HABERLER>EKONOMİ
11 Ocak 2017 Çarşamba - 11:23

İzmir’de sevgililer günü çiçekleri buz tuttu!

Türkiye'de kesme çiçek üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı İzmir'in Menderes ilçesinde bazı seraların kar yağışı nedeniyle çökmesi, Sevgililer Günü için hazırlanan ürüne zarar verdi.

İzmir’de sevgililer günü çiçekleri buz tuttu!

İzmir'de etkili olan kar yağışı nedeniyle, Türkiye'de kesme çiçek üretiminin yüzde 60'ının karşılandığı Menderes ilçesinde çok sayıda seranın çökmesi ve aşırı soğuklardan dolayı Sevgililer Günü için hazırlanan çiçekler zarar gördü.

İlçede, seralarında kesme çiçek üretimi yapan Cemil Az, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün yağan karın beklenenin çok üzerinde olduğunu, seraların bu yükü taşıyamayarak birer birer çöktüğünü ifade etti.

Kesin tespit yapamadıklarını ancak yüzde 50'e yakın oranda hasarın bulunduğunu tahmin ettiklerini dile getiren Az, "Sevgililer Günü için dikilen çiçeklerdi bunlar. Gül, karanfil, şebboy ve lilyumlar, karın altında kaldı, fiyatlarda artış olacaktır. Maddi hasarımız çok yüksek. Yılda bir kez Sevgililer Günü'nde para kazanmayı umut ediyorduk ama olmadı. Üreticilerimiz mağdur, afet bölgesi olarak değerlendirilmeyi istiyoruz. Buradaki seraların büyük bölümü küçük girişimcilerin tek geçim kaynağı. Bu insanların kredileri var, şimdi ne yapacaklarını düşünüyorlar." dedi.

ÇİÇEK FİYATLARINDA ARTIŞ KAÇINILMAZ
Sevgililer Günü'nde çiçek fiyatlarında artışın kaçınılmaz olduğunu savunan Az, ürünleri kar altında kalan üreticinin yeniden dikim yapmasının kolay olmadığına işaret etti.

Az, bir dönüm seranın 35 bin liraya, bu seraya dikilen 40 bin dal lilyum fidesinin de 50 bin liraya mal olduğunu belirterek, birçok üreticinin kredi çekerek çiçek diktiğini, bu ortamda tekrar kredi çekmenin mümkün olmadığını ifade etti.  

Bölgede seracılıkla geçimini sağlayan Türkan Kuru ise karanfil ürettikleri iki seranın kar nedeniyle çöktüğünü, tüm emeklerinin kar altında kaldığını söyledi.

15 SERA ÇÖKTÜ
İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış da kar yağışının çiçek üretimini büyük ölçüde etkilediğini, mezata giren çiçek miktarında yarı yarıya düşüş olduğunu belirtti.

Türkiye'de çiçek fiyatlarının belirlendiği merkezlerden Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi İzmir Borsası'na 250-300 koli çiçek gelmesi gerekirken, bunun 60 koliye gerilediğine işaret eden Kış, "Maalesef seralarda büyük hasar var. Dünden bu yana üreticilerle görüşüyoruz. Şu ana kadar bize ulaşan haberlere göre 15 serada çökme olduğunu biliyoruz. Hasar tespitiyle net rakam ortaya çıkacaktır." dedi.

Bu dönemde seraların üretim planlamalarını tamamen 14 Şubat'a göre ayarladığını, zarar gören ürünlerin de Sevgililer Günü için pazara sunulmaya hazırlandığını kaydeden Kış, fiyatlarda bir miktar artış yaşanabileceğini belirtti.

Kış, şöyle konuştu: "Bu yıl Sevgililer Günü için gül fiyatlarını geçen yıl olduğu gibi boya ve kaliteye göre 7,5 ila 15 lira arasından satışa sunmayı planlıyorduk. Seraların çökmesi ve soğuk havanın verdiği zarar bu fiyatları etkileyecektir. Ancak 14 Şubat'a kadar bir miktar toparlanmayla birlikte fiyatları dengede tutmaya çalışacağız. Piyasa zaten hareketli değil. İthalata gerek kalmadan bu süreci atlatmak istiyoruz."

Flora Çiçekçilik Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Müdürü Muhammet Kazdal da 800 seranın bulunduğu Menderes'te gül başta olmak üzere tüm kesme çiçek türlerinde üretimin bulunduğunu, burada üretilen çiçeklerin ülke piyasasında yüzde 60 pazar payına sahip olduğuna işaret etti.

Kazdal, zararın bu kadar büyük olmasında seraların soğuk havaya karşı korunması için üzerine su sıkılmasının da etkili olduğuna işaret ederek, "Sera örtülerinin üzerindeki buz tabakasının üzerine beklenmeyen miktarda kar yağınca seralar çöktü." dedi. (AA)

 
Irak'ın kuzeyinde 14 terör hedefi imha edildi
 
Flaş! 60 iş adamı FETÖ'den tutuklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de özel günlerin yeni adresi DoubleTree by Hilton İzmir Airport
DoubleTree by Hilton İzmir Airport’ta, düğün ve nişan gibi özel günler ...
Dolardan yeni rekor: İlk kez 3,90 TL'yi aştı!
Yükselişini sürdüren dolar/TL, 3,90'ı aşarak tarihi zirveyi gördü. Euro ...
İzmir’e ayakkabı lisesi açılıyor!
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ayakkabı lisesi açılması için hareketi geçti. ...
 
Ve Volkswagen ABD ile 4.3 milyar dolara anlaştı
Alman otomobil üreticisi Volkswagen, ABD'de dizel konusuyla bağlantılı ...
Merkez Bankası'ndan kritik likidite hamlesi
Bankaların borç alabilme limitlerini düşüren Merkez Bankası, yabancı para ...
Mistral GYO halka arz oluyor
Mistral GYO, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası liderliği ve Yatırım Finansman ...
 
EGEV’de yeni dönem: Susam başkan, Soyoğul yönetimde
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı’nın olağan genel kurulunda yeni yönetimini ...
İzmir direkt uçuş olan kentlerde tanıtılmalı
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkan Yardımcısı ...
Benzine yine zam: İzmir'de ne kadar olacak?
Akaryakıt dağıtım şirketleri, bu gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
80’lik güzeller zamana nasıl ‘dur’ dediler?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
En popüler üçüncü içecek
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler (2)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva