HABERLER>SAĞLIK
30 Kasım 2023 Perşembe - 11:23

Hareketsiz yaşam düzensiz kilo alımına neden oluyor!

Dijitalleşmenin yaygınlaşmasıyla birlikte ekran başında geçirilen sürenin artması hareketsiz bir yaşamı beraberinde getirirken, obeziteyi de tetiklediğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Mehtap Ertürk, “Özellikle büyükşehirlerde yaşayan kişilerin hızlı akışa uyum sağlamak için sağlıksız besleniyor. Dijital çağın hareketsiz yaşamı tetiklemesi de gençler başta olmak üzere birçok kişide düzensiz kilo alımına yol açıyor” dedi. 

Hareketsiz yaşam düzensiz kilo alımına neden oluyor!

Yeme bozuklukları, düzensiz beslenme, fast food, tablet, bilgisayar, TV, oyun konsolu gibi teknolojilerin, tüm aktivitelerin çevrimiçi olarak gerçekleştirilmesini sağlarken hareketsiz yaşama yol açarak kilo almayı tetiklediğini belirten Op. Dr. Ertürk, "Gençlerde ve çocuklarda yakın gelecekte obezitenin artması kaçınılmaz görünüyor. Obez çocuklar ve gençler, kemik ve eklem ağrıları, uyku apnesinin yanı sıra çevrelerinde çeşitli zorbalık türleri, özgüven eksikliği gibi sosyal, sağlıksal ve psikolojik sorunlarla karşılaşabiliyor. Kilo verme sürecinde farklı tedavi yöntemlerinin ve diyetlerin faydalı olmaması halinde ise artık teknolojiyle birlikte geliştirilmiş yenilikçi çözümler tercih ediliyor. Anestezi ya da endoskopi gibi müdahalelerin gerekmediği yutulabilir mide balonu uygulaması da bunlar arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı. 

“SIVIYLA DOLDURULAN BALON, TOKLUK HİSSİ VERİYOR”
Yutulabilir mide balonu uygulamasıyla birlikte gelen ve uzun süre hissedilen tokluğun kişilerin beslenme tarzlarını düzenlemelerini kolaylaştırdığını vurgulayan Op. Dr. Ertürk, "Obezite günümüzde her yaştan bireyin yaşamaya başladığı bir hastalık. Obezite, tedavi edilmediğinde ise vücutta çok ciddi hasarlara neden olabiliyor. Yutulabilir mide balonu uygulaması da obezite tedavilerinde pratik ve kolay bir yöntem olarak öne çıkıyor” diye konuşarak, bu yöntemle ilgili şu detayları paylaştı: 

“20 dakikada tamamlanan yutulabilir mide balonu uygulamasında ucunda ince bir ip bağlı olan balon, yutulduktan sonra doktor tarafından sıvıyla dolduruluyor. Böylece kişi daha az yemesine rağmen, daha uzun süre tokluk hissediyor. Ayrıca, yutulabilir mide balonu vücuttan müdahale edilerek çıkarılması gerekmediği için anestezi veya endoskopi yapılmıyor. Mideye yerleştirildikten 16 hafta sonra kendiliğinden atılıyor. Yapısı gereği, endoskopik mide balonuna göre çok daha az komplikasyon kaydediliyor. Ancak kusma, mide bulantısı ve mide krampları gibi yan etkileri birkaç gün sürebiliyor. Mide balonu uygulaması yapıldıktan sonra ilk 3 gün sıvı beslenme, sonraki 3 gün püreyle beslenme öneriyoruz. Sonrasında hastalarımız normal katı gıdalara geçiş yapabiliyor. Mide asidini uyaracak gıdalar, asitli ve alkollü içecekleri tavsiye etmiyoruz.” 

“İLK AYDA 8 İLA 10 KİLO VERİLEBİLİYOR”
Kişinin yaşam tarzını, beslenme alışkanlıklarını değiştirmesini kolaylaştıran yutulabilir mide balonu uygulamasından sonra, hastanın kısa sürede günlük hayatına dönebildiğini belirten Op. Dr. Ertürk, “Obezite tedavilerinde oldukça yaygın hale gelen yutulabilir mide balonu uygulamasıyla kişiler metabolizma hızlarına ve başlangıç kilolarına göre ilk ayda 8 ila 10 kilo verebiliyor. Biz de uzmanlarımız tarafından kişiye özel hazırlanan beslenme programlarını uygulayan hastalarımızın ilerleme sürecini diyetisyenlerimizle 6 ay boyunca takip ediyoruz. Akıllı tartı, saat ve mobil uygulamalar üzerinden de kontrol ederek bilinçli adımlar atılmasını sağlıyoruz” dedi. (DHA)

 
Su kıtlığı yaşanabilir!
 
Bayraklı'dan içleri ısıtan dayanışma
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Su kıtlığı yaşanabilir!
Türkiye'de 2023 su yılı yağış miktarı normal değerlere göre yüzde 6 düşerken ...
İlaç şirketlerine rekabet soruşturması
Rekabet Kurulu, çoğunluğu ilaç sektöründe faaliyet gösteren 19 şirket ...
İzmir'in kanser raporu... Erkeklerde 'akciğer', kadınlarda 'meme'!
Türk Toraks Derneği Üyesi, Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Oğuz Kılınç, ...
 
Uzmanı uyardı: Zorbalık yapan çocukların da yardıma ihtiyacı var!
Zorbalık yapan çocukların şiddet eğilimli, ani ve tahmin edilemez eylemlerde ...
Prof. Dr. Müftüoğlu: Sağlıklı şeker yoktur
Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, farklı tanımlar ve isimlerle ...
Bakan Koca: Sahra hastanelerini Gazze’nin içerisine kuracağız
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Sahra hastaneleriyle ilgili dün Mısır’da ...
 
Bakan Koca: Gazze'de sahra hastanesi kuracağız
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Belirlenen noktalarda kuracağımız Sahra ...
Bakan Koca: Gazze'den bir grup hasta daha getirmek için çalışıyoruz
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yarın Gazze sınır kapısından başta çocuklar ...
Uzmanı uyardı: Baş ağrısına dikkat!
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Levent Aydın, "Beyin tümörü kişiden ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çocuk yaşında assolist oldu!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gazeteci titizliğinden çıkan bir roman
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva