kültürel gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Toplantıya Eski Kültür ve turizm bakanı Suat Çağlayan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Mustafa Güden, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Oğuz Esen,  İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ve çok sayıda oda ve sektör temsilcisi katıldı.

MÜZE YAPAMIYORSAK ÇIKARMAYALIM
Son yıllarda kalkınma ve gelişme ile birlikte dünyada yükselen kültür endüstrisi kavramına dikkat çeken Demirtaş, İzmir’de istenilen düzeyde ilerleyemeyen arkeolojik kazılar ve kültür mirasları hakkında konuştu. Ekrem Demirtaş, “Şimdi, dünya çok büyük ekonomik, siyasal, toplumsal değişimler eşiğinde. Bu nedenle eskimiş turizm kalıplarını terk ederek turizmin geleceğini görmeliyiz. Öncelikle kent bazında kültür turizmi en iyi kentin kültürel mirasına sahip çıkmakla yapılır. Bu nedenle 10 yıldır şehrimizin Ören yerleri kazılarına parasal destek veriyoruz. Gerçekten de İzmir, kültürel mirası ile ön plana çıkmayı hak eden bir kent. Farklı dinler, farklı etnik kökenler hoşgörü ile iletişimi sağlayabilecek en iyi kentlerden birisi. UNESCO Dünya Mirası Listesinde iki antik kentimiz var: Efes ve Bergama. Kültür turizmi için bu iki değer muhteşem bir olanak. Batı Anadolu’daki medeniyetlerin, kazılarda çıkan eserleri müzelere sığmıyor. Maalesef depo raflarında duruyor. Peki neden çıkardık, sergileyecek müze yapamıyorsak. Eğer bu işi yapamıyorsak çıkarmamak gerekir.  Durduralım kazıları, belki bizden sonraki nesiller değerlendirir” diye konuştu.

SAHİP ÇIKILMALI
İzmir’de oda olarak yürüttükleri çalışmaları anlatan Demirtaş, “Turizmde yeni bir alan olan kongre turizmi için 4 yıldır etkin çalışma yapıyoruz. İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu ile İzmir Turizm Tanıtma Vakfı 2000’li yılların başından bu yana çok etkin olmayan çalışmalar yapıyor. Daha etkin olması için Turizm Tanıtma Vakfı’nın senedini değiştirdik. Böylece kısır örgüt ve sınırlı üye sayısı geride kaldı. Bu değişimle birlikte, İzmir’in turizm sektörüne yeni bir soluk getireceğiz. Ama tabii, sektör sahiplenmeli” ifadelerini kullandı.

DÜNYACA ÜNLÜ KONGRELER YAPILABİLİR
Demirtaş’ın konuşmasından sonra Birleşmiş Milletler Yaratıcı Ekonomi Birimi Türkiye Merkezi kurucularından ve Manchester Üniversitesi Öğretim Üyesi İsmail Ertürk, Dünyada hakim ekonomik, sosyal ve kültürel sermaye yapıları hakkında bilgi verdi. İzmir’in kültür potansiyelinin verimli kullanımı hakkında Manchester örneğini anlatan Ertürk, dünyanın İzmir’de bir araya geleceği organizasyonlara ev sahipliği yapabileceğini söyledi. 

Dünyaca ünlü şehirlerde uzmanlıklarına göre düzenlenen organizasyonların kente önemli katkı sağlayacağına dikkat çeken Ertürk, İzmir’in tarih mirasının değerlendirilmesi hakkında konuştu. İngiltere’deki dev firmaları tarihi sikkelerden günümüz paralarına ve gelecekte alacağı boyuta kadar olan süreci tartıştıklarını, bu firmaların ortak bir toplantıyı İzmir’de yapabileceğini söyleyerek, “Para konusunda düşünen insanları İzmir’e getirmek. Şu an dünyada paranı geleceği ile ilgili ünlü firmaların çalışmaları var. Para üzerine şirketlerin geleceğe yönelik planlarının konuşulduğu bir konferansın düzenlenmesi için İzmir çok uygun bir yer. Bir işin iyisi neredeyse oraya gitmek gereklidir. Böyle bir antik şehirde böyle bir toplantı yapmak arkadaşlarımız işin çok önemli bir konudur” ifadelerini kullandı.

İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
İzmir’in kültür varlığını ortaya çıkarmak için her türlü işbirliğine hazır olduklarını ifade eden Ertürk, ”Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü çok önemli tarihi ve kültürel değerleri hazinesi olan İzmir ile ortaklık yapmayı ilke olarak kabul etti ve kendi uluslararası kentler ve ülkeler ağından İzmir’in kültür endüstrilerini geliştirilmesi ve uluslararası görünürlük sağlanması amaçlı yararlanması yolunda stratejik bir girişime hazırız” dedi.

 
Ambulanslar o binaya 300 metre mesafede
 
Demirtaş'tan 'ses çıkarma eylemi' çağrısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TMG Genel Müdürü'nden turizmde 'üst gelir' vurgusu
Turizm Medya Grubu Genel Müdürü Volkan Ataman, ACE of M.I.C.E. Exhibition ...
İzmir’de JEWEX günleri: En ‘göz alıcı’ fuar!
Sınırsız hayallerini mücevherde sayısız seçeneğe dönüştüren Türk Kuyumculuk ...
Ege tütünü kan kaybediyor!
Egeli tütüncüler üretimdeki düşüş ve rekabet koşulları nedeniyle zor günler ...
 
IF Wedding’te karma tesettür defilesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen ...
Balık fiyatları altınla yarışıyor
Olumsuz hava şartları nedeniyle bu sezon balık fiyatlarında artış yaşandı. ...
Motorinde indirim müjdesi
Ham petrol fiyatlarında gerilemeye bağlı olarak motorinin litre satış ...
 
İTB Yüksekovalı öğrencileri ağırladı
İzmir Ticaret Borsası, Hakkari Yüksekovalı lise öğrencilerini sömestr ...
Zeytinyağı fiyatları için korkutan açıklama!
Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, geçen yıl litre satış fiyatı ...
Türkiye’nin enflasyon şampiyonu İzmir!
TÜİK’in açıkladığı yıllık enflasyon rakamlarında İzmir, 12 aylık periyotta ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva