HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Mayıs 2013 Cuma - 13:32

Karşıyaka’nın ‘özgür basın’ madalyonu Ayşenur Aslan’a…

Karşıyaka Belediyesi’nin İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte verdiği 2013 “Basın Özgürlüğü” ödülünün sahibi 3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü’nde açıklandı. Geçen yıl, ifade özgürlüklerini kullanırken yolu cezaevinden geçen gazeteciler adına Nedim Şener’in aldığı “Basın Özgürlüğü” Ödülü’nün bu yıl ki sahibi, son yıllarda düşünceleri ve yazıları nedeniyle işsiz kalan gazetecilerin sembol ismi haline gelen Ayşenur Arslan oldu.

Karşıyaka’nın ‘özgür basın’ madalyonu Ayşenur Aslan’a…

İZMİR - Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ile İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, 2013 “Basın Özgürlüğü” Ödülü’nü İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde düzenlenen basın toplantısı ile açıkladı. Toplantı da konuşan Başkan Durak, “Demokrasinin dördüncü kuvveti basın, yazılarıyla bizleri aydınlatıyor. Gazete sahiplerine ve çalışanlara yönelik baskıların sona ermesini diliyorum. Türkiye üzerine oynanan oyunları gördükçe böyle bir ödülün daha da anlam kazandığını fark ediyorsunuz. Yapılan müdahalenin hoş olmadığını, işsiz kalan gazetecilerin yalnız olmadıklarının bilinmesini istiyorum. Gazetecilere özgür ortamda yazı yazma imkanın sağlanması gerektiğine inanıyorum“ dedi.
 
Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel’de konuşmasında, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’a verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, “Basın ve ifade özgürlüğü olmazsa halk kör ve sağır olur. Basın özgürlüğü demokrasi demektir. İktidardakiler kendi korkularını bastırmak için baskılar kurmaktadır. Ülkemiz basın özgürlüğü konusunda dünya sıralamasında en alt sıralardadır. Makedonya ile aynı sıradayız. İçler acısı durumdayız. Basınımızda çok önemli yazarların, gazetecilerin işten atıldığı bir dönemi yaşıyoruz. Basına yönelik baskılar onların sendikasızlaştırılması ile başladı. Kendi haklarını yeterince koruyamayan arkadaşlarımız vatandaşın haklarını da koruyamaz“ diye konuştu. 
 
Basın toplantısına Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Başkanı Atilla Sertel, Karşıyaka Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Çalışkan, jüri üyeleri ve Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner katıldı.

 
NEDEN AYŞENUR ASLAN?
Demokrasi kültürünün, temel özgürlüklerinden biri de basın özgürlüğüdür. Düşünce ve ifade özgürlüğünü merkezine alan “Basın Özgürlüğü”ne getireceğiniz herhangi bir kısıtlama, toplumsal boyutta pek çok hak ve özgürlüğün de kısıtlanması, kuşatılması anlamına gelecektir.
İçinden geçmekte olduğumuz süreçte demokrasinin tüm katmanlarında olduğu gibi, Basın Özgürlüğü konusunda da ülkemiz başarısız bir sınav vermektedir. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nün 2013 yılı raporuna göre; Dünya Basın Özgürlüğü sıralamasında ülkemiz, bu yıl 6 basamak daha gerileyerek, 179 ülke arasında 154. sırada yer aldı.
Diğer taraftan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), dünyada hapiste bulunan gazeteci sayısının rekor sayıya ulaştığını, ‘Türkiye’nin gazeteci hapseden ülkeler arasında en kötüsü’ olduğunu açıkladı. Raporda “Türkiye’de basın özgürlüğü krizde” saptaması yapıldı.
Tutuklu gazeteci sayısı her geçen yıl artarken, dışarıda mesleğini yerine getirmeye çalışan gazeteciler ise, bir başka tutsaklığı yaşamaktadır.
Bugün ülkemizde Basın Özgürlüğü, siyasi iktidarın iki dudağı arasına sıkışıp kalmıştır. Yakın tarihimizin hiçbir döneminde olmadığı kadar baskı altında çalışan gazeteciler “yandaş” olmaya zorlanmakta; “Söz dinlemeyenler” ise, kapı önüne konmakta; hatta daha da ileriye gidilerek demir parmaklıklar ardında “susturulmaya” çalışılmaktadır.
İşte böylesi bir dönemde, Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak; düşünce ve ifade özgürlüğü merkezli Basın Özgürlüğü’nün maruz kaldığı kuşatmaya karşı farkındalık yaratma amacıyla bir ödül verme kararı aldık. İlkini geçtiğimiz yıl verdiğimiz “Basın Özgürlüğü Ödülü”nün ikincisini bugün açıklıyoruz. 
 
İlkinde olduğu gibi, bu yıl da, jürimiz için, ülkemizin içinden geçmekte olduğu süreçte, basının kuşatılmışlığı belirleyici unsur oldu. Geçen yıl, “Basın ve ifade özgürlüğü konusunda verdikleri mücadeleden dolayı yolu cezaevinden geçen gazeteciler” adına ödülü Nedim Şener’e vermiştik. Bu yıl ise, jürimiz oy birliği ile ödülü, tüm baskılara rağmen, mesleğini hakkıyla yerine getirmeye çalışırken, düşüncelerinden dolayı işsiz kalan gazetecilerin sembolü haline gelen Ayşenur Arslan’a verme kararı almıştır.
Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak, tek gücü kalemleri olan “gazeteci” dostlarımızı, verdikleri kahramanca mücadelede yalnız bırakmayacağımızı bir kez daha ifade ediyor ve bu kuşatmanın son bulacağı güzel günlerde, basınımızın değerli üyelerini, mesleki başarılarından dolayı ödüllendirmeyi diliyoruz.
  
2013 “Basın Özgürlüğü Ödülü” Jürisi şu isimlerden oluştu:
Atilla SERTEL – Jüri Başkanı (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı-
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı)
Hüseyin ÇALIŞKAN                           (Karşıyaka Belediyesi Başkan Yardımcısı)
Hüseyin GÜNLÜ                     (Karşıyaka Belediye Meclisi Eğitim Komisyonu Başkanı)
Misket DİKMEN                      (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı)
Murat ILGIN                            (Karşıyaka Belediye Meclisi Kültür Komisyonu Başkanı)
Nihal AŞKIN                            (İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi)
Prof. Dr. Sevda ALANKUŞ    (İzmir Ekonomi Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı)
Şebnem GÜNCÜ                      (Karşıyaka Belediyesi Kültür Müdürü)
Uğur DÜNDAR                       (Araştırmacı - Gazeteci)
 
(Jüri üyelerinin isimleri alfabetik sıraya göre yazılmıştır.)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Adaylığını ve prestij projesini açıkladı: Nif’e teleferik!
Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, önümüzdeki yerel seçim için ...
Rahvan atlar Bornova’da dörtnala
Bornova Belediyesi’nin katkılarıyla ilki geçen yıl yapılan “Geleneksel ...
Karşıyaka'da dev Hıdırellez ateşi yanacak
Karşıyaka, bu yıl muhteşem bir Hıdırellez’e hazırlanıyor. Karşıyaka Belediyesi’nin ...
 
Başkan Sındır'dan 2B çıkışı: Hak sahibi köylüdür
Köy-Koop İzmir Birliği işbirliğiyle düzenlenen ‘‘2B ve Orman Köylüsü’’ ...
Engelsiz İzmir için 'büyük' adım: Hissedilebilir yüzey
İzmir Büyükşehir Belediyesi, görme engelliler için kaldırımlarda “hissedilebilir ...
Başkan Kocaoğlu’ndan izci selamı
Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından Çanakkale’de düzenlenen 57. Alay ...
 
Belediye’den Kaf-Kaf’a prim dopingi!
Karşıyaka Belediyesi, Mayıs ayı olağan meclis toplantısında geçtiğimiz ...
İzmir’in vizyon projesine ÇED şoku!
Teşvik tartışmaları ile gündeme gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ...
İzmir Özgüven’i karşılamaya hazırlanıyor
İzmir’in Dikili İlçesi’nde 'ihaleye fesat karıştırmak' iddiasıyla yargılanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden fakirleştik?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva