HABERLER>POLİTİKA
20 Kasım 2013 Çarşamba - 10:01

Güven ‘Araştırılsın’ dedi, bakanlık kampanya başlattı

CHP İzmir Milletvekili’nin ‘çocuk felci’ için araştırma komisyonu kurulması önerisi bakanlığı harekete geçirdi ve aşı kampanyası başlatıldı.

Güven ‘Araştırılsın’ dedi, bakanlık kampanya başlattı

Türkiye önceki gün ulusal bir gazetenin manşetten verdiği ve Türkiye’de 1998’den beri görülmeyen çocuk felcinin yaygınlaştığı haberi ile sarsıldı.

Haber, Suriyeli mülteciler aracılığıyla gelen hastalık için ise Sağlık Bakanlığı’nın aşı kampanyası başlattığını, 1,5 milyon çocuğun aşılanacağını duyurdu.

CHP İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven ve 25 CHP Milletvekili kısa bir süre önce Meclis’e sundukları araştırma önergesi ile bu konuların açıklanmasını ve araştırma komisyonu kurulmasını talep etmişlerdi. Haberde Türkiye ile birlikte Suriye’ye komşu 7 ülkede çocuk felci alarmı ilan edildiği açıklanırken Güven, “Çocuk felci riskinin Suriye’ye komşu ülkeleri de tehdit ettiği Dünya Sağlık Örgütünce (DSÖ) açıklanmıştır” bilgisini de araştırma komisyonunun gerekçesi olarak Meclis’e sunmuştu.
 
GEREKÇESİ NEYDİ?
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi (PM) Üyesi ve İzmir Milletvekili Profesör Doktor Hülya Güven, ülke genelinde ve özellikle yığılma yaşayan illerden birisi olan İzmir'de barınan yaklaşık 100 bin Suriyeli sığınmacının taşıdıkları sağlık sorunlarının araştırılması için 25 milletvekili ile birlikte kurulmasını istediği araştırma komisyonunun gerekçelerini şöyle sıralamıştı: “Artan Suriyeli mültecilerle birlikte başta kızamık olmak üzere çocuk felci dahil aşı ile korulabilecek hastalıkların riski de artmıştır.  Türkiye’de çocuk felci vakalarına rastlanmaması nedeniyle 2002 yılında Türkiye’nin Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından “Polio’dan arındırılmış Bölge Sertifikası” verildiğini, ancak Suriye’de ise son yıllarda 10 çocuk felci vakası olduğu ekim ayında Dünya Sağlık Örgütünce açıklanmıştır.”  Güven devamla “ Türkiye’de resmi yollarla ya da pasaportsuz ve kimliksiz olarak gelmiş ve 600 bin mülteci olduğu ve büyük kısmının da sağlık hizmeti alamadıkları bilindiğine göre Sağlık Bakanlığının önlem almada gecikmiş olduğu ve aşılamaların da yetersiz olacağı çok açıktır. Sağlık Bakanlığı çocuk felcinin ortadan kalkması için kapı kapı dolaşarak 0-59 ay arasındaki çocuklara, 18-24 Kasım tarihleri arasında, çocuk felci aşısı yapılması için kampanya başlatmıştır. Yani böylece Aile hekimlerinin de aşılama konusunda yeterli olamadıkları kabul edilmiş oluyor. Eğer Aile hekimlerine çocuklar kayıtlı olsaydı ve rutin aşıları yapılıyor olsaydı, her bilginin bilgisayarlarda kayıtlı olduğu belirtildiğine göre, kapı kapı dolaşarak, AVM’lerde aşı istasyonları kurarak aşılanacak çocuk aramaya ne gerek vardı? Yine genelgede önceliğin Suriye ile komşuluğu olan 6 ilde yaşayan 5 yaş altı çocukların kapsama alındığı belirtilmekte, diğer iller için de Suriye vatandaşlarının çocuklarına, riskli görülen illerde de 5 yaş altı yurttaşlarımıza aşı yapılacağı belirtilmektedir. Yapılmak istenen aşılama kampanyası çelişkilidir. Riskli il diyerek 6 il gösteriliyor, diğer riskli iller hangileri belirtilmiyor. Suriye vatandaşlar tüm Türkiye’ye yayıldığına ve parklarda yaşam savaşı verdiklerine göre bütün iller riskli değil mi? Öyle görülüyor ki, CHP olarak Çocuk felci ile ilgili araştırma önergesi vermeseydik, kampanya da başlamayacaktı, Sağlık Bakanlığı uyumaya devam edecekti”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP’den ‘Büyükşehir’ harekatı: İzmir için bomba isimler
Yerel seçim öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilecek ...
Meclis’te yüksek tansiyon: ‘Böyle hoca olursa…’
Adalet Bakanlığı'nın Meclis'teki bütçe görüşmeleri hararetli tartışmalara ...
Davutoğlu: Gezi'den onur duyuyoruz demedim
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, iddiaların aksine ABD'deki bir düşünce kuruluşunda ...
 
Yeşiller ve Sol Gelecek'ten Yargıtay'a 'Çernobil' itirazı
İzmir'de faaliyette olduğu dönemde kurşun üreten, 'İzmir'i Çernobil'i ...
Çiller'den Kılıç'ın 'o imzalattı' iddiasına yanıt
Eski Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller adına Avukatı Seçil Genca Oral, ...
Buca aday adayı Akdemir'den kasaplara festival müjdesi
Cumhuriyet Halk Partisi Buca Belediyesi Başkan aday adayı mimar Remzi ...
 
Ali Engin o ziyareti iptal etti: 'Gereken kararı...'
Yerel seçim öncesinde Karşıyaka belediye başkan adaylığı için çalışmalarını ...
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan'a: Ahmet Kaya yaşasaydı...
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Grup Toplantısı'nda konuştu. ...
AK Parti Grubu’ndan Kocaoğlu’na ‘Sümerbank’ çıkışı!
İl Genel Meclisi AK Parti Grubu tartışmalı Sümerbank arazisi konusunda ...
 
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Doğarken ağladı insan!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Şimdi ne olacak?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Siyasette yumuşama devrimi mi başlıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İtiraz seven kadınların kenti: İzmir
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'İzmirlilik nedir?'
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Türkçem benim
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe büyüledi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva