HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Mayıs 2013 Cuma - 14:49

EXPO alanı ‘askıda’: Bir dava, bir itiraz bir de öneri!

Fuarların olimpiyatı olarak adlandırılan İzmir’in aday olduğu EXPO 2020 organizasyonu ile ilgili hazırlıklar tüm hızıyla devam ederken kazanılması halinde etkinliklerin yapılacağı alan İnciraltı Bölgesi’nin planları askıdan indi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi arasında krize neden olan, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüşmesinden sonra düzeltilen plandaki eksiklikler de dahil tüm çalışmalar 30 günlük inceleme süresini tamamladı.

EXPO alanı ‘askıda’: Bir dava, bir itiraz bir de öneri!

Fatih YAPAR/EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi ve ilgili meslek odalarının itiraz ettiği İnciraltı Planı revize edildikten sonra yeniden askıya çıktı. Toplam 30 günlük süre boyunca belediyeler taleplerin yerine getirildiği gerekçesiyle itiraz etmezken meslek odaları itirazlarını sürdürdü. Büyükşehir Belediyesi ve Balçova Belediyesi dava açmazken plana öneriler sundu. Şehir Plancıları Odası, doğrudan konuyu yargıya taşıma kararı verirken Mimarlar Odası İzmir Şubesi de itiraz etti.

ŞEHİR PLANCILARINDAN DAVA
Daha önce plana itirazda bulunan Şehir Plancıları İzmir Şubesi, itirazların ardından yapılan düzenlemelerden de tatmin olmadı. Planı birçok açıdan sakıncalı bulan oda yapılaşmanın arttığını, ulaşım yollarının planı kaldıramayacağı gibi nedenlerde itirazlarda bulunmuştu. Oda, plana doğrudan dava açma kararını almıştı. Hazırlıklar devam ederken önümüzdeki günlerde askıdan inan son plana oda tarafından dava açılacak ve konu yargıya taşınacak.
 
BÜYÜKŞEHİR ‘ÖNERİ’ GETİRDİ
Ankara’da gerekli itirazları yapan Büyükşehir Belediyesi, askıdaki plana itiraz etmedi. Bakanlık ve Büyükşehir bürokratlarının görüşmesinin ardından çıkartılan askı süresinde sadece ‘öneri’ adı altında görüş bildirildi. Belediye, çok büyük bir alanı kapsayan İnciraltı’nda olası yangınlara müdahale etmek amacıyla ‘itfaiye merkezi’ alanı istedi. Planlarda belediye hizmet alanı olarak önerilen yerin küçük çaplı bağlantı yolları da tespit edilmesini talep etti.
 
Önerinin bazı basın yayın kuruluşlarında ‘itiraz’ olarak gösterilmesinin ardından belediyeden açıklama geldi. Belediye, “Gönderilen yazı itiraz niteliğinde olmayıp planlarda belirlenen teknik ve uygulama sorunlarının giderilmesine yöneliktir. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi yazısında; alanda yapılacak EXPO organizasyonu ve planla belirlenen kullanımlar göz önüne alınarak bölgede itfaiye hizmetlerinin gerçekleştirilmesi amacıyla “İtfaiye Tesisi Alanı”na gereksinim duyulması nedeniyle “Belediye Hizmet Alanı” belirlenmesi talep edilmiş, ayrıca mevcut 1/1000 ölçekli imar planları ile söz konusu planlardaki yolların uyumsuzluklarının giderilmesi amacıyla teknik düzeltmeler önerilmiştir” denildi.

 
İTİRAZLAR ARDI ARDINA
Planın aksıya çıkan son haline itiraz eden Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal yaptığı açıklamada, düzenlemelerin yeterli olmadığını ifade etti. Mimarlar odası gerekçede, şu ifadeleri sıraladı:
 
-Askıya çıkarılmış olan İzmir İnciraltı Turizm Merkezi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı ile, 15 Haziran 2012 tarih, 6324 sayılı İzmir Expo Alanı Hakkında Kanun’a aykırı olarak, kanunda 3.maddede tanımlanmış olan, sağlık, turizm ve nitelikli konut işlevinin dışında oldukça büyük bir alan 2. Derece Ticaret Merkezi olarak tanımlamış ve ayrıca Tali İş Merkezi kararı getirilmiştir.
 
-Planda getirilen ticaret işlevi EXPO Kanunu’nda bulunmamaktadır. Getirilen 2.derece ticaret merkezi alanı hali hazırda Balçova’da otoyol ile Mithatpaşa Caddesi arasında bulunan ticaret alanları toplamından ( AVM alanlarından ) daha büyüktür. Bu nedenle askıda bulunan 1/5000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planı 6324 sayılı EXPO Kanunu’na aykırıdır.
 
-17.06.2011 tarihinde onaylanan 1/25000 ölçekli İzmir İnciraltı Turizm Merkezi (İnciraltı kesimi) Çevre Düzeni planında öngörülenden daha büyük bir alanda, turizm tesis alanı ve yüksek nitelikte konut alanı ve 2. Derece ticaret merkezi ile tali ticaret merkezi alanı tanımlanmıştır. Öngörülen önemli büyüklükte konut alanında barınacak nüfus için gerekli ve dengeli bir donatı alanı ayrılmadan yalnızca 1/25000 ölçekli plan 1/5000 ölçeğe büyütülmüş ve bu yapılırken de turizm alanları ve 2.derece ticaret merkezi alanları EXPO alanını yok edecek şekilde denize doğru büyütülmüştür. Alanın özellikleri nedeniyle tam aksine alt ölçekli planlarda yapılaşma önerilen alanların titizlikle düzenlenmesi gereklidir. Bu nedenle askıda bulunan planlar mutlak uymaları gereken üst ölçekli çevre düzeni planına uymamaktadır, dolayısıyla planlamanın en temel ilkesine aykırıdır.
 
 -Askıya çıkarılan planlarda, EXPO alanı İnciraltı Birinci Derece Doğal Sit Alanına ve İnciraltı lagününe kaydırılmıştır. Bu şekliyle askıda bulunan planlar İnciraltı’nda değil lagün çevresindeki birinci derece doğal sit alanında EXPO önermektedir.
 
-EXPO otoritelerince beyan edildiği gibi EXPO organizasyonu sırasında altı aylık dönemde yaklaşık en az otuz milyon ziyaretçinin alana geleceği düşünüldüğünde bu büyüklükte bir ziyaretçi potansiyeli olan EXPO alanı bu şekliyle, İzmir kenti için çok önemli bir değer olan birinci derece doğal sit alanını ve kuşlar için çok önemli olan İnciraltı lagününü yok edecektir.
 
-EXPO planı ile ilgili hazırlıklarda ve halka açık toplantılarda sürekli olarak lagün ve birinci derece doğal sit alanının kullanılmayacağı ifade edilmişken, askıdaki planlarda aksi yönde kararların bulunması kentlinin yanıltıldığının bir göstergesidir. Bu nedenle tabiat varlıklarının korunması ile ilgili mevzuata aykırıdır.
 
 -Askıya çıkarılmış olan planlarda, birinci derece doğal sit alanları dışındaki, planla turizm, yüksek nitelikte konut, ticaret merkezi, tali ticaret, kür merkezi vb. kullanışlar getirilen alanlardan kanun gereği normal olarak ayrılması gereken (DOP) düzenleme ortaklık payının son derece yetersiz olduğu ve EXPO için gereken yaklaşık 150-200 ha. alanı sağlamadığı görülmektedir. Bu nedenle askıda bulunan planlar planlamanın amacına ve Expo Kanunu’na aykırıdır.
 
-Askıya çıkarılmış olan planlarda, turizm alanı, yüksek nitelikte konut alanı, 2.derece ticaret merkezi, Tali ticaret merkezi kararları vb ile yapılaşmaya açılan alan, Balçova İlçesindeki bütün yapılaşmış alandan daha büyüktür. Bu haliyle İnciraltı bölgesinde, İzmir planlama tarihinde yaratılmış olan en yoğun ve hiç teknik ve sosyal alt yapısı (donatısı) olmayan bir bölge yaratılacaktır. Taban alanı sınırlaması getirilmemiş olması nedeniyle turizm alanı olarak belirtilmiş alanlarda turizm tesislerinin mekan gereksinimi sonucu yapı yaklaşma mesafeleri içinde oldukça yoğun bir yapılaşmaya neden olunacaktır. Askıdaki planlarla deniz yönünde Balçova ilçesinin önüne Balçova ilçesindeki toplam yapılaşmış alandan daha büyük bir yapılaşma getirilmektedir.
 
-Plan notlarında önerilmiş olan yapı yoğunlukları, turizm alanlarında turizm tesislerinin gereksinimi olan servis mekanlarının bodrum katlarda yer alacağı ve emsale dahil edilmeyeceği ve zemin üstünde bazı mekanların planda belirtilen yapı emsalinden sayılmayacağı ifade edilmektedir. Plan notlarıyla planda öngörülmeyen ve % 50 yi aşan gizli yapı yoğunluğu artışı getirilmektedir. Bu şekliyle planlama ilkelerine aykırıdır.
 
-Ayrıca yaklaşık 600 hektar turizm merkezi alanının planlanmasında, turizm merkezinin Balçova kaplıcalar kesimiyle bir bütünlük içermiyor olması ve ulaşım ilişkisinin yetersizliğinin yanı sıra, çok yoğun ve bitişik düzende yapılaşmış Balçova ilçesinin kıyıyla ve denizle ilişkisini kuracak yeşil koridorlar, ulaşım koridorları, imbat koridorları vb, kamusal alan düzenlemelerini içermiyor olması büyük yanlışlıktır. Askıda bulunan planlar bu haliyle, düşünülmemiş, bütünleşik olarak iyi etüd edilmemiş, aceleye getirilmiş belgelerden ibarettir denebilir.
 
-Bir başka ifade ile askıda bulunan planlar ile hiçbir yeterliliği olmayan turizm alanı yaratılacak, ancak turizmin beklentisi olan, nitelikli yapılı çevre ve nitelikli alt yapı elde edilemeyecektir. Bu nedenle planlama amacına da aykırıdır.
 
 -Uygar dünyada otoyol kenarında yüksek nitelikte konut kararı içeren bir plan örneği yoktur. Zorunlu durumlarda çok geniş yeşil koridorlarla ses ve gürültü önleyici tedbirler alınmakta plan kararları bu kapsamda oluşturulmaktadır. Askıda bulunan planlar bu şekilde bir endişe taşımayan kararları nedeniyle planlama tarihinde yerini alacaktır.
 
-İnciraltı kesiminin “mutlak tarım alanı” olduğuna ilişkin ilgili kurum raporları göz ardı edilmiştir. Alanın tamamı yapılaşmaya açılmaktadır. Bu nedenle askıda bulunan planlar Toprak Koruma Kanunu’na aykırıdır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
aco 6 Mayıs 2013 Pazartesi 22:36

koskoca evlet üç tane odaya DUR diyemiyormu İZMİR,in kaderi bunlaramı bağlı yaaa bunların amacı farklı DEVLETİN İSTEMEZÜKLERİ ARAŞTIMASI GEREKLİİİİ.

Yorumu oyla      11      5  
Uğur 4 Mayıs 2013 Cumartesi 14:43

Uygar dünyada otoyol kenarı konut olmaz demiş mimarlar odası. peki uygar dünyada otoyol kenarında tarım varmıymış?

Yorumu oyla      12      6  
cemal yıldız 3 Mayıs 2013 Cuma 22:01

Özdilek' e bile itiraz edildi. Mühürlenmesi ve yıkılması istendi. İzmir' e ne yapsanız beğenilmez. ve "İSTEMEZÜK" laflarını şimdide EXPO da işitiyoruz. Huylu huyundan vazgeçmiyor yani...!

Yorumu oyla      16      6  
ercüment şahin 3 Mayıs 2013 Cuma 19:07

expo alanının büyük kısmı kıyı kenarın i içi yanı yasal olarak deniz. amaç expo adına yapsatçı mütehatlere inşaat alanı ve avm lerin önünü açmak. nerden bakarsanız bakın planın amacı kentsel rantın birilerin kazancı yapmak. plan plan degil kamu suçu

Yorumu oyla      14      14  
3 Mayıs 2013 Cuma 16:14

internetten dubainin expo hazırlıklarına bir bakın lütfen, biz ise daha yerimiz bile konusunda bile mutabık değiliz bu kafayla gerçekten çok zor çok...

Yorumu oyla      25      5  
kadir 3 Mayıs 2013 Cuma 15:27

YYYEEEEEEEETTEEEEEEEEEEEEEEEERRRRRRRRRRRRRRRRRRRR....

Yorumu oyla      21      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa’da Ali Osman Karatekin’e yeni görev
Aliağa Belediyesi Basın Müşavirliği görevine İzmir Medyasının yakından ...
Selçuk’ta Hıdrellez coşkusu
Selçuk Belediyesi tarafından düzenlenecek olan 11.Hıdırellez Şenlikleri ...
Bergama’da Kariyer Günleri heyecanı
Üniversite giriş sınavlarına hazırlanan öğrencilere yönelik 02-03 Mayıs ...
 
Karşıyaka’nın ‘özgür basın’ madalyonu Ayşenur Aslan’a…
Karşıyaka Belediyesi’nin İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte verdiği ...
Adaylığını ve prestij projesini açıkladı: Nif’e teleferik!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, önümüzdeki yerel seçim için ...
Rahvan atlar Bornova’da dörtnala
Bornova Belediyesi’nin katkılarıyla ilki geçen yıl yapılan “Geleneksel ...
 
Karşıyaka'da dev Hıdırellez ateşi yanacak
Karşıyaka, bu yıl muhteşem bir Hıdırellez’e hazırlanıyor. Karşıyaka Belediyesi’nin ...
Başkan Sındır'dan 2B çıkışı: Hak sahibi köylüdür
Köy-Koop İzmir Birliği işbirliğiyle düzenlenen ‘‘2B ve Orman Köylüsü’’ ...
Engelsiz İzmir için 'büyük' adım: Hissedilebilir yüzey
İzmir Büyükşehir Belediyesi, görme engelliler için kaldırımlarda “hissedilebilir ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva