HABERLER>EKONOMİ
10 Şubat 2016 Çarşamba - 16:27

Egeli otelciler İTO'da isyan etti: Muhtarlar çağrılıyor...

ETİK Başkanı Mehmet İşler, devletin sektöre destek olmamasına isyan etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantılarına gönderme yapan İşler, ‘‘Muhtarlar çağırılıyor, sigarayı bırakanlar çağrılıyor. Bu ülkeye katkı koyan, döviz getiren turizmci görmezden geliniyor” dedi.

Egeli otelciler İTO da isyan etti: Muhtarlar çağrılıyor...

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ -  İzmir Ticaret Odası, ülke genelinde yaşanan olaylar nedeniyle turizmdeki düşüşü otelcilerle tartıştı.

Konaklama İşletmecilerinin sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı toplantıya İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

Toplantıda İTO Başkanı Demirtaş, sorunlar için çalışmalar yapılacağını söylerken, turizmciler ise devletin destek olmamasına isyan etti. 

YÜZDE 30 DOLULUKLA BU İŞ YAPILMAZ
Sektördeki sorunları gündeme getiren İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, oda olarak sorunların çözümü için çalışacaklarını ifade etti. Demirtaş, ‘‘Turizm ülkemiz ekonomisi için en önemli sektörlerden. Oteller de turizmin iskeleti diyebiliriz. Otel olmadan turizm yapılamaz. Turizmin tetiklediği çok şey var.  Burada turist geldiği sürece herkes ekmek yiyecek. Ama yüzde 30 – 40 doluluk oranlarıyla burada bu işi yapmak mümkün değil. Dünyanın pek çok ülkesinde otellerde kaldım. Baktığınız zaman İzmir’deki otellere baktığınızda onların 5 yıldızlı otellerine baktığınızda bizim 3 yıldızlı otellerimize denk” şeklinde konuştu. 

MORALİNİZİ BOZMAYIN
Ülke genelinde yaşanan sorunlara değinen Demirtaş, turizmcinin takipçisi olacağını söyledi. Demirtaş, “Son dönemde IŞİD gibi bir bela çıktı.  Pek çoğunuz otel yaptığında IŞİD mi vardı?  Bunların hepsinin etkilediği şey öncelikle turizm. Bu zor günler daha ne kadar gider bilemiyoruz. Biz krizlere alışık bir milletiz. Daha önce de böyle şeyler yaşadık. Rezervasyon iptalleri olacaktır.  Bize önerileriniz verin takipçisi olalım.  Onları çıkartmaya çalışalım. Moralinizi bozmayın. Her soruna çözüm bulamayız belki ama onları hafifletmek için çalışabiliriz” ifadelerini kullandı.

İŞ BANKASI PROTOKOLÜ VE İZMİR FİLMİ
İTO’nun turizmcilerin ihtiyacının karşılanması için çalışmaları sürüdüren Demirtaş, “Bizler, Oda olarak sizlerin her zaman yanındayız. Bizim iç turizmde de gücümüz var. İzmir’i daha fazla tanıtmak için çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. İZKA olarak bir film hazırladık. Bunu dünyaca ünlü televizyonlarda yayınlayacağız. Bu gösterimlerle yurt dışında bir ilgi odağı yaratmak istiyoruz.  Bu dönemde konaklama sektöründeki üyelerimizin finansman sıkıntısı olduğunu biliyoruz. Dün İş Bankası yetkilileri ile turizm sektörüne yönelik bir kredi protokolü imzaladık. Protokol kapsamında banka ürünlerinden daha avantajlı koşullarda yararlanabilirsiniz. Protokolle birlikte uygun faiz oranlarıyla işyeri, ticari taşıt, yatırım ya da genel işletme ihtiyaçlarına uygun finansman desteğinden faydalanabileceksiniz.  Son olarak İstanbul’da katıldığımız Dünya Turizm Forumu’nda Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, turizmcilerin de ihracatçı sayılması konusunda düzenleme yapıldığını ve yakında Bakanlar Kurulu Kararı çıkacağını müjdeledi” dedi.

BAKANLIKTAN SÖZ GELİYOR AMA DESTEK YOK
Demirtaş’ın ardından Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler söz aldı. Sektörün sorunlarını dile getiren İşler, hükümetin turizme ilgisiz kaldığını söyleyerek isyan etti. Devletin gücünü arkalarında hissetmediğini söyleyen İşler, ”Biz sadece turizmciyiz.  Şu an zor günler geçiriyoruz. Bize sahip çıkıldığını görmüyoruz.  Aralık’ın başından beri Bakanlıklara sürekli ziyaretler yapıyoruz. Sözler de verilmiş olmasına rağmen şu ana kadar turizme elle tutulur bir şey verilmiştir. Siz bir sektör kuruyorsunuz destek vermiyorsunuz. Böyle bir şey kabul edilir değil. Bugün tarımda sıkıntı olduğunda ziraatçıya prim veriliyor, destek veriyor. Bizim de ürünümüz tarlada. Biz de destek bekliyoruz” diye konuştu.

SİGARA İÇENLER ÇAĞRILIYOR TURİZMCİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Devletin kan kaybetmeye devam eden turizmi görmezden geldiğini dile getiren İşler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği toplantılar üzerinden mesaj verdi. Mehmet İşler, “Biz Türkiye’de 290 milyar dolarlık hacim yaratan bir gücüz. Bu gücü şu an herkes görmezden geliyor. Muhtarlar çağırılıyor, sigarayı bırakanlar çağrılıyor.  Bu ülkeye katkı koyan döviz getiren turizmci görmezden geliniyor. Biz devletin gücünü arkamızda hissetmiyoruz. Biz her şeye göğsümüzü gererek tek başımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

VERGİLER KAMU VİCDANINI ZEDELİYOR
Turizmcilerin kan kaybetmesine karşın ağır bir vergi yükümlülükleri olduğuna dikkat çeken İşler, ”Vergi konusunda önemli adımların atılması gerekiyor  ÖTV’yi bizden daha fazla veren bir ülke yok. Turizmci Yunanistan’da alınan bira ile bizim aldığımız bira arasında yüzde 300 fark var. KDV de öyle. Adresimiz belli olduğu için Bakanlıklar tarafından tahsilat merkezi olarak görüyoruz. Antalya’da 150 bin personel işsiz kaldı. Devlet ortada hiçbir şey yokmuş gibi bize ay sonunda vergilerini eksiksiz öde diyor. Ben artık normal bir ortamda ticaret yapmıyorum ki. Bu kamu vicdanını zedeliyor. Bu kadar çalışan, fayda sağlayan sektöre bunun yapılmasını biz kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.   

ARTIK EKMEK TEHLİKEDE
İşler’in konuşmasının ardından sektör temsilcileri, yaşadıkları sorunları aktardı. Sorunlarla özel olarak ilgilenileceğini aktaran Demirtaş, sektör temsilcilerinin de elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi. Ekrem Demirtaş, “Sizler bize hiç yardımcı olmuyorsunuz. Biz fuarlara gidiyoruz ama elimizde iki üç otelin broşürü oluyor. Bu fuarlara katılın. Çalışmalara destek vermezseniz bu iş olmaz. Artık ekmek tehlikede.  Daha fazla çaba göstereceksiniz” sözleriyle çağrı yaptı.

ÖMER ÇELİK’İ İZMİR’DE GÖREMEDİK
Toplantıda sektör temsilcilerinin gündeme getirdiği önerilerin Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın İzmir’de yapılacağını dile getirdiği turizm çalıştayında masaya yatırılacağını söyledi. Demirtaş, “Sayın Bakanımız sektörden değil ama konu ile çok ilgili. Eski bakanımız Ömer Çelik de ilgiliydi ama kendisini hiç İzmir’de görmedik. Çalıştay için Şubat tarihini verdik. Zaten yapılması da lazım. Ne yapılacaksa sezon öncesi yapılması lazım” dedi.

 
CHP sözcüsü Böke o manşete ne yanıt verdi?
 
Başbakan'dan o soruya yanıt: Sınır açılacak mı?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IF Wedding raporu: İzmir’in düğünü yüzleri güldürdü!
Bu sene 10 kat büyüyerek Fuar İzmir’de ilk kez ‘merhaba’ diyen IF Wedding ...
Salihlili işadamlarına arabuluculuk konferansı
Arabulucu Avukat Eren İlhan Güney, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası’nda, ...
Çeyrek altında rekor: Duyan kuyumcuya koştu!
Altın fiyatlarındaki son günlerdeki yükselişle birlikte çeyrek altın rekora ...
 
BATÜDER'den Vali Toprak'a ziyaret
Uluslararası Balkan Ve Türk İş Dünyası Derneği'nin (BATÜDER) ziyaretinde ...
Eskiyörük: Sütte çare İzmir modeli!
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Eskiyörük, “Sütte arz fazlası üretim yine ...
Nasır’dan Büyükşehir’e ‘Uzundere’ çağrısı!
Büyükşehir Belediyesi Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi için ihale sürecini ...
 
Flaş! Et fiyatlarına yeni düzenleme
Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik kırmızı et fiyatlarında ...
İzmir turizmi yeni yıla da kayıpla başladı!
Sektörde ‘kayıp yıl’ olarak adlandırılan 2015’in ardından 2016 yılının ilk ayında da düşüş yaşandı.
İTB Hakkarili 20 öğrenciyi ağırladı
Hakkari Şemdinli ve Yüksekovalı 9-10-11 ve 12. sınıflardan oluşan 20 kişilik ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva