HABERLER>EKONOMİ
11 Ocak 2017 Çarşamba - 12:53

ESİAD'da yargı zirvesi

Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) 2017 yılı ilk faaliyet toplantısında Türk Yargı Sistemi’ne yeni dahil olan İstinaf Mahkemeleri’ni ele aldı.

ESİAD da yargı zirvesi

Geçtiğimiz hafta Bayraklı Adliyesi’ne düzenlenen bombalı saldırı eylemini şiddetle kınadıklarını ifade eden ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, iş dünyasının bağımsız, tarafsız, ehliyetli ve süratle sonuç alan yargı sistemi istediğini söyledi. Yargıtay’daki uzun bekleme sürelerine karşın, kuruluşunun ilk döneminde İzmir bölgesi istinaf mahkemelerinde dosya sonuçlandırma süresinin 5 gün olduğunu dile getiren İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Eğlenoğlu ise, geç gelen adaletin adalet olmadığını söyleyerek amaçlarının davaları kısa sürede karara bağlamak olduğunu belirtti.

Toplantıda konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü, toplantının amacının, hukuk sistemini genel olarak tartışmak yerine, istinaf mahkemelerinin kuruluş gerekçelerini ve çalışma esaslarını anlamaya dönük olduğunu söyledi. “Bu bağlamda, dernek üyeleri, dernek üyesi şirket hukukçuları ve üniversitesi hocalarının katılımıyla bu toplantıyı gerçekleştirdik.” diye konuştu.

İzmir’de 5 günde çözüm

İstinaf Mahkemeleri’nin yeniden yargılama anlamına geldiğinin altını çizen İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Eğlenoğlu, “Aslında bu mahkemelere Bölge Adliye Mahkemesi de deniliyor. İlk derece mahkemesinde karara bağlanan bir dosya yerindelik ve vaka değerlendirmesini de içerecek şekilde istinaf mahkemelerinde tekrar ele alınıyor. İzmir bölgesinde ilk verilere göre bu değerlendirmeyi 5 gün içinde yapıp sonuca bağlıyoruz.” dedi. Ancak İstinaf Mahkemelerine kesinlik sınırları getirildiğini açıklayan Eğlenoğlu, “Cezada 5 yıla kadar verilen cezalar ve 41.000 TL’ye kadar verilen kararlar Yargıtay’a gitmeksizin nihai olarak istinaf mahkemelerince sonuçlandırılmış oluyor. Bu kapsamdaki dosyalar için Yargıtay’da 5 yılı bulan bekleme süresi 5 güne inmiş oluyor.” diye konuştu.

“HSYK’yı mücadele ile kazandık”

Türkiye’nin 15 Temmuz’da ciddi bir sınav verdiğini açıklayan İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Eğlenoğlu, “Türkiye’nin bu süreç sonrasında geri dönüşünü hakim ve savcılarımız gerçekleştirmiştir. 2010 yılında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nda (HSYK) paralel yapı güdümünde ciddi bir değişim gerçekleşti. O meşhur paralelci hakimler ve polisler kol kola Balyoz ve Ergenekon adında davalar yürüterek ülkeye ciddi zararlar verdi. Bunları takip ederken İzmir’de de ciddi değişimler oldu. Bu sırada biz Yargıda Birlik Derneği’ni kurduk. Siyasi olmayan herkesin fikrini belirttiği bir kurumdu. Bu kurum sayesinde HSYK’yı geri aldık. O meşhur davaların sahte ve dolandırma olduğu bu süreçten sonra ortaya çıktı. Biz hukukçular bu mücadeleyi vererek kaybettiğimiz yerleri geri kazandık” dedi.

İzmir’in hakim ve savcılar arasında en çok tayin talep edilen yer olduğunun altını çizen 12. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Badalı ise, “İstinaf Mahkemeleri’nde en hızlı kararlar İzmir’den çıkarılıyor. Türkiye’deki en hızlı İstinaf Mahkemeleri İzmir’de yer alıyor. Seçilen kadrolar oldukça kaliteli olumlu geri dönüşler var” diye konuştu.

2006 yılından beri İstinaf Mahkemeleri konusuyla yakından ilgilendiğini ifade eden 10. Hukuk Dairesi Başkanı Ercan Turan, İstinaf Mahkemeleri hakkında teorik bilgiler vererek, insan hakları çerçevesinde bu mahkemelerin kurulduğunu Dünya üzerinde geniş ve dar İstinaf Mahkemeleri’nin olduğunu belirterek, “Türkiye’de dar istinaf mahkemeleri yapılıyor. Almanya geniş istinaf yapıyordu. Ancak onlarda dar İstinaf Mahkemesi’ne geçti” dedi.

Toplantının ardından katılımlarından ötürü İzmir Bölge Adliye Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Turhan Eğlenoğlu, 12. Ceza Dairesi Başkanı Ahmet Badalı ve 10. Hukuk Dairesi Başkanı Ercan Turan’a plaket takdim edildi.

 
Okan Buruk'tan 'Hamit Altıntop' açıklaması
 
İzmir’de feci kaza! 20 araç birbirine girdi: 1 ölü, 7 yaralı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eskiyörük: İzmir yerelde kalkınmayla Türkiye’ye örnek oluyor
İzmir Tarım Grubu ve Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, İzmir ...
İzmir'de gevrek ve boyoza zam kapıda!
İzmir Pide Gevrek İmalatçıları Odası gevrek, boyoz ve kumru için zam teklifi ...
İzmir’de sevgililer günü çiçekleri buz tuttu!
Türkiye'de kesme çiçek üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı İzmir'in ...
 
İzmir'de özel günlerin yeni adresi DoubleTree by Hilton İzmir Airport
DoubleTree by Hilton İzmir Airport’ta, düğün ve nişan gibi özel günler ...
Dolardan yeni rekor: İlk kez 3,90 TL'yi aştı!
Yükselişini sürdüren dolar/TL, 3,90'ı aşarak tarihi zirveyi gördü. Euro ...
İzmir’e ayakkabı lisesi açılıyor!
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ayakkabı lisesi açılması için hareketi geçti. ...
 
Ve Volkswagen ABD ile 4.3 milyar dolara anlaştı
Alman otomobil üreticisi Volkswagen, ABD'de dizel konusuyla bağlantılı ...
Merkez Bankası'ndan kritik likidite hamlesi
Bankaların borç alabilme limitlerini düşüren Merkez Bankası, yabancı para ...
Mistral GYO halka arz oluyor
Mistral GYO, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası liderliği ve Yatırım Finansman ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva