HABERLER>EKONOMİ
27 Ekim 2015 Salı - 12:00

İTB rekolte tahminleri hazır: ‘Beyaz altın’ yere çakıldı!

İTB koordinatörlüğünde yürütülen 2015-16 rekolte tahminleri tamamlandı. Buna göre mahlıç pamuk rekoltesi önceki yıla göre yüzde 38 gerileyerek 129 bin 803 ton olarak belirlendi. Pamuk ekim alanları ise 2002 yılına göre yüzde 61 gerilerken üreticisi sayısı da 62 binlerden 12 binlere düştü.

İTB rekolte tahminleri hazır: ‘Beyaz altın’ yere çakıldı!

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde gerçekleşen Ege Bölgesi 2015-2016 yılı pamuk rekolte tahmin çalışması tamamlandı.

2000/2001 sezonundan bu yana uzaktan algılama tekniğiyle yürütülen çalışmalar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü ile yapılan protokol dahilinde laboratuar ve arazi çalışmaları olmak üzere iki bölümde, bölgemizdeki ilgili meslek kuruluşlarının da desteğiyle gerçekleştirildi.
 
İzmir Ticaret Borsası, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Söke Ticaret Borsası’nın destekleriyle Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü tarafından gerçekleştirilen çalışmalar Borsa meclis salonunda açıklandı. 
 
PAMUKTA YÜZDE 38 DÜŞÜŞ
Pamuktaki rekolte tahminlerini İTB Meclis Üyesi Bülent Uçak açıkladı. Son yağmurlar nedeniyle randıman oranının yüzde 38’e gerileyeceği ve mahlıç pamuk üretimi 129 bin 803 ton olacağı tahmin edildiği açıklandı.  Belirlenen rakamlara göre 2015 – 16 sezonunda bir önceki sezona göre pamuk ekim alanlarının yüzde 9.1  oranında azalarak 82 bin 652 hektara, ortalama kütlü üretiminin yüzde 9 oranında gerileyerek 413 Dekar/ KG’a düşeceği tahmin edilirken, kütlü üretiminin yüzde 17 oranında gerileyerek 341 bin 587 ton olması bekleniyor.
 


ÇİFTÇİ PAMUK ÜRETMEK İÇİN DİRENİYOR
Bölgedeki tarım alanlarında 2002 yılında yapılan tahminlere göre yüzde 61 gerileme olduğunu söyleyen Uçak, “Bir dönem önemli miktarda pamuk üreten Manisa, Muğla ve Balıkesir olarak değerlendirildiğinde ekim alanlarındaki gerileme daha vahim. Üç ilin pamuk ekim alanları aradan geçen 14 yılda yüzde 87 düşmüş. bu üç ilde ekonomik anlamda bir üretimden bahsetmek neredeyse imkansız. Geriye kalan Aydın İzmir ve Denizli ilerinde ekim alanları gerilemiş olsa da  çiftçimiz pamuk üretmek için adeta direniyor. 2002 yılında bölgemizde toplam 62 bin olan pamuk üreticisi sayısı 12 binlere gerilemiş durumda” ifadesini kullandı.
 
HEM EKİM ALANLARI HEM DE VERİM GERİLEMİŞTİR
Toplantıda konuşan İTB Melis Başkanı Barış Kocagöz, “Son yıllarda pamuk ve diğer ürünlerdeki fiyat gelişmeleri, tarımsal destekleme politikaları ülkemizde pamuk üretiminde önemli değişime yol açmıştır. Ege bu değişimin en yoğun yaşandığı bölge olmuştur. Geçtiğimiz sezon bölgemizde dahil olmak üzere, verim miktarlarında yüksek olmasının etkisi ile pamuk üretiminde bir miktar iyileşme olmuştur. Ancak 2015 – 2016 sezonunda Türkiye geneli düşünüldüğünde hem ekim alanları hem de ortalama kütlü verimleri gerilemiştir” diye konuştu.


 
İTHALAT 900 BİN TONU GEÇECEK
Pamukta iyileşmenin geçtiğimiz yıl verimdeki artıştan kaynaklandığını vurgulayan Kocagöz, bu seneki düşüş ile ilgili konuştu. İthalat rakamlarında artış olacağını söyleyen Kocagöz, ”Bu sezon Türkiye’de 570 bin ton seviyelerinde bir pamuk üretimi gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Pamuk üretiminde yaşanacak bu gerilemeden kaynaklı tekstil sektörünün de hammadde ihtiyacında ithalatı artıracaktır. 2014 - 2015 sezonunda 1 milyar 400 milyon değerinde 800 bin ton pamuk ithalatı yapılırken, 2015 - 2016 sezonunda pamuk ithalatı 900 bin tonu aşabilecektir. Bizler, bu kadar yüksek bir ithalat oranı ile tekstil sanayimizin küresel piyasalarda rekabetçi olamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle, pamuk yıllardır ifade edilen stratejik ürün kimliğini artık kazanmalı ve yıllık 1 milyon ton lif pamuk üretimi stratejik hedefini gerçekleştirecek politikalar hayata geçirilmelidir” dedi.
 
ÜRETİM 1 MİLYON TON OLANA KADAR PRİMLERİN ARTIRILMASI LAZIM
Pamuk ekim alanlarındaki azalma hakkında konuşan Kocagöz, “Ekim alanlarındaki azalışın nedenlerinden biri, 2002'den bu yana pamuktan vazgeçen ve tarımı bırakıp şehre göç eden üreticiler. Tarımsal üretimde genç nüfusu tutabildiğiniz zaman bu iş daha da ilerleyecektir. Alternatif ürünler çok önemli. Mısır, ay çiçeği gibi ürünler endüstriyel ürünler. Bu ürünler gümrük duvarı ile korunan ürünler. İthal edilen mısıra ayrılan fona bakıldığında çok fazla bir pay oluyor. Gizli bir destek var. Pamukta da o destek olsa, pamuk üreticisi de para kazanır. Mısıra verdiğiniz desteği pamuğa veriseniz herkes pamuğa geçer. Bugün bakanlık pamuğa destek vermese, 1 kg bile pamuk ekilmez. Parite o kadar ağır ki bu sene ki maliyet sahalarında bu rakam 1 lira 90 kuruşa kadar çıktı. Prim miktarı olmasa üreticiler hiç kazamayacak. Pamuk üretiminde 1 milyon ton üretim olana kadar, primlerin  85 kuruşa kadar desteğin çıkması gereklidir” şeklinde konuştu.
 

 
Flaş! TSK: Sınırda 17 IŞİD üyesi yakalandı
 
Yenigün’ün satışı askıda!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
imha 27 Ekim 2015 Salı 19:08

Üreticiyi yokettiler.. İthalat lobilerine çalışılıyor.

Yorumu oyla      13      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO’da Kotil’e sordu: Sözcü ve Cumhuriyet neden yok?
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, İzmir'in 2016 yılının Haziran ...
Zeytinyağı bilmecesinde Başkan konuştu: Fiyatlar ne olacak?
Yeni sezonun ilk zeytinyağları raflara çıkmaya hazırlanırken, piyasalarda ...
O arazi da AK Partili müteahhidin oldu!
Ankara Doğalgaz Elektrik Üretim A.Ş’nin İzmir Gaziemir’de satışa çıkarttığı ...
 
İzmir Ticaret Borsası'nda aile günü
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu ve personeli Çeşme’de düzenlenen ...
Koza-İpek Holding'ten yargıya büyük sitem!
Koza - İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, Bugün TV'de açıklamalarda bulundu.
Valilikten AK Partili iş adamına jeotermal vizesi
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü AK Partili İşadamı Selim Gökdemir’in ...
 
Kredi kartlarında taksit sınırı değişiyor
BDDK Başkanı Akben, eğitim, mobilya ve beyaz eşyada kredi kartı ile yapılan ...
Turizmcilerden tatil çıkışı: Seçmen sandık dedi
Yaklaşan 1 Kasım genel seçimleri öncesinde en çok tartışılan konulardan ...
AKG Grup’tan 29 Ekim’e özel sayı
Cumhuriyet Bayramı’nın 92. Yıl dönümüne sayılı günler kala İzmir’in önde ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva