HABERLER>YAŞAM
11 Eylül 2019 Çarşamba - 13:58

Egeli akademisyen geliştirdi: Üretim olmadan görüntülenebilecek

Ege Üniversitesi (EÜ) Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü'nden araştırma görevlisi Dr. Murat Kurt’un, insan cildi, mermer ve mum gibi yarı saydam malzemelerin, yapay zeka algoritmalarıyla modellenmesi ve gösterimine yönelik projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.

Egeli akademisyen geliştirdi: Üretim olmadan görüntülenebilecek

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ‘1001- Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’na, insan cildi, mermer ve mum gibi yarı saydam malzemelerin, yapay zeka algoritmalarıyla modellenmesi ve gösterimine yönelik projesi ile başvuran EÜ Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü'nde araştırma görevlisi Dr. Murat Kurt, destek almaya hak kazandı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Dr. Kurt’u ziyaret edip, projesiyle ilgili bilgi aldı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Disney Research, Los Angeles (DRLA) Araştırma Laboratuvarı’ndan Prof. Dr. Kenny Mitchell’in daveti üzerine yaptığı ziyaret sırasında, desteklenmeye değer görülen projesinin temellerini attığını kaydeden Dr. Kurt, dünyada daha önce böyle bir çalışmanın yapılmadığını dile getirdi.

'ÜRETİM OLMADAN GÖRÜNTÜLENEBİLECEK'
Projenin tamamlanmasıyla yarı saydam malzemelerin yapay zeka kullanılarak üretim öncesinde bilgisayar ortamında görüntülenebileceğini vurgulayan Rektör Budak, "Bu önemli bir çalışma. Yapay zeka ve simülasyon kullanılarak, bir ürünü meydana getirmeden önce nasıl bir ürünün ortaya çıkacağını görebileceksiniz. Gerek bilgisayar mühendisliği bölümümüzde gerekse de uluslararası bilgisayar enstitümüzde ciddi bir atılım içindeyiz. Hocamızı tebrik ediyorum, dünyada ilk olacak bir çalışma içinde. Ege Üniversitesi Rektörlüğü olarak maddi ve manevi hocamızın yanındayız" diye konuştu.



PATENT BAŞVURUSUNDA DA BUNULACAK
Projenin tamamlanmasının ardından uluslararası patent başvurusunda bulunulacağını da dile getiren Dr. Kurt, yarı saydam malzemelerin bilgisayar ortamında gerçekçi bir şekilde gösterimini sağlayacaklarını söyledi. Akademisyen Kurt, "İnsan cildi, mermer ve mum gibi yarı saydam malzemelerin bilgisayar ortamında gerçekçi bir şekilde gösterimi ve simülasyonu, animasyon, otomotiv, bilgisayar oyunları gibi birçok alanda kullanılıyor. Yapay zeka algoritmaları sayesinde hem daha gerçekçi hem de daha hızlı bir şekilde gösterim ve simülasyonları gerçekleştiriliyor. Uluslararası ölçekte düşünerek hazırladım projeyi. Yarı saydam malzemelerin genetik algoritmalarla, yapay sinir ağlarıyla ve derin öğrenmelerle şu ana kadar modellenmediğini tespit ettik. Patent araştırması yaptık ve şu ana kadar ulusal veya uluslararası ölçekte patent alınmadığını gözlemledik. Projemizin bir kısmı da geliştirdiğimiz algoritmayı bir ürüne dönüştürerek bunun da patentlenmesi üzerine. Bu konuda uluslararası bir patent almayı düşünüyoruz. Aslında projenin üç aşaması var. Birinci aşamasında genetik algoritmayla modellenmesi, ikinci aşamasında verinin derin öğrenmeyle modellenmesi ve üçüncü aşamasında ise bunun bir ürüne dönüştürülerek patentlenmesi üzerine" dedi. (DHA)

 
DİSK Temsilcisi Sarı 'SODEMSEN' için net konuştu: Greve çıkarız!
 
Göztepe'den en kötü start!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP Güzelbahçe İlçe Başkanı Bilgen'in acı günü
Cumhuriyet Halk Partisi Güzelbahçe İlçe Başkanı Çağlayan Bilgen’in Babası ...
İzmir'de vicdanları sızlatan olay!
Bursa'dan İzmir'e gelen kalacak yer bulamadıkları için parkta yaşamaya ...
Mehmet KARABEL yazdı... Ölümden acıdır ‘yalnız’ ölmek!
Mehmet KARABEL yazdı... Ölümden acıdır ‘yalnız’ ölmek!
 
Dinçer Sümer için son görev
 İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden tiyatro oyun yazarı, ...
İzmirli 13'lük Selen'den büyük başarı
İzmirli 13 yaşındaki bale öğrencisi Selen Gür yaz okulu için gittiği Monako'da ...
İzmirliler eğitime destek için pedallayacak
İzmir'de geçen yıl ilk kez düzenlenen Eğitime Pedalla Bisiklet Turu, bu ...
 
Yeşilçam'ın efsane ismi hayatını kaybetti
Yeşilçam'ın usta isimlerinden Süleyman Turan, bu sabah Kadıköy'deki evinde ...
Ünlü sanatçı Dinçer Sümer hayatını kaybetti!
Tiyatro oyun yazarı, yönetmeni, oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Dinçer ...
İTÜ GVO İzmir’de ilk ders zili çaldı
İstanbul Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfı (İTÜGVO) İzmir Okulları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva