HABERLER>EKONOMİ
1 Mayıs 2016 Pazar - 09:50

EMO İzmir'den EPK teklifine tepki!

TBMM'de komisyondan geçen Elektrik Piyasası Kanunu'yla (EPK) ilgili değişiklikler içeren kanun teklifi tartışma yarattı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, teklife tepki gösterdi.

EMO İzmir den EPK teklifine tepki!

Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, TBMM'ye sevkedilen kanun tasarısı ve AK Parti milletvekilleri tarafından verilen bir teklifle Elektrik Piyasası Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılmasının hedeflendiğini söyledi. Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu'nda birleştirilerek 28 Nisan 2016'da kabul edilen taslaklarla EPDK'nın 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren uygulamaya başladığı bedellerin gizlenmesine yönelik tarifeye yasal güvence sağlanmaya çalışıldığını öne süren Ulutaş, abonelerin, kayıp ve kaçak bedellerine yönelik açtığı davaların engellenmek istendiğini savundu. Ulutaş ayrıca yargı kararı sonucunda, dağıtım şirketleri tarafından iade edilmek zorunda kalınan kayıp ve kaçak bedellerinin, tüm elektrik abonelerinden yeniden tahsil edilmesinin önünün açıldığını kaydetti. 

'TÜKETİCİ MAHKEMELERİNE BAŞVURULAR ENGELLENMEK İSTENİYOR'
EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Ulutaş, tasarının abonelerin açtığı ve bedellerini geri aldıkları 'Kayıp ve kaçak' davalarını ortadan kaldırmaya dönük ifadeler de içerdiğini söyledi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun kararına dikkat çeken Ulutaş şöyle konuştu:

"Bu bedellerin yargı kararlarıyla abonelerden hukuksuz olarak alındığı tescillendi. Şimdi bu bedellere ilişkin davalar ve tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular EPDK'nin 'Düzenleyici yetkisine uygunluk' ile sınırlandırılmak istenmiştir. Böylece EPDK'nin hukuka uygun olmayan kararları dolayısıyla, yurttaşların zararlarının tazmini için tüketici mahkemelerine başvurmaları engellenmek istenmektedir. Yargıtay kararları devre dışı bırakılarak, yurttaşların zarar tazminine yönelik hak arama olanakları yok edilmeye çalışılmaktadır. Dağıtım şirketleri veya enerji tedarik firmalarının, ödedikleri tazminatları ve söz konusu davalar nedeniyle oluşan dava masraflarını tarifeye ekleterek, tüm yurttaşlardan bir kez daha tahsil edilmesine yasal dayanak sağlanmak istenmektedir. Tasarı bu haliyle yasallaşırsa, tüketicilerin faturalarında yer alan 'dağıtım bedeli'nin zamlanması kaçınılmaz hale gelecektir."  

MUHALEFETE 'ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIMA' ÇAĞRISI
Ulutaş, yenilenebilir enerji kaynaklarına kısıtlama, nükleer ve kömür santrallerine muafiyetler de getiren bu metnin yasalaşmasının, yenilenebilir enerjiye olan yönelimi de tersine çevireceğini söyledi. Tüketicilere yeni yükler getiren ve kayıp kaçak bedelinin gizlenerek tahsil edilmesini sağlayan bu değişikliğin TBMM Genel Kurulu'nda geçmemesini umduklarını belirten Ulutaş, "Yargı kararlarını hiçe sayan bu taslağın yasalaşması halinde, Anayasa Mahkemesi'ne taşınması için muhalefet partilerine hazırlık yapmaları çağrısına bulunuyoruz" dedi.

 
AKUT 20'nci yaşını Bodrum'da kutladı
 
Vali Toprak'tan Yarımada'ya 'enginar' ziyareti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gözler Ödemiş'te: 'Sarıkız patatesi'nde buruk hasat
Adana-Seyhan'da patates üreticileri düşen fiyatları yola patates dökerek ...
Demirtaş: Daha çok Vestel lazım!
Manisa’daki dev Vestel City Tesisleri'ni ziyaret eden İzmir Ticaret Odası ...
Olivtech’te ortak akıl mesaisi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından 27-30 Nisan ...
 
İZKİAD’tan Mısır seferi!
İzmir İş Kadınları Derneği, (İZİKAD) üyesi olduğu Akdeniz İş Kadınları ...
Fotoğraf sektörü İzmir’de buluştu!
İzmir Fotoğrafçılar Odası tarafından düzenlenen 5. Dijital Fotoğraf Makineleri ...
Özgür Şef’ten leziz şov
Olivtech – 6. Zeytin, Zeytinyağı ve Teknolojileri Fuarı kapsamında bu ...
 
DTO'dan hükümete turizmde istihdam desteği teşekkürü
Hükümetin turizmde istihdam desteği kapsamına İzmir ve Aydın’da faaliyet ...
Fuar İzmir'de sağlıklı mesai tam gaz
Ekoloji İzmir ve Olivtech fuarları, 30 Nisan Cumartesi günü sona eriyor. ...
Altın uçuyor: 7 haftanın zirvesinde!
Altının ons fiyatı, 7 haftanın en yüksek seviyesi olan 1.281 dolara çıktı.
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva